Hiihdoton loma

(KOLUMNI) Helsingin hiihtolomaviikko sujui suksilla sujuttelematta. Luonnonjäillekään ei ole ollut asiaa. Lumirajalle päästäkseen oli suunnattava pitkälle pohjoiseen ennen kuin talviloma muuttui nimensä veroiseksi.

Talvelle olisi kysyntää. Helmikuun ensimmäisen viikon minitalvi Helsingissä kertoi, että pikkupakkanen ja valo houkuttelevat ulkoilemaan. Pikavauhtia jäädytetyille jääkentille löytyi runsain mitoin innokkaita luistelijoita. Pikatalven rippeinä pihoille ilmestyi harmahtavia lumiukkoja.

Parempiakin talvia on taatusti tulossa. Ilmastonmuutoksen seurauksena luminen aika kuitenkin lyhenee. Intomielisimmille on tarjolla tekolumetettua latua, mutta suurinta osaa hiihtohaluisia märkä alusta ei houkuta. Vielä vähemmän pöperölumi tuo uusia harrastajia. Myönteiseksi voi kirjata sen, että laturaivon määrä vähenee.

Ladut ja jääkentät ovat olleet suosittuja lähiliikuntapaikkoja, joiden jättämää aukkoa on vaikea paikata. Pientä lohtua tuovat läpi vuoden vihertävät tekonurmet, jotka ovat yksi ilmastonmuutoksen ajankuva.

Talvettomuudella on myös yhtä lomaviikkoa laajempia vaikutuksia. Helsingin kaupungin kunnianhimoiselle liikkumisohjelmalle harmaankalsea sää nostaa vaikeusastetta. Vetinen, tuulinen ja pimeä vuodenaika ei innosta lisäämään arkiliikuntaa, jonka määrä olisi saatava nousuun. Jatkuva sateenlotina saa herkästi tarttumaan autonrattiin lyhyilläkin matkoilla.

Luontoliikunta on tutkitusti hyväksi paitsi keholle myös mielelle. Inhojen olojen vuoksi moni kuitenkin jättää lähtemästä ylös, ulos ja metsään. Olematon talvi kasvattaa yhä pienemmistä lapsista herkästi sisäliikkujia, mikä lisää paineita rakentaa sisäliikuntatiloja. Yksi voittaja ovat kaupalliset liikunta- ja seikkailutoimijat, joiden palvelut eivät kuitenkaan ole kaikkien ulottuvilla. Liikunnallinen epätasa-arvo kasvaa vääjäämättä.

Sisäliikunnan kysynnän kasvu haastaa miettimään nykyisten tilojen tehokkaampaa käyttöä. Jalkapallohalleista suuri osa on tyhjillään päiväsaikaan. Voisivatko halleja käyttää seniorijalkapalloilijat tai petankin harrastajat? Koulujen salien käyttöä on tehostettu, mutta etenkin viikonlopuissa on vielä kirimisen varaa.

Jouko Kokkonen

toimituspäällikkö

Liikuntatieteellinen Seura

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut