Etelä-Suomen huono jäähallitilanne näkyy jo maajoukkueissa – "Hirveän haasteellista"

Malmin jäähalli sijaitsee Talttakujalla. Sanna Jokela

toimitus

Lumettomat ja pakkasettomat talvet sekä haastava jäätilanne heikentää pääkaupunkiseudun jääurheilijoiden asemaa omissa lajiliitoissaan. Tilannetta pidetään jo huolestuttavana.

Kaupunkien rahat ovat tiukassa. Jäähallien uudisrakentamiseen ei rahaa hevillä heru. Samaan aikaan nykyinen hallikanta rapautuu. Useat vanhat hallit ovat enemmän tai vähemmän korjauksen tarpeessa. Esimerkiksi Pirkkolan tuplajäähalli piti kaksi vuotta sitten sulkea, koska halli asetettiin käyttökieltoon homeongelman takia. Helsingin liikuntapäällikkö Petteri Huurre uskoo uuden Pirkkolan jäähallin valmistuvan syksyksi 2021.

Tilanne on tällä hetkellä vaativa. Heikko jään saatavuus asettaa lajiharrastajille valtavia haasteita, jäitä jaetaan seuroille kieli keskellä suuta. Jääurheilu kiinnostaa kaupunkilaisia. Harrastajia tulisi seuroihin, mutta seurat joutuvat myymään ”ei oota”.

Espoossa ja Helsingissä tilanne on jollain tavalla hallussa uusien hankkeiden myötä. Vantaan tilanne on häkellyttävän huono. Neljä katettua jäätä eivät riitä kattamaan edes nykyistä tarvetta, saati olemassa olevaa väestönkasvua. Vantaalla harrastajia kaukaloa kohden on 560, tämä ylittää selvästi Suomen keskiarvon 204 harrastajaa kaukaloa kohti. Samaan aikaan Jääkiekkoliiton tavoite on kasvattaa harrastajamääriä.

–Näissä olosuhteissa harrastajamäärien kasvu on hirveän haasteellista. Tulijoita seuroihin olisi tarjontaa enemmän, Jääkiekkoliiton Eteläisen alueen puheenjohtaja Pasi Kainulainen tunnustaa.

Uusia hankkeita on vaikea saada liikkeelle. Esimerkiksi Vantaa kärsii siitä, että koko alueen rakennuskanta alkaa olla melko vanhaa. Julkiset rakennukset ja infra kaipaavat kipeästi rahaa korjausvelan hoitoon.

Vantaalla tiedetään, että tietyssä iässä siirrytään jo pelaamaan Helsinkiin ja Espooseen. Tämä on kaupungin kannalta harmi.

–Vantaalle on erittäin vaikea saada jäähallihanketta liikkeelle ilman yksityistä rahaa, liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti todistaa.

Suomen Jääkiekkoliiton nuorin ikäkausimaajoukkue rakentuu 15-vuotiaista pelaajista. Pelaajat joukkueeseen valitaan kuuluisalla Leijonapolun ensimmäisellä portaalla Vierumäen Pohjola-leirillä.

Aiempina vuosina etelän pelaajat ovat olleet hyvin edustettuina nuorimmissa ikäkausimaajoukkueissa, mutta tilanteeseen on tullut selvä muutos. Pohjois-Suomen pelaajien suhteellisesti kasvanut määrä verrattuna eteläisen alueen pelaajiin selittää parempi jäätilanne pohjoisessa.

Helsingin tilanne on erikoinen myös siksi, että Suomen suurimmassa kaupungissa ei ole toiseksi korkeimman (Mestis) sarjatason joukkuetta lainkaan. Eikä sitä ole myöskään kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Suomi-sarjassa.

Eivätkä haasteet siihen lopu. Harrastekiekolle olisi tilausta sekä nuorten että aikuisten osalta lähes rajattomasti, mutta tarjonta ei kykene vastaamaan kysyntää. Sama ongelma on luonnollisesti muilla jääurheilulajeilla.

Suurin alue

Suomen Jääkiekkoliiton Eteläisellä alueella on tällä hetkellä yhteensä 35 jäähallia, joissa on 60 kaukaloa. Tekojääratoja on 62 kappaletta.

Suomessa on jäähalleja 233 kappaletta, näissä on yhteensä 280 katettua kaukaloa.

Eteläinen alue on Jääkiekkoliiton suurin alue. Harrastajia Riihimäeltä Helsinkiin on noin 20 000 kiekkoilijaa. Lisäksi alueella on useita taitoluistelu- ja ringetteseuroja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut