Kiinteistösijoittajat haalivat maahanmuuttajien suosiman ostarin osakkeita Helsingissä, vaikka vuokratontilla olevan rakennuksen arvo on 0 euroa – "Vaikea tilanne"

KUUKAUDEN LUKUJUTTU: Tämä juttu on osa juttukokonaisuutta, jossa pohditaan Puhoksen kauppakeskuksen tulevaisuutta. Muut osat löydät jutun perästä.

Kofand Akram ostaa leivonnaiset Alanya-marketista. - Koska ne ovat meidänmaalaisen makuisia, hän sanoo. Nihad Al-jashaami myy. Osman Kemal seuraa taustalla. Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Alanya Market on päässyt laajenemaan Puhoksessa uusiin valtaviin tiloihin, kun Intersport muutti Eastoniin.

Irakin kurdi Kofand Akram valikoi pitkällä tiskillä leivonnaisia.

– Haen leivonnaiset täältä, koska niissä on meidänmaalainen maku. Suomalaisista kaupoista ei sellaisia saa, hän sanoo.

Vaikka maahanmuuttajien suosimassa ostoskeskuksessa vapautuvat liiketilat täyttyvät nopeasti, Puhoksen ylle on kasaantunut mustia pilviä. Ostariyhtiön vuokrasopimus päättyy vuodenvaihteessa.

Maat omistava Helsingin kaupunki näkisi mielellään, että suurin osa Puhoksesta purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin asuntoja. Ostarin vanhin, pyöreän aukion ympärillä sijaitseva osa todennäköisesti suojeltaisiin.

Puhoksen kehittämiselle oli löytymässä veturi vuonna 2018, kun enemmistöomistajat HOK-Elanto, Kesko ja Ilmarinen tekivät esisopimuksen osakkeidensa myynnistä kiinteistösijoittaja NREPille.

Puhoksen ostarin tilanne on epäselvä. Apulaispormestari Anni Sinnemäen mukaan kyseessä on "monitahoinen yhtälö.". Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

NREP joutui kuitenkin vetäytymään, koska omistajat eivät päässeet yksimielisyyteen rapistuneen kauppakeskuksen kehittämisestä.

– Yhtiön ulkopuolelta tullut ”uhka” sai osakkaat puhaltamaan yhteen hiileen ja muuttamaan yhtiön suunnan, toteaa ostariyhtiön puheenjohtaja Maria von Flittner

Kesko ja Ilmarinen kyllästyivät tilanteeseen ja myivät yhteensä noin neljänneksen osuutensa Puhoksesta Toivo Kodit Oy:lle ja AG Vuokra-asunnot Oy:lle.

Von Flittnerin mukaan Toivo ja AG ovat valmiita kehittämään Puhosta.

– Meillä on vahva usko, että vuokrasopimusta jatketaan, ja meillä on oma visiomme, mitä tästä voisi tulla.

– Maanvuokran jatkoajan toteutuessa yhtiö käynnistää kehityshankkeen, hakee asemakaavan muutosta ja kehittää osan tontista asunto- ja liikerakentamisella sekä rahoittaa kehityshankkeen tuloilla vanhan osan korjausta, von Flittner täsmentää.

Isoista omistajista Sponda aikoo pysyä mukana Puhoksen muutoksessa.

– Toivomme, että näkemyksemme muiden omistajien kanssa kohtaavat, ja voisimme yhdessä kehittää kiinteistöä, Spondan markkinointipäällikkö Anita Riikonen viestittää.

Alanya-marketin lihamestari Zeynel Günbeyi työssään. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Ei ole aivan selvää, miksi kiinteistösijoittajat haalivat Puhoksen osakkeita. Yhtiön arvo on negatiivinen, sillä se omistaa vain rakennuksen, joka vuokrasopimuksen mukaan pitäisi olla purettuna vuokra-ajan päättyessä.

Säilytettävällä ensimmäisellä osallakaan ei ole taloudellista arvoa, sillä sen remonttikuluiksi arvioidaan 4–10 miljoonaa euroa.

Toivo perustelee kiinnostustaan sillä, että alue sijaitsee lähellä hyviä kulkuyhteyksiä.

– Näen tärkeäksi kehittää Puhosta yhdessä osakkaiden ja viranomaisten kanssa. Kuvittelisin, että osakkaiden yhteinen tahtotila löytyy, hankekehitysjohtaja Tuomas Hemmilä sanoo.

AG Vuokra-Asuntojen omistajiin kuuluva Robert Berner sanoo, että osakkuuden kautta yhtiölle avautuu "mielenkiintoinen näköalapaikka koko Itäkeskuksen alueen kiinteistökehityshankkeisiin".

– Satsauksia tämä tietysti vaatii, Berner toteaa.

Sijoittajia saattaa motivoida se, että purettavan osan paikalle voitaisiin rakentaa noin 30 000 kerrosneliömetriä asuntoja. Jos niiden myyntihinta olisi 6 000 euroa neliöltä, rakennuttaja voisi tehdä niillä arviolta 30 miljoonan euron myyntivoiton.

Salar Sharif myy elektroniikkaa ja korjauspalveluja Puhoksessa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Kaupungilla ei varsinaisesti ole mitään velvollisuutta lähteä kehittämään Puhosta nykyisten vuokralaisten kanssa.

– Kaupunki tosiaan voi myös olla jatkamatta sopimusta, sanoo Helsingin tonttipäällikkö Sami Haapanen

Kaupungin menettelytapa selviää kevään aikana neuvoteltaessa yhtiön kanssa.

– Kaupungin tavoitteena tällaisissa tilanteissa on löytää kohtuullinen kokonaisratkaisu siten, etteivät osapuolet joudu kohtuuttomaan tilanteeseen.

– Yhtiön konkurssikin olisi huono asia, koska riskinä on rakennusten purkukulujen kaatuminen veronmaksajien kontolle, Haapanen perustelee.

Viime vuosien ostarihankkeissa muualla yhtiö tai ulkopuolinen kiinteistönkehittäjä on sopinut osakkeiden ostamisesta ja lähtenyt viemään hanketta eteenpäin.

– Malli on todettu verrattain toimivaksi. Jotta se onnistuu, pitää ostaritontin lisärakentamisella saada niin paljon arvonnousua, että toteuttaja pystyy ostamaan ostarin osakkeet nykyisiltä omistajilta, Haapanen sanoo.

Puhoksesta saa myös huonekaluja, kun Diwan Huonekalut siirsi liikkeensä Malmilta sinne. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Virkamiehet tulevat esittelemään ratkaisuehdotuksen, mutta poliitikot päättävät siitä.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) sanoo, että pallo on kiinteistöyhtiön osakkailla.

– Saavatko he suunnitelmaa aikaiseksi? Puhoksen kehittämisessä tarvitaan taloudellista kantokykyä mutta myös hyvä yhdistelmä joltain osin olemassaolevasta kiinnipitämistä ja uudistumiskykyä.

Vuokrasopimuksen jatkumisesta päättää kaupunkiympäristölautakunta loppukeväästä tai alkusyksystä.

Puhoksen suurin omistaja on HOK-Elanto lähes kolmanneksen osuudellaan. Osuuskaupan kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen vaikuttaa väsyneeltä tilanteeseen.

– Puhoksen yhtiössä olisi syytä käydä mahdollisimman avointa keskustelua faktapohjalta kaikkien omistajien kesken. Tilanne on juridisesti vaikea, ellei jopa mahdoton, hän arvioi.

Yhtiöltä vaaditaan osakeyhtiölain perusteella yksimielistä etenemistä. Noin 30 osakkaan kesken se ei ole yksinkertaista.

– Mikäli osakkaat eivät kykene nopeasti yksimielisiin päätöksiin, lopputulos ei ehkä enää pysy yhtiön ja osakkaiden käsissä, Karjalainen varoittaa.

Puhoksen vanhin viuhkamainen osa valmistui vuonna 1965, laajennusosat 1980-luvulla. Kuva: Helsingin kaupunki Helsingin kaupunki

Hän näkee yhtiön osakkeilla arvoa vain, jos osakkaat pääsisivät yksimielisyyteen yhtiön osittaisesta purkamisesta, ja jos kaupunki tulisi vastaan luovuttamalla tontin yhtiölle markkina-arvoa halvemmalla tai tukisi yhtiötä muuten taloudellisesti.

– En osaa sanoa, haluaisiko tai voisiko kaupunki ryhtyä tällaiseen.

HOK-Elannolla ei Karjalaisen mukaan ole Puhoksessa enää erityisiä intressejä.

– Liiketoimintamme Puhoksessa on loppunut, emmekä ole kiinnostunut osallistumaan kehityshankkeeseen. Mieluummin myisimme osakkeemme pois.

Lue täältä mitä Helsingin päättäjät ajattelevat Puhoksen kehittämisestä.

Puhos oli valmistuessaan Suomen suurin

Sijaitsee aivan Itäkeskuksen kupeessa. Avattiin vuonna 1965.

Valmistuttuaan Suomen suurin ostoskeskus.Suunnittelijana Erkki Karvinen.

Tunnetaan pyöreästä sisäpihastaan, jossa alunperin oli myös suihkulähde.

Puhoksessa sijaitsevat yhdet Suomen ensimmäisistä ulkoliukuportaista. Laajennettiin kahdesti 1980-luvulla.

On mukana Itä-Helsingin keskustan ideakilpailussa, jonka ensimmäisen vaiheen tulokset julkaistaan piakkoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 2. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 3. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 4. Uimaan pääsee pian Malmilla – Näin muutkin uimahallit avaavat ovensa
 5. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 6. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 7. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 8. T24: Kuriiri-elokuva on tosipohjainen tarina Suomen ja Viron välillä mustan pörssin kauppiaan toimineesta suomalaissiivoojasta
 9. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 10. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 11. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 12. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 13. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 14. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 15. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 3. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 4. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 5. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 8. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 9. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 10. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 11. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 14. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 15. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.