Huippukokki Henri Alenin ravintola tarjoaa lääkkeen ilmastoahdistukseen – "Emme tuputa"

Ultiman ravintoloitsija ja kokki Henri Alen on luonut supisuomalainen menun.

toimitus

Etelärannassa sijaitsevan ravintola Ultiman ravintoloitsija ja kokki Henri Alen antoi viikonloppuna ilmasto- ja ruokajulistuksen.

Hän halusi selvittää, millaista on suomalainen, maaperää, Itämerta ja ilmastoa kunnioittava ruoka parhaimmillaan ja teki sen yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin ja Carbon Actionin kanssa.

Alen myös tekee niin kuin saarnaa.

Tosisuomalainen menu tulee Ultimaan 17.–28. maaliskuuta. Sitä tarjoillaan viikoilla, jolloin vietetään myös kansainvälistä metsien päivää 21.3. ja Maailman luonnonsäätiön WWF:n Earth Houria 28.3.

Alkupalaksi on silakkaa. Itämeren herkusta päätyy nyt ihmisravinnoksi vain kolme prosenttia. Loppu menee rehuksi ja kalankasvattamoihin. Ultiman listan silakka nautitaan maltaan ja sipulin kanssa.

Alenin filosofian mukaan oikeat valinnat ja teot helpottavat ilmastoahdistusta tehokkaasti. Hän löysi huippuluokan raaka-aineita, joista tuottajakin saa omansa. Ja jolloin kuluttajan on helppoa nauttia elämästä.

Liha on yllätys ja ei ole. Se tulee Paraisilta Qvidjan tilalta, jossa herefordit ovat laidunkierrossa. Ne vaihtavat monilajisia laidunlohkoja tarkan suunnitelman mukaan niin, että niiden vaikutus maaperään, hiilen sitoutumiseen ja ilmastoon on ollut mahdollisimman suotuisa.

Jälkiruoan viljan siemen on kotoisin Virosta: Sangaste-ruis, jota voi viljellä eteläisessä Suomessa. Sangasten linnamainen kartano sijaitsee Etelä-Virossa ja sitä hallitsivat ennen sotia ruiskreiveiksi kutsutut von Bergit. Jälkiruoan kruunaa mustikka ja mesiangervo.

– Nykyään on jo perusjuttu, että tiedetään raaka-aineiden alkuperä. Sen lisäksi tiedämme nyt, miten ruoka on kasvanut ja miten se on vaikuttanut maaperään, vesistöihin ja ilmastoon. Silti meillä on vielä paljon opittavaa. Emme tuputa asiakkaille tietoa, mutta kerromme mielellämme, jos heitä kiinnostaa. Pääasia on, että he voivat luottaa saavansa herkullista ja mahdollisimman vähän luontoa rasittavaa ruokaa, Alen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
  2. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
  3. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
  4. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
  5. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
  6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
  7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
  8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
  9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
  10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
  11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
  12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
  13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
  14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
  15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
  2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
  3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
  4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
  5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
  6. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
  7. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
  8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
  9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
  10. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
  11. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
  12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
  13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
  14. Päätoimittaja Kannala: "Vapaavuoren turhautuminen tarjoaa väylän kokoomuksen ja pormestarin horjuttamiseen"
  15. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.