Korkeasaaren karhut heräsivät lyhyiltä talviuniltaan – katso kuvat ja video

Korkeasaaren karhut heräsivät talviuniltaan. Annika Sorjonen/ Korkeasaari Zoo

toimitus

Korkeasaaren eläintarha tiedottaa, että kevät on tullut, sillä karhut ovat taas hereillä.

Korkeasaaren 19- ja 14-vuotiaat naaraskarhut nukkuivat tavanomaista lämpimämmän talven vuoksi vain kahden kuukauden talviunet.

Ne vetäytyivät talvipesiinsä poikkeuksellisen myöhään, vasta muutama päivä ennen joulua. Maa oli nyt yhtä lumeton kuin karhujen mennessä nukkumaan.

Karhujen ulkotarhan luukku avattiin tiistaina aamulla ja ulos kömpi kaksi unisen oloista kontiota.

Karhuista nuorempi ryhtyi kihnuttamaan turkkiaan puunrunkoja vasten ja kävi tyhjennetyn vesialtaan pohjalla läträämässä vesilammikossa. Karhuista vanhempi keskittyi nyhtämään suuhunsa vihreää nurmea ja nuorempi karhu liittyi sen seuraan.

Eläintenhoitajien mukaan leudosta talvesta huolimatta karhut nukkuivat ihan hyvät talviunet. Ne eivät heräilleet ollenkaan kesken unien.

Karhut ovat syöneet vasta kevyesti salaattia, omenoita ja porkkanoita, mutta pian ne saavat kevätherkuksi muikkuja. Karhut eivät jaksa välttämättä olla jalkeilla vielä koko päivää, joten talvipesä pidetään avoinna niiden iltapäivänokosia varten, Korkeasaaresta kerrotaan.

Talviuni on karhujen tapa säästää energiaa kaudella, jolloin ravintoa on vähän tarjolla. Korkeasaaren karhut nukkuvat tavallisesti marraskuun alkupuolelta helmi-maaliskuulle.

Eteläisemmillä lumettomilla alueilla karhut eivät välttämättä nuku talviunta, sillä ne löytävät talvellakin ravintoa. Sen sijaan pohjoisessa Suomessa karhujen talviuni voi kestää lokakuulta huhtikuulle, eli puolikin vuotta.