Viikin löytöeläintalon maksut nousevat syksyllä – Tällä hetkellä talossa on 10 kissaa, 2 koiraa ja lähiön metsästä löytynyt kani

Viikin löytöeläintaloon toimitettujen eläinten hoitomaksut nousevat ensi syksynä. Uudet hinnat otetaan käyttöön lokakuun alussa.

– Taksaa on korotettu viimeksi kymmenen vuotta sitten. Maksujen tarkistuksessa otettu huomioon myös elinkustannusindeksiin perustuva korotustarve, perustelee kaupungin ympäristölakimies Tiina Tikkala

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi uudet maksut viime viikolla.

Jatkossa löytöeläintaloon tuodun koiran ensimmäisen hoitopäivän hinta on 35 euroa ja jokaiselta seuraavalta päivältä 20 euroa. Ensimmäisen hoitopäivän maksu peritään kokonaan, vaikka omistaja olisi hakenut lemmikkinsä jo muutaman tunnin sisällä sinne tuomisesta.

Aikaisemmin maksut ovat olleet ensimmäiseltä päivältä 30 euroa ja seuraavilta päiviltä 16 euroa.

Kissojen ensimmäinen hoitopäivä maksaa ensi syksystä alkaen 18 euroa ja seuraavilta päiviltä kymmenen euroa per päivä. Vanhat hinnat olivat 15 ja kahdeksan euroa.

Viikin löytöeläintalossa on viime vuosina hoidettu noin 1 200–1 500 eläintä vuodessa. Arviolta 40 prosenttia eläimistä on koiria, 40 kissoja ja loput muita.

– Suurin osa eläimistä löytää meiltä tiensä omiin koteihinsa. Sehän on se meidän toiminnan tarkoituskin, toteaa vastaava eläintenhoitaja Anu Kilponen

Koirat ovat löytöeläintalossa keskimäärin viisi ja kissat keskimäärin 11 vuorokautta.

Tällä hetkellä tilanne löytöeläintalossa on "normaali talvinen tilanne".

– 10 kissaa, 2 koiraa ja yksi kani. Tämä on usein melko rauhallista aikaa, kertoo eläintenhoitaja Tia

Kevään ja kesän koittaessa Viikkiin toimitettujen eläinten määrä lisääntyy.

Tavallisin Viikkiin päätyvä eläin on kissa, sitten koira ja kolmanneksi lemmikkikani. Parhaillaan Viikissä oleva kani löytyi metsästä Vantaan Myyrmäestä. Yksi kissoista on löytynyt Pikku Huopalahdesta.

– Sosiaalinen media on auttanut todella paljon. Omistajat osaavat kaivata eläimiään täältä, Tia toteaa.

Työntekijät eivät halua esiintyä julkisuudessa etu- sekä sukunimillään. Osa eläimistä on huostaan otettuja, mutta suurin osa löytöeläimiä.

– Kyllä välillä ihmetyttää, että miksi kukaan ei kaipaa lemmikkiään. Moni esimerkiksi kissoista on selvästi tottunut ihmisiin ja kuulunut joskus jollekin, Tia jatkaa.

Kissojen huoneen oven avautuessa monestahäkistä alkaa kuulua sydäntäraapivaa naukumista. Monellekissallejo koskettaminen häkin kaltereiden läpi saa ne kiehnäämään vimmatusti häkkiä vasten ja nauttivan kosketuksesta.

Löytöeläimiä on säilytettävä Viikissä vähintään 15 päivää. Sen jälkeen kunnalla on oikeus myydä, lopettaa tai luovuttaa eläin muualle. Pääsääntöisesti eläimet siirretään määräajan jälkeen Hesyn uuteen eläinsuojelukeskukseen Pitäjänmäelle.

Kaksi löytöeläintalossa olevaa noin 10-vuotiasta liikuttavan suloista kissaneitiä odottaa pääsyä uusiin koteihin.

Löytöeläintalotoivoo, ettävierekkäisissä häkeissä olevat ja toisiinsa selvästi tottuneet neidit pääsisivät samaan kotiin. Kissojen jälleennäkeminen on liikuttava hetki. Välittömästi jos toisen häkin ovi avautuu, kurkkaa kissakaltereiden takana olevaa ystäväänsä. Sitten laitetaan hetkeksi nenät vastakkain.

Uutena asiana syksyllä voimaan tulevaan maksutaulukkoon on lisätty kohta "vieroittamattomat pennut", joista ryhdytään perimään viiden euron suuruista hoitopäivämaksua.

– Siinä on varauduttu myös erilaisiin tilanteisiin, että koira tai kissa saa pennut. Niiden hoidosta tulee lisäkustannuksia, joten myös niistä on voitava periä maksua, Tikkala jatkaa.

Kilpailutus

Helsinki on järjestänyt löytö- ja kiireellisesti huostaan otettujen eläinten tilapäisen hoidon yhdessä Vantaan ja Espoon kanssa.

Eläinten hoitopaikkana toimii Viikin löytöeläintalo.

Sopimus on tällä hetkellä tehty Kiantime's Oy:n kanssa.

Sopimuskausi päättyy syyskuun lopussa.

Uuden palveluntuottajan valinta kilpailutetaan keväällä.

Taksauudistus oli tehtävä ennen kilpailutuksen käynnistymistä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut