Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvat: Osa Suomen vanhimmasta ostarista aiotaan purkaa Helsingissä – tilalle myös 7-kerroksisia asuintaloja

Munkkivuoren ostarin pohjoisin osa aiotaan purkaa ja tilalle rakentaa uusi, entistä leveämpi liikerakennusosa sekä neljä, alustavan havainnekuvan mukaan 7-kerroksista kerrostaloa.

Ostarin aluetta koskevassa asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa myös kerrotaan, että ostoskeskuksen läntinen osa (lukuun ottamatta kaksikerroksista toimistosiipeä) sekä eteläpuoleiset kolme noppamaista rakennusta säilyvät suojeltuina.

Munkkivuoren ostari on Suomen vanhin, se täytti viime vuonna 60 vuotta. Nyt vireille tulleen kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa ostoskeskuksessa toimivien päivittäistavarakauppojen laajentuminen uusiin tiloihin. Asuinkerrostalot sijoittuisivat uudelleen linjatun Naantalintien varteen, asuinpihat sijoittuisivat uuden liikerakennusosan katolle. Ostoskeskuksen edustalle tulee pikaraitiotien pysäkki.

Munkkivuoren ostoskeskuksen alueelle vuonna 2011 voimaan tullut asemakaavan muutos ei ole toteutunut. Voimassa olevan asemakaavan mahdollistamasta viisikerroksisesta toimisto- ja toimitilarakennuksen varauksesta tontin koilliskulmassa luovutaan ja tilalle suunnitellaan Huopalahdentien bulevardiin liittyvä kaupunkiaukio. Ostoskeskuksen uudet pysäköintipaikat sijoitetaan maanalaisiin tiloihin uuden liikerakennuksen alle.

Helsingin kaupunki omistaa koko kaavamuutosalueen, kaavoitus on tullut vireille Munkkivuoren Ostoskeskus Oy:n hakemuksesta. Munkkivuoren ostoskeskuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Antero Pernaja, Juhani Kivikoski, N.H. Sandell ja Pertti Pernaja Ostoskeskus on rakennettu vuonna 1959 ja sitä on laajennettu vuonna 1964. Viistosti ostoskeskusta vastapäätä sijaitsee niin sanotun Pohjola-talon kortteli, johon jo rakennetaan asuntoja noin tuhannelle uudelle asukkaalle, kerrotaan osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa.