Junavuoroja saattaa peruuntua – myös JHL aloittaa toimet

VR:n tiedotteen mukaan ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi vaikuttaa junaliikenteeseen ja näkyä peruttuina junavuoroina lähi-, kauko-, ja tavaraliikenteessä. Arkisto / Johanna Erjonsalo

toimitus

Rautatiealan Unioni RAU on asettanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, joka koskee sen työehtosopimuksen piirissä olevia jäseniä. Liitto on asettanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellon alkaen 17. helmikuuta kello 00.00. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto liittyy meneillään oleviin tes-neuvotteluihin, tiedottaa VR.

VR Groupissa ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia kauko-, lähi- ja tavaraliikenteen veturinkuljettajia.

– Pyrimme parhaamme mukaan minimoimaan asiakasvaikutuksen, mutta ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi kuitenkin vaikuttaa junaliikenteeseen ja näkyä peruttuina junavuoroina lähi-, kauko-, ja tavaraliikenteessä, sanotaan tiedotteessa.

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n ja Rautatiealan Unioni RAU:n neuvottelut jatkuvat edelleen. VR seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa sen vaikutuksista junaliikenteeseen. Ajantasainen tieto liikenteestä löytyy VR:n verkkosivuilta osoitteesta vr.fi/liikennetilanne. VR pahoittelee ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta asiakkailleen aiheutuvaa haittaa.

Myös julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon rautatiealalla. Kielto alkaa maanantaina 24. helmikuuta ja jatkuu toistaiseksi. JHL:n tiedotteen mukaan ylityö- ja vuoronvaihtokielto ulottuu kaikkiin rautatiealan työehtosopimukseen liittyviin töihin. Rautatiealan työehtosopimuksista on neuvoteltu 3. joulukuuta 2019 lähtien. Neuvottelut takkuavat JHL:n tiedotteen mukaantyönantajapuoli Paltan joustamattomuuden vuoksi.

– Työnantaja on osoittanut selkeää haluttomuutta edistää neuvotteluita sopimusratkaisuun pääsemiseksi, kertoo Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL:n puheenjohtaja Teppo Järnstedt tiedotteessa. – Suurimpana kysymyksenä neuvottelupöydässä on ollut kiky-tuntien poistaminen, Järnstedt jatkaa.

JHL kehottaa myös pidättäytymään paikallisesta sopimisesta. Kiellon ulkopuolelle on rajattu työt, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä eivät ole myöskään sellaiset yleistä turvallisuutta tai omaisuuden turvaamista koskevat työt, joita ei ole mahdollista siirtää myöhemmäksi, kerrotaan tiedotteessa.

Juttua muokattu 21.2.2020 kello 15.20: Lisätty JHL:n tiedotemateriaali ja muokattu otsikkoon JHL-lisä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut