Hans Välikmäki Chez Dominiquen keittiössä vuonna 2011. Oja Laura

Hans Välimäki oli Suomen ykkönen 7 vuotta – sitten ravintolassa syöminen muuttui rytinällä

Sakari Nupponen

Tuhat ravintola-alan ammattilaista etsii juuri nyt Suomen parasta ravintolaa. Äänestyksen järjestää Viisi Tähteä -verkkomedia ja ravintolayhteisö Toptaste.

Viisi Tähteä ei ole asialla ensimmäistä kertaa. 50 parasta -listausta on tehty vuodesta 2004. Viimeksi vuosina 2018 ja 2019 Suomen parhaaksi ravintolaksi valittiin helsinkiläinen Grön. Parhaana ei-helsinkiläisenä oli turkulainen Kaskis sijalla 6.

Turun lisäksi top 50 -listalle tultiin Tampereelta, Porvoosta, Lohjalta, Joensuusta, Kangasalta, Kirkkonummelta, Järvenpäästä, Inarista ja Oulusta.

Äänestys oli tauolla 2013–17, mitä harmiteltiin niin ammattilaisten kuin kuluttajien parissa. Syynä oli Viiden Tähden päätoimittajan Eeropekka Rislakin mukaan Eat & Joy Maatilatori -lähiruokatoiminta, joka kauppakeskuksiin laajentuessaan söi yrityksen ja yrittäjien voimavarat.

Kun Viiden Tähden 50 parasta julkaistiin 2004, Chez Dominique oli saanut juuri edellisenä vuonna kaksi Michelin-tähteä. Alkoi fine dine -kokki Hans Välimäen valtakausi, jota jatkui seitsemän vuotta.

– Bistrot, brasseriet, gastropubit ja kortteliravintolat ovat ajan henki, totesi äänestyksen perustaja Eeropekka Rislakki 2011. Listalle tuli 15 uutta nousijaa ja peräti 21 ravintolaa sijaitsi Helsingin ulkopuolella, mikä oli ennätys.

Ensimmäisten listauksien kärjestä ovat lopettaneet Chez Dominiquen lisäksi muiden muassa etelähelsinkiläiset G.W. Sundmans, La Cocina ja Postres.

Vanha listakakkonen Esplanadin Savoy tekee parhaillaan uutta tulemista päällikkönsä Helena Puolakan johdolla – ponnistaen sijalta 22. Uusi avaaminen ehti juuri ja juuri tähän äänestykseen.

Ja mikä ettei ehtisi. Viime vuonnakin yllätti uudelleen avattu Palace. Eero Vottosen luotsaama paikka nousi suoraan neljänneksi ja voitti sarjan ”Paras ruoka”. Palacella on yksi Michelin-tähti.

Käynnissä olevan äänestyksen tulokset julkistetaan Gastro Helsinki 2020 -messuilla Messukeskuksessa 11. maaliskuuta. Ei kuitenkaan hätää, jos ei pääse paikalla. Kansainvälisten esikuvien mukaan 50+50 parasta ravintolaa julkaistaan myös vuosikirjana.

Mikä parasta, kirja on ilmainen. Formaatti on taskuun ja käsilaukkuun sujahtava. Kirja tulee jakoon parhaissa ravintoloissa ja muun muassa kaupunkien matkailuinfopisteissä. Painos on poikkeuksellisen suuri Suomen mittakaavassa, yli 10 000 kappaletta.

Kotimaan lisäksi 50+50 julkistetaan myös Tallinnassa ja Pietarissa, joissa on kiinnostusta helsinkiläisiä ja suomalaisia ravintoloita kohtaan.

50:n listalle pääsy ei ole edellyttänyt hienohelmaisuutta. Tästä on kauniina todisteena sijalla 33. Gastro Cafe Kallio, jonka salin sisustus noudattaa brutal bistron ideaa – karua, mutta kodikasta.

Demo on ollut alusta alkaen äänestyksen kestomenestyjä, viimeksi yhdeksäs. Sillä on yksi Michelin-tähti. Ravintoloitsija Tommi Tuominen tavoittelee toista. Se on taas kymmenen parhaan joukossa, elleivät äänestäjät unohda tasavarmaa suoritusta. Näinhän voi käydä isommissakin vaaleissa.

Kun Välimäen Chez Dominique putosi kolmanneksi 2011, sanottiin, että hänet syöstiin valtaistuimelta. Voiton vei Matti Wikbergin ja Tomi Björkin aasialaisvaikutteinen Farang. Se oli avattu vain pari vuotta aiemmin Helsingin Taidehallille.

Runsas viikko sitten Farang avasi uuteen osoitteeseen Arkadiankadulle.

50:n listalle pääsy ei ole edellyttänyt hienohelmaisuutta. Tästä on kauniina todisteena sijalla 33. Gastro Cafe Kallio, jonka salin sisustus noudattaa brutal bistron ideaa – karua, mutta kodikasta.

Paikan isännän Kare Karhun ronskia ruokaa ja elävää musiikkia yhdistävä Club Gribiche on muodostunut jo gastronomiseksi alakulttuurilegendaksi

Helsinkiläiset äänestävät valtakunnallisesti. Muilla paikkakunnilla ilmenee sitä, että äänestetään vain omia. Se on fakta.

Nyt äänestäjiä on kerätty ennätysmäärä. Sähköpostikutsu kävi valtakunnallisesti yli tuhannelle ravintola-, juoma- ja ruoka-alan ammattilaiselle. Heidän joukkoonsa kuuluu niin ravintoloitsijoita, keittiömestareita ja ravintolapäälliköitä kuin myös ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaisia.

Rislakki alleviivaa valtakunnallista kattavuutta ja torjuu väitteet, joiden mukaan helsinkiläiset äänestävät vain toisia helsinkiläisiä.

– Helsinkiläiset äänestävät valtakunnallisesti. Muilla paikkakunnilla ilmenee sitä, että äänestetään vain omia. Se on fakta.

Onko kaikilla taloudellinen mahdollisuus käydä testailemassa huippuravintoloita?

Rislakki myöntää alan matalapalkkaisuuden, mutta huomauttaa, että menestyvä yrittäjä käyttää avainhenkilöitään tutustumassa myös kilpailijoiden toimintaan.

– Markkinatilanne yksinkertaisesti vaatii sitä. Ruokakulttuurille ja erityisesti ravintola-alalle on tyypillistä nopea omaksumisen – eikä se tarkoita mitään kopioimista, Rislakki huomauttaa.

Tällä kertaa kerrotaan 50 parhaan ja niiden esittelyjen lisäksi sijoille 51-100 yltäneiden ravintoloiden nimet.

Listaushistorian aikana pinnalle on noussut lähiruoka. Ravintolat ovat ”bistroutuneet”. Taloustaantuma rassasi vuosia. Uutta haastetta tuo ilmastokeskustelu.

Mikä on nettiäänestyksen aktiivisuus sen ollessa puolivälissä, järjestäjät eivät kerro. Äänestys päättyy sunnuntaina 23. helmikuuta, joten tavallinenkin asiakas voi vielä vaikuttaa tuttuun ravintola-ammattilaiseen omalla lobbaamisellaan.

Etusivulla nyt