Kulosaaren historiallisten puistojen peruskorjaus valmistuu kesäksi – Kramerinlehdon puu on erikoisuus

Maisema-arkkitehti Matti Liski maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy:stä kertoo, että Kramerinlehdon peruskorjaus oli mielenkiintoinen suunnittelukohde. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Kulosaarelaiset saavat ensi kesäksi kaksi kunnostettua puistoa, kun Kramerinlehdon ja Kellotorninrinteen peruskorjaukset valmistuvat.

Projektinjohtaja Jouni Sivonen Helsingin kaupungilta kertoo, että lauha ja lumeton talvi on nopeuttanut peruskorjauksia. Puistojen viimeistelyn voi kuitenkin tehdä vasta keväämmällä.

Molemmat puistot ovat historiallisia. Kramerinlehdon puistoalue esiintyy ensimmäisen kerran Kulosaaren asemakaavasuunnitelmassa vuodelta 1917. Kellotorninrinteen rakentaminen alkoi todennäköisesti 1930-luvun lopussa.

Kramerinlehdon peruskorjauksen suunnitteli maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy maisema-arkkitehti Matti Liskin johdolla.

Puisto kunnostettiin edellisen kerran vuonna 1954 Helsingin kaupunginpuutarhuri Bengt Schalinin toimesta.

Liski kertoo, että peruskorjauksen suunnittelu oli siinä mielessä selkeää, että puistoon oli tehty vuoden 1954 jälkeen vain vähäisiä muutoksia.

– Puistoon oli sijoitettu aikojen saatossa muutamia leikkivälineitä. Yksi käytävä oli hävinnyt ja puustoa oli kadonnut. Puistoon oli myös tuotu uutta maata, jolloin maanpinnan taso oli noussut vuosien saatossa kolmisenkymmentä senttimetriä ja vanhat portaat olivat peittyneet, Liski kuvailee lähtötilannetta.

Suunnittelun lähtökohdaksi otettiin suunnitelma, jonka Schalin teki vuonna 1953. Leikkivälineet voitiin poistaa, koska viereiseen Juliuksenpuistoon on rakennettu uusi leikkipuisto.

Vanhat käytävät ja portaat kaivettiin esiin. Ainoastaan yksi käytävä poikkeaa alkuperäisestä suunnitelmasta, koska se piti sovittaa yhteen nykyisen suojatien kanssa.

Puistoon istutetaan uusia puita niin, että se vastaa Schalinin suunnitelman periaatteita. Myös pensasaidat palautetaan alkuperäiseen asuunsa.

Peruskorjauksen kokee myös suihkulähde Raivaajien kaivo ja sen keskellä seisova Leikkivät pojat -veistos, jotka sijoitettiin puistoon vuonna 1943.

– Suihkulähteen korjaus on iso asia. Suihkulähde ei ole toiminut ainakaan kymmeneen vuoteen. Vesitekniikka uusitaan kokonaan. Patsas on kaupungin taidemuseon konservoinnissa.

Yksi erikoisuuksista on Schalinin istuttama arnoldinomenapuu. Kun Helsingin puistojen lajikkeita kartoitettiin 2000-luvun alussa, arnoldinomenapuuta päätettiin alkaa kasvattaa. Kramerinlehtoon saadaankin nyt uusi arnoldinomenapuu. Riippuvaoksainen omenapuu muistuttaa matalan kasvutapansa vuoksi pensasta.

Kramerinlehdon peruskorjaus oli Liskin mukaan kiitollinen suunnittelukohde.

– Meidän toimisto on erikoistunut historiallisten kohteiden kunnostukseen. Kohdetta oli kiva suunnitella, koska lähtötilanne oli selkeä.

Toinen työmaa Kirkonmäellä

Kramerinlehdon lisäksi peruskorjauksen kokee Kellotorninrinne. Sen suunnittelua on vetänyt maisema-arkkitehti Tiina Perälä maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy:stä.

Kellotorninrinne laskeutuu alas Kulosaaren kirkolta. Alempi puisto eli Ribbinginhovi kunnostettiin muutama vuosi sitten, ja nyt oli vuorossa ylempi puisto.

Myös Kellotorninrinne palautetaan aikaisempaan asuunsa, jonka kaupunginpuutarhuri Bengt Schalin suunnitteli vuonna 1947.

Ribbinginhovi päättyy Eugen Schaumanin puistoon. Se jää vielä odottamaan kunnostusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.