Viime vuosina Maunulaan on muuttanut enemmän lapsiperheitä ja opiskelijoita – väestörakenne on keskiluokkaistunut

Kaija Yliniemi ja Lauri Karppinen tapasivat ystävänsä Marja Salmelan Maunulan keskustassa aikomuksenaan mennä syömään. Kahviloita ja ravintoloita saisi heistä olla enemmän. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Maunulan sosioekonominen tilanne näyttää kohentuneen tällä vuosituhannella. Alue kuitenkin sijoittuu sosioekonomisella indeksillä koko kaupungin keskiarvon heikommalle puolelle.

Erikoistutkija, dosentti Netta Mäen mukaan väestörakenne on Maunulassa keskiluokkaistunut. Koulutustaso on noussut huomattavasti ja työllisten osuus suurentunut.

Myös pienituloisten asuntokuntien osuus on pienentynyt. Lisäksi asukkaiden aktiivisuus ja esimerkiksi turvallisuuskokemus on kohentunut viime vuosina.

Muutokseen on vaikuttanut kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randellin mukaan viimeksi vuonna 2016 linjattu MA-ohjelma, joka linjaa vanhojen asuinalueiden kehittämistä.

Yhtenä ohjelman painopisteenä on kaupungin tasapainoinen kehittäminen ja uudistaminen siten, että uudet sekä vanhat kaupunginosat säilyttävät elinvoimaisuutensa ja houkuttelevuutensa. Aluesuunnittelulla ja asuntopolitiikalla on pyritty vaikuttamaan väestörakenteen muodostumiseen.

– Esimerkiksi Maunula oli pitkään vuokratalopainotteinen alue. Periaatteena on, että rakennetaan alueelle jotakin muuta kuin mitä siellä on yliedustettuna, Randell sanoo.

Maunulaan on hiljattain tullut asumisoikeus- ja omistusasuntoja, mikä Randellin mukaan vaikuttaa väestörakenteeseenkin.

Viime vuosina Maunula on vetänyt etenkin lapsiperheitä puoleensa. Sen on huomannut 22 vuotta Maunulassa asunut pariskunta, Kaija Yliniemi ja Lauri Karppinen

– 98 asunnon taloyhtiössä oli yksi lapsiperhe, kun muutimme. Nyt siellä on paljon lapsiperheitä, Yliniemi sanoo.

Tilastot puhuvat asukkaiden puolesta. Maunulassa alle kouluikäisten määrä on kasvanut 16 prosenttia vuodesta 1995. Alakouluikäisten osuus on kasvanut 23 prosenttia.

He ovat yhtä mieltä siitä, että Maunulasta on tullut lapsiperheille otollinen. Alue on kehittynyt hyvään suuntaan. Vanhan ostarin purku teki heidän mielestään Maunulalle hyvää. Maunulaan poikki kulkeva raidejokeri todennäköisesti lisää alueen vetovoimaa entisestään.

Opiskelijoiden osuus on kasvanut Maunulassa huomattavasti nopeammin kuin koko Helsingissä keskimäärin. Sen sijaan eläkeläisten osuus on pienentynyt nopeammin.

Maunulan 140. aluefoorumi käsitteli maanantaina Maunulan väestörakenteen muutosta ja miten MA-ohjelma on vaikuttanut Maunulan asuntorakenteeseen.

Aluefoorumissa puhui yliaktuaari Marjo Kaasila ja erikoistutkija, dosentti Netta Mäki kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksiköstä.

Väestörakenne

Miesten elinajanodote on kasvanut jopa 5,3 vuotta, kun se on koko Helsingissä noussut 3,8 vuotta.

Myös sairastavuusindeksi suhteessa koko maahan on kohentunut.

Perusasteen koulutuksen suorittaneiden osuus väestöstä on pienentynyt Maunulassa koko kaupungin keskiarvoa huomattavasti enemmän.

Työttömien osuus on kasvanut, mutta Maunulassa hitaammin kuin koko kaupungissa keskimäärin.

Maunula väkiluku on pysynyt melko stabiilina vuodesta 1995 alkaen.

Tällä hetkellä asukkaita on yli 7 400.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut