Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kiinteistösijoittajat haalivat maahanmuuttajien suosiman ostarin osakkeita Helsingissä, vaikka vuokratontilla olevan rakennuksen arvo on 0 euroa – "Vaikea tilanne"

KUUKAUDEN LUKUJUTTU: Tämä juttu on osa juttukokonaisuutta, jossa pohditaan Puhoksen kauppakeskuksen tulevaisuutta. Muut osat löydät jutun perästä.

Alanya Market on päässyt laajenemaan Puhoksessa uusiin valtaviin tiloihin, kun Intersport muutti Eastoniin.

Irakin kurdi Kofand Akram valikoi pitkällä tiskillä leivonnaisia.

– Haen leivonnaiset täältä, koska niissä on meidänmaalainen maku. Suomalaisista kaupoista ei sellaisia saa, hän sanoo.

Vaikka maahanmuuttajien suosimassa ostoskeskuksessa vapautuvat liiketilat täyttyvät nopeasti, Puhoksen ylle on kasaantunut mustia pilviä. Ostariyhtiön vuokrasopimus päättyy vuodenvaihteessa.

Maat omistava Helsingin kaupunki näkisi mielellään, että suurin osa Puhoksesta purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin asuntoja. Ostarin vanhin, pyöreän aukion ympärillä sijaitseva osa todennäköisesti suojeltaisiin.

Puhoksen kehittämiselle oli löytymässä veturi vuonna 2018, kun enemmistöomistajat HOK-Elanto, Kesko ja Ilmarinen tekivät esisopimuksen osakkeidensa myynnistä kiinteistösijoittaja NREPille.

NREP joutui kuitenkin vetäytymään, koska omistajat eivät päässeet yksimielisyyteen rapistuneen kauppakeskuksen kehittämisestä.

– Yhtiön ulkopuolelta tullut ”uhka” sai osakkaat puhaltamaan yhteen hiileen ja muuttamaan yhtiön suunnan, toteaa ostariyhtiön puheenjohtaja Maria von Flittner

Kesko ja Ilmarinen kyllästyivät tilanteeseen ja myivät yhteensä noin neljänneksen osuutensa Puhoksesta Toivo Kodit Oy:lle ja AG Vuokra-asunnot Oy:lle.

Von Flittnerin mukaan Toivo ja AG ovat valmiita kehittämään Puhosta.

– Meillä on vahva usko, että vuokrasopimusta jatketaan, ja meillä on oma visiomme, mitä tästä voisi tulla.

– Maanvuokran jatkoajan toteutuessa yhtiö käynnistää kehityshankkeen, hakee asemakaavan muutosta ja kehittää osan tontista asunto- ja liikerakentamisella sekä rahoittaa kehityshankkeen tuloilla vanhan osan korjausta, von Flittner täsmentää.

Helsinkiläispäättäjä Puhoksen tilanteesta: huumevälitystä ja sosiaalisia ongelmia – "Nykyisellään haittaa koko Itä-Helsingin imagoa"

Isoista omistajista Sponda aikoo pysyä mukana Puhoksen muutoksessa.

– Toivomme, että näkemyksemme muiden omistajien kanssa kohtaavat, ja voisimme yhdessä kehittää kiinteistöä, Spondan markkinointipäällikkö Anita Riikonen viestittää.

Ei ole aivan selvää, miksi kiinteistösijoittajat haalivat Puhoksen osakkeita. Yhtiön arvo on negatiivinen, sillä se omistaa vain rakennuksen, joka vuokrasopimuksen mukaan pitäisi olla purettuna vuokra-ajan päättyessä.

Säilytettävällä ensimmäisellä osallakaan ei ole taloudellista arvoa, sillä sen remonttikuluiksi arvioidaan 4–10 miljoonaa euroa.

Toivo perustelee kiinnostustaan sillä, että alue sijaitsee lähellä hyviä kulkuyhteyksiä.

– Näen tärkeäksi kehittää Puhosta yhdessä osakkaiden ja viranomaisten kanssa. Kuvittelisin, että osakkaiden yhteinen tahtotila löytyy, hankekehitysjohtaja Tuomas Hemmilä sanoo.

AG Vuokra-Asuntojen omistajiin kuuluva Robert Berner sanoo, että osakkuuden kautta yhtiölle avautuu "mielenkiintoinen näköalapaikka koko Itäkeskuksen alueen kiinteistökehityshankkeisiin".

– Satsauksia tämä tietysti vaatii, Berner toteaa.

Päätoimittaja Karri Kannala: Puhoksen ongelmat laajenevat lisäaikaa antamalla

Sijoittajia saattaa motivoida se, että purettavan osan paikalle voitaisiin rakentaa noin 30 000 kerrosneliömetriä asuntoja. Jos niiden myyntihinta olisi 6 000 euroa neliöltä, rakennuttaja voisi tehdä niillä arviolta 30 miljoonan euron myyntivoiton.

Kaupungilla ei varsinaisesti ole mitään velvollisuutta lähteä kehittämään Puhosta nykyisten vuokralaisten kanssa.

– Kaupunki tosiaan voi myös olla jatkamatta sopimusta, sanoo Helsingin tonttipäällikkö Sami Haapanen

Maahanmuuttajien suosiman Puhoksen ostarin yritykset menestyvät – etenkin etniset ruokakaupat kukoistavat

Kaupungin menettelytapa selviää kevään aikana neuvoteltaessa yhtiön kanssa.

– Kaupungin tavoitteena tällaisissa tilanteissa on löytää kohtuullinen kokonaisratkaisu siten, etteivät osapuolet joudu kohtuuttomaan tilanteeseen.

– Yhtiön konkurssikin olisi huono asia, koska riskinä on rakennusten purkukulujen kaatuminen veronmaksajien kontolle, Haapanen perustelee.

Viime vuosien ostarihankkeissa muualla yhtiö tai ulkopuolinen kiinteistönkehittäjä on sopinut osakkeiden ostamisesta ja lähtenyt viemään hanketta eteenpäin.

– Malli on todettu verrattain toimivaksi. Jotta se onnistuu, pitää ostaritontin lisärakentamisella saada niin paljon arvonnousua, että toteuttaja pystyy ostamaan ostarin osakkeet nykyisiltä omistajilta, Haapanen sanoo.

Virkamiehet tulevat esittelemään ratkaisuehdotuksen, mutta poliitikot päättävät siitä.

"Se on todella ilkeää" – Puhoksen ostarilla suivaannuttiin Jan Vapaavuoren lausunnosta

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) sanoo, että pallo on kiinteistöyhtiön osakkailla.

– Saavatko he suunnitelmaa aikaiseksi? Puhoksen kehittämisessä tarvitaan taloudellista kantokykyä mutta myös hyvä yhdistelmä joltain osin olemassaolevasta kiinnipitämistä ja uudistumiskykyä.

Vuokrasopimuksen jatkumisesta päättää kaupunkiympäristölautakunta loppukeväästä tai alkusyksystä.

Puhoksen suurin omistaja on HOK-Elanto lähes kolmanneksen osuudellaan. Osuuskaupan kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen vaikuttaa väsyneeltä tilanteeseen.

– Puhoksen yhtiössä olisi syytä käydä mahdollisimman avointa keskustelua faktapohjalta kaikkien omistajien kesken. Tilanne on juridisesti vaikea, ellei jopa mahdoton, hän arvioi.

Yhtiöltä vaaditaan osakeyhtiölain perusteella yksimielistä etenemistä. Noin 30 osakkaan kesken se ei ole yksinkertaista.

– Mikäli osakkaat eivät kykene nopeasti yksimielisiin päätöksiin, lopputulos ei ehkä enää pysy yhtiön ja osakkaiden käsissä, Karjalainen varoittaa.

Hän näkee yhtiön osakkeilla arvoa vain, jos osakkaat pääsisivät yksimielisyyteen yhtiön osittaisesta purkamisesta, ja jos kaupunki tulisi vastaan luovuttamalla tontin yhtiölle markkina-arvoa halvemmalla tai tukisi yhtiötä muuten taloudellisesti.

– En osaa sanoa, haluaisiko tai voisiko kaupunki ryhtyä tällaiseen.

HOK-Elannolla ei Karjalaisen mukaan ole Puhoksessa enää erityisiä intressejä.

– Liiketoimintamme Puhoksessa on loppunut, emmekä ole kiinnostunut osallistumaan kehityshankkeeseen. Mieluummin myisimme osakkeemme pois.

Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa