Hesy muutti tapaa, jolla lemmikille etsitään uusi koti – "Jos kissalla on eriväriset silmät, se menee heti"

Teollisuusalueella entisessä varastorakennuksessa sijaitsevat Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) uuden eläinsuojelukeskuksen tilat ovat kolmesti viikossa täynnä.

Tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin talolla on avoimet ovet, jolloin erityisesti kotia etsiviä kissoja voi tulla katsomaan.

– Täällä on silloin yleisöryntäys, kertoo Mari Aro Hesyn tiedotuksesta.

Ilmiö on uusi, sillä aiemmin Pakilan kissatalon ovet olivat yleisölle auki kuutena päivänä viikossa ja tulijat jakautuivat takaisemmin eri päiville. Koirat olivat aiemmin Espoossa ja sitten hetken Mäntsälässä.

Nyt kaikki pääkaupunkiseudun löytöeläimet ovat ensimmäistä kertaa saman katon alla, kun Hesy myi vanhat kiinteistönsä ja osti 2 000-neliöisen varastorakennuksen.

– Tässä on meidän kotiinlähtövalmiit kissat, näyttää johtava eläintenhoitaja Marika Stillman yläkerran avointa tilaa, jossa parikymmentä kissaa makoilee lasiseinäisissä ja tilavissa looseissaan. Loput kissoista on karanteenissa tai saamassa hoitoa muissa tiloissa.

Pitäjänmäellä koirat ja Hesyn liike ovat alakerrassa ja kissat yläkerrassa.

– Jonkun verran ihmiset tulevat tänne vain katsomaan kissoja. Meiltä tullaan myös kysymään eläintenhoitoon liittyviä asioita, Stillman toteaa.

Koiria pääsee katsomaan sovitusti, mikäli on kiinnostunut tarjoamaan kodin kodittomalle koiralle, ja mikäli Hesyllä on tiedossa kyseiseen kotiin sopiva koira.

Osassa uusista tiloista on vielä ollut vuokralainen. Tämän vuoden lopussa nykyisiin vuokratiloihin on tarkoitus saada Hesyn oma eläinlääkäriasema vuokrasopimuksen päättyessä.

Hesy otti vuoden alussa ensimmäistä kertaa käyttöön sähköisen niin sanotun kotilomakkeen avuksi kotien etsintään.

– Lomakkeen käyttöönoton myötä meidän on ollut helpompi löytää kodintarjoajien joukosta ne ihmiset, jotka ovat liikkeellä tositarkoituksella. Ihmiset joutuvat vähän miettimään, että mitä he oikein haluavat, toteaa Stillman.

Sopivien kotien löytyminen on lomakkeen käyttöön ottamisen jälkeen helpottunut. Muutamassa viikossa jopa kymmenen kissaa sai kodin. Se on poikkeuksellisen suuri määrä. Lomaketta seuraa mahdollinen ”adoptiokeskustelu”, mikäli molemmat osapuolet ovat samaa mieltä sopimusehdoista.

Tällä hetkellä Hesyn tiloissa kotia odottaa noin 60 kissaa, seitsemän koiraa ja kani.

– Alkuvuosi on hiljainen kissojen suhteen. Maalis-huhtikuussa tulee paljon avunpyyntöjä populaatiokissoista, sanoo Stillman.

Populaatiokissa on ulkotiloihin synnyttänyt kissa, joka ei tunnu olevan kenenkään. Yhteydenottoja tulee erityisesti maakunnista. Hesy ottaa populaatioita vastaan sen verran kuin tilaa on.

Hesyn hoivissa tällä hetkellä pisimpään ollut kissa on Sebastian, joka tuli Hesyyn huostaanoton seurauksena huhtikuussa 2019.

– Luulen, että Sebastianille on vaikea etsiä uutta kotia, koska se on niin vanha, toteaa eläintenhoitaja Julia Juntunen

Sebastian makaa kerällä kiipeilypuunsa uumenissa niin, että siitä näkyy vain tuppo karvaa. Kissan ikää on vaikea arvioida, mutta monesta asiasta näkee, että se on vanha.

Hesyyn tammikuussa jo toistamiseen päätyneiden kissaneitien Alisan ja Pippurin toivotaan pääsevän samaan kotiin, koska ne ovat eläneet niin pitkään yhdessä.

Uutta kotia odottavat myös koirat Elviira ja Elvi sekä Sulevi, Lilja ja Viljo

– Viljo on ollut meillä jo yli vuoden. Sen haasteena oli alkuun käytöshäiriöt, mutta täällä se on osoittautunut todelliseksi halinalleksi, Stillman hymähtää arviolta viisivuotiaasta sekarotuisesta koirasta.

Viljolla on nivelrikko, jonka kanssa pärjää hyvin oikeanlaisella hoidolla.

Kissojen lisäksi myös koirille on haastavaa löytää uusia koteja.

Pääasiassa kaikki koirat ovat päätyneet Hesyyn huostaanoton seurauksena.

– Haastavimmat ovat 30–40-kiloiset niin sanotut tavikset, joita meillä usein on. Ne ovat poikkeuksetta suuria ja niillä on tavallisesti käytöshäiriö, joka on yleensä ihmisen aiheuttama, Stillman sanoo.

Kissoista mustille ja ruskearaidallisille on vaikea löytää koteja, koska ne ovat niin tavallisen näköisiä.

– Jos kissalla on eriväriset silmät tai se on kuusivarpainen, ne menevät heti. Myös pitkäkarvaiset tai kilpikonnan väriset saavat helposti kodin. Se on välillä ihan jäätävää, Stillman toteaa ihmisten kriteereistä.

Uusi eläinsuojelukeskus

Hesy osti viime vuonna 1,9 miljoonalla eurolla Pitäjänmäestä 2 000-neliöisen varastorakennuksen.

Uuteen eläinsuojelukeskukseen on keskitetty ensimmäistä kertaa kaikki Hesyllä hoidossa olevat eläimet.

Eläimiä Hesylle tulee Siuntiosta sekä Viikin löytöeläintalosta.

Hesy ottaa vastaan myös populaatiokissoja maakunnista sekä menehtyneiden tai sairaalahoitoon joutuneiden ihmisten lemmikkejä.

Kissapaikkoja on 200 kissalle ja koirapaikkoja 15–20. Myös muille pieneläimille on omat osastot.

Osassa uusista tiloista on vielä ollut vuokralainen.

Tämän vuoden lopussa nykyisiin vuokratiloihin on tarkoitus saada Hesyn oma eläinlääkäriasema vuokrasopimuksen päättyessä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut