Maunulassa on koti, jonne eivät lastulevyhyllyt tai postmodernit muovituolit mahdu. Kun vieras istahtaa olohuoneeseen, hän saa samalla aikamatkan reilun 60 vuoden taakse.

Liisa Lohtander, 40, on sisustanut kotinsa lähes yksinomaan 1950-luvun huonekaluin ja koriste-esinein.

Kolmikerroksinen talo on rakennettu sekin vuonna 1953, joten Lohtanderin, hänen miehensä ja kahden poikansa koti ja kalusteet sopivat loistavasti yhteen.

– Jos meidän sisustuksellemme pitäisi jokin tarkka aikamääre mainita, se voisi olla 1950-luvun loppupuoli. Saman vuosikymmenen alkupuolella huonekaluissa oli vielä paljon 1940-luvun henkeä, Lohtander kertoo.

Hän ihmettelee nykyajan sisustustyyliä, jonka tuloksena suomalaisten kodeissa on tavattoman suurikokoisia huonekaluja.

– Parasta 1950-luvun sisustuksessa on se, että se on mittakaavaltaan siro ja ihmisläheinen.

– Meillä on myös se periaate, että esimerkiksi huonekalujen pitää olla korjattavissa – ja nämähän ovat juuri sellaisia, Lohtander luonnehtii.

Osa huonekaluista on hankittu kuluneina, jolloin niiden kunnostaminen hyvällä maulla on tärkeää.

– Esimerkiksi olohuoneen nojatuolit on päällystetty villakankaalla, joka on mahdollisimman lähellä alkuperäistä. Sellainen kangas löytyi lopulta, vaikka aikaa siihen meni.

Väreistä perhe on mieltynyt etenkin turkoosiin, mutta myös sininen ja vaaleanvihreä vilahtelevat useissa kohden.

Vanhoja huonekaluja hankkiessaan Lohtanderin perhe ei lukkiudu vuosikymmeniin: jos joku muulta ajalta oleva esine sopii sisustukseen, sellainen voidaan hyvin hankkia.

Olohuoneen ruokailuryhmä on peräisin Raumalta ja se on valmistettu 1920-luvulla. Kodissa käytetään myös 1990-luvun muumimukeja, sillä muumithan seikkailivat Suomessa jo 1950-luvulla.

Kodin sisustukseen kuuluvat olennaisina elementteinä viherkasvit, jotka luovat jokaiseen huoneeseen väriä ja eloisuutta.

Valitun ajan hengen mukaisesti kaikki kliiviat, peikonlehdet, anopinkielet ja värinokkoset kukoistavat saviruukuissaan.

– Kaikki kasvit ovat helppohoitoisia, mutta tietenkin monia näistä kasveista on suosittu juuri 1950-luvulla.

– Meillä oli aiemmin myös Signe-kissa, joten sen takia emme hankkineet esimerkiksi kaktuksia. Vaikka Signe on jo poissa, kaktukset ovat edelleen hankkimatta, Lohtander kertoo.

Lohtander ostaa kasveja melko harvoin, vaan nykyiset kodin kaunistukset on saatu pistokkaina tai vaihdokkaina.

Yksi kasveista on peräisin Lohtanderin lapsuudenkodista Tapiolasta.

Myös perheen jälkikasvu on innostunut sisustuksesta.

– Minä pidän siitä, että kotona on joka huoneessa yhtenäinen tyyli. Kotona on kiva olla, kun täällä on siistiä ja rauhallista, kertoo Kauko Lohtander, 12.

Perheen pojille on tehty pelitila alunperin keittiönä toimineesta tilasta.

Maunulassa vuodesta 2004 asuneen perheen kotiin on yhdistetty myös pieni naapuriasunto, jolloin tulokseksi on saatu neljän ja puolen huoneen asunto, jossa pinta-alaa on 93 neliötä.

– Meille koti on nimenomaan rentoutumista varten. Villasukat jalassa on mukavaa oloilla – eikä niiden sukkien tarvitse olla 1950-luvulta, Lohtander myhäilee.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt