Joka neljännellä lapsiperheellä on vaikeuksia saada rahat riittämään – toimeentulo-ongelmat ovat riski lasten tulevaisuudelle

Toimeentulo-ongelmat ovat Suomessa yleisiä. Lapsiperheissä ne ovat yleisempiä kuin koko väestössä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

Tulonjakotilaston mukaan 24–36 prosenttia lapsiperheistä on 2000-luvulla kokenut toimeentulossa eriasteisia vaikeuksia. Näiden perheiden osuus on 2000-luvun kuluessa laskenut. Edelleen kuitenkin joka neljännellä lapsiperheellä on vaikeuksia saada menot katetuiksi tuloilla.

Aiempi tutkimus on osoittanut, että lapsiperheiden toimeentulo-ongelmat ovat riski lasten tulevaisuudelle. Ne heijastuvat monin tavoin lasten ja vanhempien hyvinvointiin.

THL:n tutkijatMinna Salmi ja Laura Kestilä tarkastelivat tutkimuksessaan toimeentulokokemusten yhteyttä lasten ja vanhempien hyvinvointiin alakoululaisten perheissä. Käytettävissä oli THL:n Kouluterveyskyselyssä vuonna 2017 kerätty kyselyaineisto peruskoulun neljännellä ja viidennellä luokalla olevien koululaisten huoltajilta.

Kyselyyn vastasi yli 35 000 vanhempaa tai huoltajaa. Aineiston vastaajista valtaosa – 86 prosenttia – oli äitejä. Tulokset osoittavat, että toimeentulokokemusten erot ovat systemaattisesti yhteydessä hyvinvointiin: vanhempien ja lasten hyvinvointi on heikompaa perheissä, joissa vanhempi arvioi toimeentulon olevan hankalaa.

Tulokset osoittavat myös, että palvelujen käyttö on suurempaa mutta saatavuus heikompaa, jos perheessä on toimeentulo-ongelmia.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut