Nasima Razmyarin äitiä uimahallissa kiusaavan rasistin toiminta paljastui Twitterissä – apulaispormestari: "Vihapuhe on arkea Helsingissä"

Helsingin apulaispormestarin Nasima Razmyarin luki Twitteristä rasismin kohteeksi joutuneesta vesijuoksijasta. - Epäilin heti, että kyseessä on oma äitini. Soitto äidille varmisti, että näin oli, Razmyar twiittasi. Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) sai sattumalta tietää vesijuoksua harrastavan äitinsä joutuvan jatkuvasti kiusatuksi uimahallissa.

Asia tuli ilmi maahanmuuttoasioiden asiantuntijan ja ihmisoikeusaktivistin Martta Pietarisen kolmiosaisesta twiitistä, jossa hän kertoi helsinkiläisessä uimahallissa todistamastaan rasismista tunnisteella #vihapuhenormalisoituu.

– Sain todistaa, miten erään monikulttuurisen poliitikon äiti joutui vesijuostessa kuuntelemaan "Millä sinä elät täällä? Täällä elelette rikollisesti hankituilla rahoilla". Menin väliin ja kerroin, että käytös on epäasiallista, Pietarinen twiittasi sunnuntaina.

– Nainen ei lopettanut selkeän rasistista huutamista. Hain paikalle henkilökuntaa, joka kipuili asiaan puuttumista, Pietarinen jatkoi.

Hän vaatii Helsingin kaupunkia kertomaan julkisesti, miksi liikuntapaikkojen henkilökuntaa ei ohjeisteta puuttumaan vihapuheeseen.

Martta Pietarinen jatkoi vielä Twitterissä kertomalla muiden muassa tapauksesta sen, että ilkeämielisen huutelun kohde itki tullessaan kiusatuksi.

Pietarinen sanoi saaneensa selville, että kyseinen välikohtaus on tosiasiassa toistuvaa toimintaa, jossa sama nainen solvaa samaa naista uimahallissa. Pietarisen mukaan kiusaaminen johtuu kiusatun naisen etnisen taustan lisäksi hänen lapsensa asemasta Suomessa.

Nasima Razmyar osallistui keskusteluun maanantaiaamuna jatwiittasi huomanneensa Martta Pietarisen sunnuntaiset twiitit sattumalta.

– Epäilin heti, että kyseessä on oma äitini. Soitto äidille varmisti, että näin oli. Hän ei ollut halunnut huolestuttaa minua asialla. Rasismi ja vihapuhe on valitettavasti monelle arkea Helsingissä. Kiitos jokaiselle, joka puuttuu siihen, Razmyar twiittasi.

Hän myös kiitti Martta Pietarista äitinsä puolustamisesta kera sydän-emojin.

– Kiitos, että puutuit ja puolustit äitiäni. Se oli hänelle todella tärkeää. Välitän myös hänen puolestaan kiitokset sinulle, Razmyar twiittasi Pietariselle.

Keskusteluun on osallistunut moni muukin. Osa kertoo todistaneensa itsekin avointa rasismia kaupungin ylläpitämissä liikuntapaikoissa ja vaatii kaupungin linjaamien toimintatapojen avaamista julkisesti.

Moni twiittaaja kiittelee Martta Pietarista asiaan puuttumisesta, ja moni osoittaa myötätuntonsa Nasima Razmyarin perheelle. Yksi heistä on vihreiden konkaripoliitikko Satu Hassi

– Törkeää käytöstä, tsemppiä sinulle ja äidillesi. En tunne äitiäsi, mutta arvelen että hän on upea ihminen, koska sinä hänen tyttärensä olet niin upea, Hassi twiittaa.

Helsingin kaupungin vastauksia twiiteissä ei ole.

Nasima Razmyarin perhe sai turvapaikan Suomesta vuonna 1993. Hänen isänsä Mohammed Daud Razmyar työskenteli ennen pakolaisuuttaan Afganistanin demokraattisen tasavallan Moskovan suurlähettiläänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.