Tattarisuon teollisuushallissa asuttu luvatta – sänkyjä, patjoja, sohvia, keittiö ja jopa sauna

Kaupunki on kehottanut Tattarisuolla toimivan teollisuushallin yrittäjää monenlaisiin toimiin uhkasakon uhalla. Helsingin kaupunki/ Arkisto

Sanna Jompero

Tattarisuon teollisuusalueella kahta teollisuusrakennusta on käytetty ilman lupaa asumiseen. Asia kävi ilmi, kun poliisilta alkoi tulla ilmoituksia kaupungin rakennusvalvontaan, että varastohallissa majoitutaan luvatta.

Kaupungin rakennuslakimies Ulpu Juvalainen ei osaa sanoa, keitä ilmoitusten takana on.

– Meille on ainakin kolmesta eri osoitteesta tullut ilmoitus asiasta. Mahdollisesti he ovat alueella työskenteleviä henkilöitä.

Kaupungin tarkastusviranomaiset ovat tehneet alueelle tarkastuskäyntejä. Käynneistä on sovittava vuorokautta aikaisemmin, joten yllätyskäyntejä alueelle ei voi tehdä.

– Silloin kun me olemme sinne menneet, näyttää siltä, että sieltä on siivottu jälkiä pois. Poliisille on tullut ilmoitus, että siellä on asuttu. Myös meillä itsellämme on sama käsitys, sanoo Juvalainen.

Mahdollisten asukkaiden lukumäärästä Juvalaisella ei ole tietoa. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston esityslistalta selviää, että tehdyt parvirakennelmat ovat lisänneet kerrosalaa vähintään 500 neliötä ja niitä varten olisi pitänyt hakea rakennuslupa.

– Sinne on rakennettu osassa ihan luvallakin huoneita. Niiden tilojen käyttötarkoitus on toimia työtiloina, mutta osaa on käytetty asumiseen. Sitten sinne on rakennettu myös väliseinillä huoneita, joita on käytetty asumiseen.

Jaosto käsittelee Kaasutintien luvatonta rakentamista ja asumista koskevaa asiaa kokouksessaan torstaina.

Ympäristö- ja lupajaostolle esitetään, että omistaja määrätään palauttamaan tilat lupapiirustusten mukaisiksi syyskuun alkuun mennessä 50 000 euron uhkasakolla.

– Tilassa oli paljon sänkyjä, patjoja ja sohvia sekä henkilöitä, joiden kerrottiin kunnostavan huonekaluja. Havaittiin, että siinä osassa rakennusta, jossa voimassa olevan rakennusluvan mukaan kuuluisi sijaita kattilahuone ja öljysäiliö, oli purettu osa palo-osastoinnista sekä poistettu öljysäiliö ja lämmityskattila. Öljysäiliön ja lämmityskattilan paikalle oli sijoitettu suihkukaappi ja pieni keittiö, ilmenee esityslistalta.

Yhteen tiloista on rakennettu jopa sauna. Huomautuksia tuli myös muutamista rakennukset ykstyikohdista, kuten ikkunoiden korkeuksista, jotka olivat luvan vastaisia.Tattarisuon alue on osoitettu teollisuuskäyttöön. Asuminen alueella on kielletty.

Kaupunki tiedotti luvattomasta asumisesta myös tiedotteella maanantaina.

Kaupungin ympäristötarkastaja Leena Terhemaa kertoo, että huomautettavaa alueella toimivien yrityksen toiminnasta on myös ympäristönäkökulmasta löytynyt.

– Tattarisuolla on hyvin paljon autoalan yrityksiä, joissa syntyy vaarallista jätettä. Meidän tehtävämme on valvoa, että muun muassa jätehuolto, kemikaalien säilytys ja luovutus hoituvat asianmukaisesti. Näitä asioita tarkastellaan tietyin väliajoin. Huomautettavaa on ollut.

Terhemaa toteaa, että mikäli huomautettavaa löytyy, annetaan alkuun kehotus korjata epäkohta.

– Jos sitä ei noudateta, siirrytään hallintopakkomenettelyyn. Jaosto voi sitten määrätä jotain toimenpiteitä. Määräykseen liitetään usein uhkasakko.

Uhkasakko voidaan määrätä maksettavaksi, jos määrättyjä toimenpiteitä ei määräaikaan ole tehty.

– Nämä ovat pitkiä prosesseja. Ne voivat kestää vuodenkin, Terhemaa sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.