Kiinteistösijoittajat haalivat maahanmuuttajien suosiman ostarin osakkeita Helsingissä, vaikka vuokratontilla olevan rakennuksen arvo on 0 euroa – "Vaikea tilanne"

KUUKAUDEN LUKUJUTTU: Tämä juttu on osa juttukokonaisuutta, jossa pohditaan Puhoksen kauppakeskuksen tulevaisuutta. Muut osat löydät jutun perästä.

Kofand Akram ostaa leivonnaiset Alanya-marketista. - Koska ne ovat meidänmaalaisen makuisia, hän sanoo. Nihad Al-jashaami myy. Osman Kemal seuraa taustalla. Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Alanya Market on päässyt laajenemaan Puhoksessa uusiin valtaviin tiloihin, kun Intersport muutti Eastoniin.

Irakin kurdi Kofand Akram valikoi pitkällä tiskillä leivonnaisia.

– Haen leivonnaiset täältä, koska niissä on meidänmaalainen maku. Suomalaisista kaupoista ei sellaisia saa, hän sanoo.

Vaikka maahanmuuttajien suosimassa ostoskeskuksessa vapautuvat liiketilat täyttyvät nopeasti, Puhoksen ylle on kasaantunut mustia pilviä. Ostariyhtiön vuokrasopimus päättyy vuodenvaihteessa.

Maat omistava Helsingin kaupunki näkisi mielellään, että suurin osa Puhoksesta purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin asuntoja. Ostarin vanhin, pyöreän aukion ympärillä sijaitseva osa todennäköisesti suojeltaisiin.

Puhoksen kehittämiselle oli löytymässä veturi vuonna 2018, kun enemmistöomistajat HOK-Elanto, Kesko ja Ilmarinen tekivät esisopimuksen osakkeidensa myynnistä kiinteistösijoittaja NREPille.

Puhoksen ostarin tilanne on epäselvä. Apulaispormestari Anni Sinnemäen mukaan kyseessä on "monitahoinen yhtälö.". Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

NREP joutui kuitenkin vetäytymään, koska omistajat eivät päässeet yksimielisyyteen rapistuneen kauppakeskuksen kehittämisestä.

– Yhtiön ulkopuolelta tullut ”uhka” sai osakkaat puhaltamaan yhteen hiileen ja muuttamaan yhtiön suunnan, toteaa ostariyhtiön puheenjohtaja Maria von Flittner

Kesko ja Ilmarinen kyllästyivät tilanteeseen ja myivät yhteensä noin neljänneksen osuutensa Puhoksesta Toivo Kodit Oy:lle ja AG Vuokra-asunnot Oy:lle.

Von Flittnerin mukaan Toivo ja AG ovat valmiita kehittämään Puhosta.

– Meillä on vahva usko, että vuokrasopimusta jatketaan, ja meillä on oma visiomme, mitä tästä voisi tulla.

– Maanvuokran jatkoajan toteutuessa yhtiö käynnistää kehityshankkeen, hakee asemakaavan muutosta ja kehittää osan tontista asunto- ja liikerakentamisella sekä rahoittaa kehityshankkeen tuloilla vanhan osan korjausta, von Flittner täsmentää.

Isoista omistajista Sponda aikoo pysyä mukana Puhoksen muutoksessa.

– Toivomme, että näkemyksemme muiden omistajien kanssa kohtaavat, ja voisimme yhdessä kehittää kiinteistöä, Spondan markkinointipäällikkö Anita Riikonen viestittää.

Alanya-marketin lihamestari Zeynel Günbeyi työssään. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Ei ole aivan selvää, miksi kiinteistösijoittajat haalivat Puhoksen osakkeita. Yhtiön arvo on negatiivinen, sillä se omistaa vain rakennuksen, joka vuokrasopimuksen mukaan pitäisi olla purettuna vuokra-ajan päättyessä.

Säilytettävällä ensimmäisellä osallakaan ei ole taloudellista arvoa, sillä sen remonttikuluiksi arvioidaan 4–10 miljoonaa euroa.

Toivo perustelee kiinnostustaan sillä, että alue sijaitsee lähellä hyviä kulkuyhteyksiä.

– Näen tärkeäksi kehittää Puhosta yhdessä osakkaiden ja viranomaisten kanssa. Kuvittelisin, että osakkaiden yhteinen tahtotila löytyy, hankekehitysjohtaja Tuomas Hemmilä sanoo.

AG Vuokra-Asuntojen omistajiin kuuluva Robert Berner sanoo, että osakkuuden kautta yhtiölle avautuu "mielenkiintoinen näköalapaikka koko Itäkeskuksen alueen kiinteistökehityshankkeisiin".

– Satsauksia tämä tietysti vaatii, Berner toteaa.

Sijoittajia saattaa motivoida se, että purettavan osan paikalle voitaisiin rakentaa noin 30 000 kerrosneliömetriä asuntoja. Jos niiden myyntihinta olisi 6 000 euroa neliöltä, rakennuttaja voisi tehdä niillä arviolta 30 miljoonan euron myyntivoiton.

Salar Sharif myy elektroniikkaa ja korjauspalveluja Puhoksessa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Kaupungilla ei varsinaisesti ole mitään velvollisuutta lähteä kehittämään Puhosta nykyisten vuokralaisten kanssa.

– Kaupunki tosiaan voi myös olla jatkamatta sopimusta, sanoo Helsingin tonttipäällikkö Sami Haapanen

Kaupungin menettelytapa selviää kevään aikana neuvoteltaessa yhtiön kanssa.

– Kaupungin tavoitteena tällaisissa tilanteissa on löytää kohtuullinen kokonaisratkaisu siten, etteivät osapuolet joudu kohtuuttomaan tilanteeseen.

– Yhtiön konkurssikin olisi huono asia, koska riskinä on rakennusten purkukulujen kaatuminen veronmaksajien kontolle, Haapanen perustelee.

Viime vuosien ostarihankkeissa muualla yhtiö tai ulkopuolinen kiinteistönkehittäjä on sopinut osakkeiden ostamisesta ja lähtenyt viemään hanketta eteenpäin.

– Malli on todettu verrattain toimivaksi. Jotta se onnistuu, pitää ostaritontin lisärakentamisella saada niin paljon arvonnousua, että toteuttaja pystyy ostamaan ostarin osakkeet nykyisiltä omistajilta, Haapanen sanoo.

Puhoksesta saa myös huonekaluja, kun Diwan Huonekalut siirsi liikkeensä Malmilta sinne. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Virkamiehet tulevat esittelemään ratkaisuehdotuksen, mutta poliitikot päättävät siitä.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) sanoo, että pallo on kiinteistöyhtiön osakkailla.

– Saavatko he suunnitelmaa aikaiseksi? Puhoksen kehittämisessä tarvitaan taloudellista kantokykyä mutta myös hyvä yhdistelmä joltain osin olemassaolevasta kiinnipitämistä ja uudistumiskykyä.

Vuokrasopimuksen jatkumisesta päättää kaupunkiympäristölautakunta loppukeväästä tai alkusyksystä.

Puhoksen suurin omistaja on HOK-Elanto lähes kolmanneksen osuudellaan. Osuuskaupan kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen vaikuttaa väsyneeltä tilanteeseen.

– Puhoksen yhtiössä olisi syytä käydä mahdollisimman avointa keskustelua faktapohjalta kaikkien omistajien kesken. Tilanne on juridisesti vaikea, ellei jopa mahdoton, hän arvioi.

Yhtiöltä vaaditaan osakeyhtiölain perusteella yksimielistä etenemistä. Noin 30 osakkaan kesken se ei ole yksinkertaista.

– Mikäli osakkaat eivät kykene nopeasti yksimielisiin päätöksiin, lopputulos ei ehkä enää pysy yhtiön ja osakkaiden käsissä, Karjalainen varoittaa.

Puhoksen vanhin viuhkamainen osa valmistui vuonna 1965, laajennusosat 1980-luvulla. Kuva: Helsingin kaupunki Helsingin kaupunki

Hän näkee yhtiön osakkeilla arvoa vain, jos osakkaat pääsisivät yksimielisyyteen yhtiön osittaisesta purkamisesta, ja jos kaupunki tulisi vastaan luovuttamalla tontin yhtiölle markkina-arvoa halvemmalla tai tukisi yhtiötä muuten taloudellisesti.

– En osaa sanoa, haluaisiko tai voisiko kaupunki ryhtyä tällaiseen.

HOK-Elannolla ei Karjalaisen mukaan ole Puhoksessa enää erityisiä intressejä.

– Liiketoimintamme Puhoksessa on loppunut, emmekä ole kiinnostunut osallistumaan kehityshankkeeseen. Mieluummin myisimme osakkeemme pois.

Lue täältä mitä Helsingin päättäjät ajattelevat Puhoksen kehittämisestä.

Puhos oli valmistuessaan Suomen suurin

Sijaitsee aivan Itäkeskuksen kupeessa. Avattiin vuonna 1965.

Valmistuttuaan Suomen suurin ostoskeskus.Suunnittelijana Erkki Karvinen.

Tunnetaan pyöreästä sisäpihastaan, jossa alunperin oli myös suihkulähde.

Puhoksessa sijaitsevat yhdet Suomen ensimmäisistä ulkoliukuportaista. Laajennettiin kahdesti 1980-luvulla.

On mukana Itä-Helsingin keskustan ideakilpailussa, jonka ensimmäisen vaiheen tulokset julkaistaan piakkoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 2. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 3. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 4. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 5. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 6. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 7. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 8. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 9. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 10. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 13. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 14. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 15. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 4. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 7. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 8. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 9. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 10. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 11. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 12. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 13. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 14. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.