Dominic, 34, tuli Filippiineiltä paikkaamaan Helsingin kokkipulaa, toimii nyt keittiömestarina – "Suomessa ravintolapäällikkökin voi hyvin tyhjentää roskakorin"

Dominic Villaflor on kokki, joka saapui Filippiineiltä Suomeen kuusi vuotta sitten. Nyt hän on Memphis-ravintolan keittiömestari Kampissa. Johanna Erjonsalo

Jari Pietiläinen

Kampin keskuksen Memphis-ravintolassa uurastaa keittiömestari Dominic Villaflor, joka tuli Filippiineiltä Suomeen HOK-Elannon rekrytoimana kuusi vuotta sitten.

Aluksi Villaflor työskenteli parisen vuotta Hakaniemessä Ympyrätalon Rossossa kokkina, mutta viimeiset reilut neljä vuotta hän on toiminut vuoromestarina ja keittiömestarina Memphisissä.

– Olen kyllä viihtynyt täällä hyvin. Pidän siitä, että ravintolatyö on Suomessa monipuolista, Villaflor, 34, kertoo.

– Filippiineillä melkein jokaista työtehtävää varten on oma työntekijä, mutta Suomessa on toisin. Täällä keittiömestari tai ravintolapäällikkö voi aivan hyvin tyhjentää roskakorinkin.

Konalassa nykyisin asuva Villaflor on saanut koulutuksen kokin ammattiin kotimaassaan. Ravintola-alan oppilaitos Filippiineillä antaa vastaavaa koulutusta kuin ravintolakoulu Perho Helsingissä.

– Suomen ravintoloissa on paljon samoja raaka-aineita kuin Filippiineillä. Tofu, tempura, nuudelit ja marinoitu sipuli ovat tuttuja Memphisissäkin, Villaflor kertoo.

– Yhteistä on myös se, että kummassakaan maassa ei syödä kovin tulisia ruokia. Minun mieleeni ovat esimerkiksi hapanimelät ruokalajit.

Villaflor on omalta osaltaan helpottanut helsinkiläisiä ravintoloita pitkään vaivannutta pulaa ammattitaitoisista kokeista.

Kun vielä kymmenkunta vuotta sitten osaavien kokkien löytäminen oli HOK-Elannolla kiven alla, nyt heistä ei enää ole puutetta.

Yhdeksi lääkkeeksi löytyi työvoiman rekrytoiminen juuri Filippiineiltä, josta heitä on pelkästään HOK-Elannon ravintoloihin palkattu reilun kymmenen vuoden aikana kuutisenkymmentä.

Heistä valtaosa työskentelee helsinkiläisissä ravintoloissa.

Kaikki kokit ovat saaneet ammatillisen koulutuksen jo lähtömaassaan ja monella heistä on pitkä kokemus keittiötyöstä.

Filippiinit ei valikoitunut kohdemaaksi sattumalta.

– Jo alussa kävi ilmi, että Filippiineillä on yllättävän samanlainen kulttuuri kuin Suomessa. Lisäksi amerikkalainen keittiö ja englannin kieli ovat saarivaltiossa voimissaan. Tämä helpotti rekrytoinnin onnistumista, arvioi HOK-Elannon ravintolatoimialan henkilöstöresurssipäällikkö Satu Vennala

Vennala oli mukana rekrytointimatkalla, jolla hanke esiteltiin filippiiniläisille. Innostus oli melkoinen.

– Näiden kokkien myötä on ravintoloihin tullut lisää osaamista ja uskallusta. Merkittävää on myös se, että heistä monet ovat edenneet urallaan. Filippiineiltä tulleista kokeista jo neljä toimii meillä keittiömestareina, Vennala laskee.

Onnistuneesta kokkien hankinnasta huolimatta ravintoloilla on yhä syytä huoleen.

– Ongelma on se, että samaan aikaan kun Helsinkiin perustetaan lisää ravintoloita, laskee alan opiskelijoiden määrä, Satu Vennala sanoo.

– Vielä viisi vuotta sitten ravintola-alalle hakeutui koko maassa 3 500 ensisijaista hakijaa. Viime vuonna heitä oli enää noin 1 500.

– Tätä alaa vaivaavat suotta mielikuvat siitä, että työ on raskasta ja työajat hankalia, sillä työssä on paljon hyviä puolia ja etenemismahdollisuudet ovat erinomaiset.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tuhannet kotikokit hullaantuivat ravintoloiden "superlaitteesta" – "Lapsetkin ovat tottuneet käyttämään pienestä pitäen" 19.2.2020 20:25
  2. Halla-aho kummeksuu Helsingin Uutisissa englannin arkipäiväistymistä ravintoloissa: "Olen omaksunut linjan, että puhun sitkeästi suomea tarjoilijalle" 29.1.2020 12:00
  3. 4-tuntinen tarjoilijan pesti nostatti äläkän – ammattiliiton pomo osa-aikatöistä: "Kannattamaton yritys kuolkoon pois" 27.3.2019 6:15
  4. Helsinkiläisravintola lopetti lounaat tarjoilijapulan takia – "Yksikään ei ottanut yhteyttä, vaikka 3000 näki työpaikkailmoituksen" 13.3.2019 19:25
  5. Hilton-kokki haluaa rakentaa vantaalaista ruokakulttuuria – "Myös Vantaalla pystytään kouluttamaan huippukokkeja" 19.4.2017 19:40
  6. Brasserie Kämpin keittiömestari: Suomalaisten syytä olla ylpeitä ruokakulttuuristaan – kokeile näitä reseptejä kotona 20.8.2017 8:15
  7. Pirjo, 79, huhkii yhä töissä tarjoilijana – ”En ole osannut kotona jouten olla” 24.3.2019 10:15

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut