Hesy muutti tapaa, jolla lemmikille etsitään uusi koti – "Jos kissalla on eriväriset silmät, se menee heti"

Viljo on etisnyt uutta kotia Hesyllä jo yli vuoden. – Se on pitkä aika, toteaa johtava eläintenhoitaja Marika Stillman eläväisestä Viljosta. Vieressä tiedotuksesta vastaaava Mari Aro. Johanna Erjonsalo

toimitus

Teollisuusalueella entisessä varastorakennuksessa sijaitsevat Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) uuden eläinsuojelukeskuksen tilat ovat kolmesti viikossa täynnä.

Tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin talolla on avoimet ovet, jolloin erityisesti kotia etsiviä kissoja voi tulla katsomaan.

– Täällä on silloin yleisöryntäys, kertoo Mari Aro Hesyn tiedotuksesta.

Ilmiö on uusi, sillä aiemmin Pakilan kissatalon ovet olivat yleisölle auki kuutena päivänä viikossa ja tulijat jakautuivat takaisemmin eri päiville. Koirat olivat aiemmin Espoossa ja sitten hetken Mäntsälässä.

Nyt kaikki pääkaupunkiseudun löytöeläimet ovat ensimmäistä kertaa saman katon alla, kun Hesy myi vanhat kiinteistönsä ja osti 2 000-neliöisen varastorakennuksen.

– Tässä on meidän kotiinlähtövalmiit kissat, näyttää johtava eläintenhoitaja Marika Stillman yläkerran avointa tilaa, jossa parikymmentä kissaa makoilee lasiseinäisissä ja tilavissa looseissaan. Loput kissoista on karanteenissa tai saamassa hoitoa muissa tiloissa.

Pippuri pitää läheisyydestä. Vieressä eläintenhoitaja Julia Juntunen. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Pitäjänmäellä koirat ja Hesyn liike ovat alakerrassa ja kissat yläkerrassa.

– Jonkun verran ihmiset tulevat tänne vain katsomaan kissoja. Meiltä tullaan myös kysymään eläintenhoitoon liittyviä asioita, Stillman toteaa.

Koiria pääsee katsomaan sovitusti, mikäli on kiinnostunut tarjoamaan kodin kodittomalle koiralle, ja mikäli Hesyllä on tiedossa kyseiseen kotiin sopiva koira.

Osassa uusista tiloista on vielä ollut vuokralainen. Tämän vuoden lopussa nykyisiin vuokratiloihin on tarkoitus saada Hesyn oma eläinlääkäriasema vuokrasopimuksen päättyessä.

Pippuri palautettiin kissa-ystävänsä Alisan kanssa Hesyyn takaisin tammikuussa allergian vuoksi. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Hesy otti vuoden alussa ensimmäistä kertaa käyttöön sähköisen niin sanotun kotilomakkeen avuksi kotien etsintään.

– Lomakkeen käyttöönoton myötä meidän on ollut helpompi löytää kodintarjoajien joukosta ne ihmiset, jotka ovat liikkeellä tositarkoituksella. Ihmiset joutuvat vähän miettimään, että mitä he oikein haluavat, toteaa Stillman.

Sopivien kotien löytyminen on lomakkeen käyttöön ottamisen jälkeen helpottunut. Muutamassa viikossa jopa kymmenen kissaa sai kodin. Se on poikkeuksellisen suuri määrä. Lomaketta seuraa mahdollinen ”adoptiokeskustelu”, mikäli molemmat osapuolet ovat samaa mieltä sopimusehdoista.

Tällä hetkellä Hesyn tiloissa kotia odottaa noin 60 kissaa, seitsemän koiraa ja kani.

– Alkuvuosi on hiljainen kissojen suhteen. Maalis-huhtikuussa tulee paljon avunpyyntöjä populaatiokissoista, sanoo Stillman.

Populaatiokissa on ulkotiloihin synnyttänyt kissa, joka ei tunnu olevan kenenkään. Yhteydenottoja tulee erityisesti maakunnista. Hesy ottaa populaatioita vastaan sen verran kuin tilaa on.

Hesyn hoivissa tällä hetkellä pisimpään ollut kissa on Sebastian, joka tuli Hesyyn huostaanoton seurauksena huhtikuussa 2019.

– Luulen, että Sebastianille on vaikea etsiä uutta kotia, koska se on niin vanha, toteaa eläintenhoitaja Julia Juntunen

Sebastian makaa kerällä kiipeilypuunsa uumenissa niin, että siitä näkyy vain tuppo karvaa. Kissan ikää on vaikea arvioida, mutta monesta asiasta näkee, että se on vanha.

Hesyyn tammikuussa jo toistamiseen päätyneiden kissaneitien Alisan ja Pippurin toivotaan pääsevän samaan kotiin, koska ne ovat eläneet niin pitkään yhdessä.

Uutta kotia odottavat myös koirat Elviira ja Elvi sekä Sulevi, Lilja ja Viljo

– Viljo on ollut meillä jo yli vuoden. Sen haasteena oli alkuun käytöshäiriöt, mutta täällä se on osoittautunut todelliseksi halinalleksi, Stillman hymähtää arviolta viisivuotiaasta sekarotuisesta koirasta.

Osa kissoista on arkoja ja hakluavat olla omissa oloissaan. Sellaisille on vaikea löytää koteja. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Viljolla on nivelrikko, jonka kanssa pärjää hyvin oikeanlaisella hoidolla.

Kissojen lisäksi myös koirille on haastavaa löytää uusia koteja.

Pääasiassa kaikki koirat ovat päätyneet Hesyyn huostaanoton seurauksena.

– Haastavimmat ovat 30–40-kiloiset niin sanotut tavikset, joita meillä usein on. Ne ovat poikkeuksetta suuria ja niillä on tavallisesti käytöshäiriö, joka on yleensä ihmisen aiheuttama, Stillman sanoo.

Kissoista mustille ja ruskearaidallisille on vaikea löytää koteja, koska ne ovat niin tavallisen näköisiä.

– Jos kissalla on eriväriset silmät tai se on kuusivarpainen, ne menevät heti. Myös pitkäkarvaiset tai kilpikonnan väriset saavat helposti kodin. Se on välillä ihan jäätävää, Stillman toteaa ihmisten kriteereistä.

Uusi eläinsuojelukeskus

Hesy osti viime vuonna 1,9 miljoonalla eurolla Pitäjänmäestä 2 000-neliöisen varastorakennuksen.

Uuteen eläinsuojelukeskukseen on keskitetty ensimmäistä kertaa kaikki Hesyllä hoidossa olevat eläimet.

Eläimiä Hesylle tulee Siuntiosta sekä Viikin löytöeläintalosta.

Hesy ottaa vastaan myös populaatiokissoja maakunnista sekä menehtyneiden tai sairaalahoitoon joutuneiden ihmisten lemmikkejä.

Kissapaikkoja on 200 kissalle ja koirapaikkoja 15–20. Myös muille pieneläimille on omat osastot.

Osassa uusista tiloista on vielä ollut vuokralainen.

Tämän vuoden lopussa nykyisiin vuokratiloihin on tarkoitus saada Hesyn oma eläinlääkäriasema vuokrasopimuksen päättyessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.