Kuvat: Osa Suomen vanhimmasta ostarista aiotaan purkaa Helsingissä – tilalle myös 7-kerroksisia asuintaloja

Luonnostelmakuvassa Munkkivuoren ostarin alueesta näkyvät myös rakennettavaksi aiotut neljä kerrostaloa. Huopalahdentie oikealla alhaalla. JKMM Arkkitehdit

Jussi Vehkasalo

Munkkivuoren ostarin pohjoisin osa aiotaan purkaa ja tilalle rakentaa uusi, entistä leveämpi liikerakennusosa sekä neljä, alustavan havainnekuvan mukaan 7-kerroksista kerrostaloa.

Ostarin aluetta koskevassa asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa myös kerrotaan, että ostoskeskuksen läntinen osa (lukuun ottamatta kaksikerroksista toimistosiipeä) sekä eteläpuoleiset kolme noppamaista rakennusta säilyvät suojeltuina.

Munkkivuoren ostari on Suomen vanhin, se täytti viime vuonna 60 vuotta. Nyt vireille tulleen kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa ostoskeskuksessa toimivien päivittäistavarakauppojen laajentuminen uusiin tiloihin. Asuinkerrostalot sijoittuisivat uudelleen linjatun Naantalintien varteen, asuinpihat sijoittuisivat uuden liikerakennusosan katolle. Ostoskeskuksen edustalle tulee pikaraitiotien pysäkki.

Munkkivuoren ostoskeskuksen alueelle vuonna 2011 voimaan tullut asemakaavan muutos ei ole toteutunut. Voimassa olevan asemakaavan mahdollistamasta viisikerroksisesta toimisto- ja toimitilarakennuksen varauksesta tontin koilliskulmassa luovutaan ja tilalle suunnitellaan Huopalahdentien bulevardiin liittyvä kaupunkiaukio. Ostoskeskuksen uudet pysäköintipaikat sijoitetaan maanalaisiin tiloihin uuden liikerakennuksen alle.

Helsingin kaupunki omistaa koko kaavamuutosalueen, kaavoitus on tullut vireille Munkkivuoren Ostoskeskus Oy:n hakemuksesta. Munkkivuoren ostoskeskuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Antero Pernaja, Juhani Kivikoski, N.H. Sandell ja Pertti Pernaja Ostoskeskus on rakennettu vuonna 1959 ja sitä on laajennettu vuonna 1964. Viistosti ostoskeskusta vastapäätä sijaitsee niin sanotun Pohjola-talon kortteli, johon jo rakennetaan asuntoja noin tuhannelle uudelle asukkaalle, kerrotaan osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.