Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin apulaispormestari koronavirustilanteesta: "Tärkeää olla valmiudessa, mutta kaupungin arjen on pyörittävä" – valtuusto käsittelee varautumista

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee tänään kyselytunnilla kaupungin varautumista koronavirusepidemiaan.

Asiasta kertoi Helsingin Uutisille sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa

– On tärkeää varautua ja olla valmiudessa. Helsingissä on kokemusta ja ammattitaitoa siitä. Tietenkin täytyy muistaa, että yhteiskunnan ja kaupungin arjen on myös pyörittävä. Vastaavasti on hyvä, että meillä on selvät suunnitelmat ja valmiuden roolit, jolloin pystymme toimimaan ilman turhaa hätäilyä, Vesikansa totesi keskiviikkona.

Helsinki noudattaa koronaviruksen suhteen kansallisia terveysohjeita.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo pyrkimyksenä olevan, ettei massahysteriaa syntyisi.

– Emme ole pantanneet mitään tietoa. Emme kuitenkaan jaa spekulatiivista tietoa, vaan ainoastaan oikeaa tietoa. Olemme halunneet rauhoitella lausunnoillamme. Jos riski oikeasti ilmaantuu, kyllä ihmiset saavat kuulla siitä muun muassa meiltä, Lukkarinen korostaa.

Lue myös: Koronavirus on nyt kansanterveysuhka Suomessakin – ministeriö ryhtyi varotoimiin, jotka ovat voimassa toistaiseksi

Koronavirus on saanut myös matkatoimistot herkälle korvalle. Suomen matkailualan liitto ry tiedotti viime viikolla, että matkatoimistot seuraavat asiakkaidensa puolesta epidemian vaikutuksia.

Matkatoimistojen näkökulmasta pahin skenaario olisi tarpeeton hysteria ja paniikki, joka vaikuttaisi ihmisten matkustusintoon kielteisesti.

Vuodenvaihteessa liikkeelle lähtenyt koronavirus on levinnyt viime viikkojen aikana laajasti Manner-Kiinan ulkopuolelle Eurooppaan. Nyt tartuntaketjuja on tavattu THL:n mukaan Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italian Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla.

Alkuviikosta Italiassa on todettu yli 200 tapausta. Kaikkiaan koronavirustapauksia on WHO:n mukaan yli 80 000, niistä suurin osa Kiinassa. Kuolleita on reilut kolme prosenttia tartunnan saaneista. Suomalaisia on myös karanteenissa Kanarialla Teneriffalla. Yle kertoo, että kyseisessä hotellissa on todettu neljä koronavirustartuntaa.

Ulkoministeriö päivittää maakohtaisia matkustustiedotteita ja kehottaa matkaa suunnittelevia ja matkalle lähteviä tarkistamaan ajankohtaiset tiedotteet sivuiltaan.

Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen suosittelee matkustelun osalta seuraamaan ajankohtaisia tiedotteita ja noudattamaan ulkoministeriön ohjeita.

– Samalla tavalla kuin influenssan tai tuhkarokon kohdalla hyvää käsihygieniaa on hyvä noudattaa tietyillä alueilla tarkennetusti. Riskiarviointia voi jokainen tehdä itse. Näkisin, että matkustamisessa alueet, jossa ei ole todettu tapauksia, ovat pitkälti turvallisia.

Myös epidemia-alueilla, kuten Pohjois-Italiassa, saa ainakin vielä toistaiseksi matkustaa. Matkustusrajoitteet koskevat tällä hetkellä ainoastaan Manner-Kiinaa.

– Mihinkään poikkeustoimiin ei lähdetä, vaikka matkustaja palaa epidemia-alueelta. Ainoastaan oireelliset tutkitaan ja arvioidaan. On muistettava, Italian väestöön nähden hyvin pieni määrä on saanut tartunnan. Siksi ei olisi järkevää laittaa jokaista Italiasta tullutta karanteeniin, Lukkarinen sanoo.

Merkittävä ero koronaviruksen ja vaikkapa influenssan välillä on se, ettei koronavirukseen ole olemassa rokotetta. Lisäksi vielä toistaiseksi ei tunneta erityisen hyvin, miten koronavirus leviää tai miten taudinkuva etenee.

Lue lisää: Yle: Koronavirukseen viittaavia oireita potenut matkusti Helsinkiin menevässä lähijunassa Vantaalla ja junassa Jyväskylään

Ainakaan vielä koronaviruksen vaikutukset eivät ole näkyneet matkatoimistoissa. Italiassa leviävä koronavirus on kuitenkin vaikuttanut siihen, ettei Italia houkuttele enää matkaajia samalla tavalla.

Helsinkiläis-turkulaisen Kilroyn henkilöstö- ja toimistopäällikkö Mikaela Miikkulainen sanoo, että heillä tehdään pääasiallisesti kaukomatkoja. Sen vuoksi lähinnä matkustusrajoitteet Kiinaan ovat vaikuttaneet Kilroyssa. Joskaan sekään ei ole suosituimpien matkakohteiden joukossa.

– Olemme suunnitelleet asiakkaille uusia reittejä, jos jokin kohde on arveluttanut. Olemme myös reitittäneet uudelleen kohteita, jotka ovat kulkeneet Kiinan kautta, Miikkulainen sanoo.

Hänen mukaansa asiakkaat ovat saaneet peruttua matkansa Manner-Kiinaan ulkoministeriön asettaman matkustuskiellon vuoksi. Muualle ei ole vielä rajoitteita, jonka vuoksi esimerkiksi Italian matkan peruuttamisesta ei välttämättä saa rahojaan takaisin lipputyypistä ja muutos- ja peruutusehdoista riippuen.

Koronavirus on näkynyt myös helsinkiläisen matkatoimiston Kon-Tikin arjessa.

– Ihmiset tietysti kyselevät paljon, missä mennään ja mitä tapahtuu matkoille. Mutta oikeastaan vain kiinnostus ja huoli on ollut se, joka meille päin on tähän mennessä näkynyt, Kon-Tikin toimitusjohtaja Timo Saranpää kertoo.

Etenkin viruksen leviäminen Eurooppaan on lisännyt kyselyitä matkatoimistossa. Vielä toistaiseksi Kon-Tikin ei ole tarvinnut tehdä muutoksia matkoihin tai perua niitä. Saranpään mielestä on tärkeää, että pysytään rauhallisina ja sellaisena tilanne onkin vielä heille näyttäytynyt.

– Viemme eteenpäin viestiä, että täytyisi välttää tarpeetonta paniikkia ja rauhassa seurata tilannetta, mitä tapahtuu, Saranpää sanoo.

Jos matkoja jouduttaisiin perumaan, matkatoimistojen tärkein tehtävä on Saranpään mukaan asiakkaille tiedottaminen. Uudet matkustusrajoitteet tarkoittaisivat matkatoimistoissa lisätyötä.

– Samoin kävi kymmenen vuoden takaisen tuhkapilven kanssa, vaikkei sitä aivan voi tähän verratakaan. Meillä oli paljon asiakkaita maailmalla ja melkoisen rumban se aiheutti, kun laaja ilmatila oli suljettu. Kyllä niistä hankalista tilanteista aina silti selvitään, Saranpää sanoo.