Paljon melua ilmastonmuutoksesta

toimitus

Kolumni

Mika Ebeling

Joulukuussa 24 valtuutettua jätti aloitteen, jotta Helsinki ryhtyisi valmistelemaan ilmastohätätilajulistusta.

Aloitteessa ilmastohätätilan julistamisen valmistelua ei perustella hätätilalla. Pääperusteena käytetään Euroopan parlamentin 27.11.2019 hätätilajulistusta. Pyrkimyksenä on nopeuttaa ilmastotoimia.

Itse pidän vastuuttomana hätätilan julistamista, kun hätätilaa ei ole. Paniikin lietsominen kertoo enemmän allekirjoittajista kuin tilanteesta. On vakavasti syytä pelätä, että kyseiset poliitikot ovat valmiita tuhlaamaan valtavia summia yhteisiä varoja hengenheimolaistensa luomien uhkakuvien torjumiseksi.

Hätätilan julistaminen vaatisi erittäin vakavia perusteita. Mitä sitten oikeasti tiedämme ilmastonmuutoksesta?

Tiedämme, että ilmasto on aina ollut muutostilassa. Ajanlaskun alussa oli roomalainen lämpökausi ja keskiajalla oma lämpökautensa. Nykyistä lämpenemistä edelsi ns. pikkujääkausi, jolloin oli poikkeuksellisen kylmää.

Mitä sitten tiedämme hiilidioksidista? Kasvit tarvitsevat sitä yhteyttämiseen. Hiilidioksidin määrän lisääntyminen on johtanut maapallon vihertymiseen. Se on myös tehostanut kasvien vedenkäyttöä. Hiilidioksidi on kasvihuonekaasu, jonka tuplaantumisen suora lämmittävä vaikutus on korkeintaan noin yhden lämpöasteen luokkaa.

Pelotevaikutus saadaan aikaan luomalla uhkakuvia siitä, mikä voisi vahvistaa hiilidioksidin suoraa lämmitysvaikutusta. Nämä uhkakuvat vaikuttavat kuitenkin heikosti perustelluilta. Jos hiilidioksidi vaikuttaisi hiilidioksidihypoteesin kannattajien kuvittelemalla tavalla maapallon lämpötilaan, lämpötilan muutosten tulisi johdonmukaisesti seurata hiilidioksidin määrän muutoksia. Historia osoittaa, että näin ei ole tapahtunut.

Ilmastoalarmistien todennäköisin virhe löytyy auringon vaikutuksen aliarvioimisesta. Vaikka auringon aktiivisuuden tiedetään vaihtelevan merkittävästi, alarmistit antavat sille vain marginaalisen merkityksen. Aurinkotutkimus kuitenkin etenee ja sitä kannattaa seurata, jotta ei tehtäisi hyvin tyhmiä päätöksiä.

Suurissa globaaleissa uhkakuvissaan ympäristöaktivistit ovat aina olleet väärässä. Miksi he tällä kertaa olisivat oikeassa?

Kirjoittaja on kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.