Muistatko vielä Huopikkaat-hitin? – Taljankan muusikkopari Anja ja Timo löysivät ihanan kodin Helsinkiin siirretystä hirsitalosta

Tasan 45 vuotta sitten perustetun maineikkaan Taljanka-yhtyeen sydän on Meilahdessa.

Taljankan perustajajäsenet Anja, 70, ja Timo Tyrväinen, 68, siirrättivät elämänsä kodin Meilahden huvila-alueelle tasan 25 vuotta sitten.

Kun vuonna 1994 tuli tarjolle vuonna 1908 rakennettu Seinäjoen asemapäällikön virkatalo, ei pariskunta voinut vastustaa kiusausta.

Hirsirunkoinen talo koottiin vuodessa Meilahden muiden villojen joukkoon.Valmista tuli kesällä 1995.

Museoviranomaiset vaativat, että talon on sovittava ympäristöönsä. Se on hyvä periaate.

– Esimerkiksi hirsirakenteiset ulkoseinät piti peittää vaakalaudoituksella, koska 1900-luvun alussa oli tapana tehdä niin, Timo Tyrväinen kertoo.

– Ulkomaaleista annettiin vaihtoehdoiksi harmaa ja keltainen, vaikka minä olisin halunnut väriksi vanhan roosan, Anja Tyrväinen muistelee.

Talosta on tullutpaitsi Tyrväisten koti myös Taljankan harjoitus- ja levytysstudio. Kodin olohuoneessa on äänitetty muun muassa suuri osa Tarara- ja Kaksi kuvaa rinnakkain -levyjen kappaleista.

– Tässä talossa on erinomainen akustiikka. Lukuisia pienimuotoisia konserttejakin olohuoneessa on pidetty, Timo Tyrväinen kertoo.

Esitettävää on Taljankalla totisesti riittänyt, sillä reilussa 40 vuodessa Suomen kansa on saanut kuultavakseen tusinan verran albumeita.

Kansainvälisyys on kukkinut Taljankan kappaleissa alusta lähtien. Alussa vaikutteita toi slaavilainen musiikki, sen jälkeen ranskalaiset chansonit ja uusimpana tulinen flamenco.

Muun muassa Ranskassa ja Espanjassa asuneet Tyrväiset arvostavat oman kodin rauhaa suuresti. Ekonomistin ura vei Timon Pariisiin, Lontooseen ja Madridiin – yleensä perhe seurasi perässä.

Paluu Suomeen sujui 1990-luvulla mutkitta. Pariskunnalla on aina ollut periaate, jonka mukaan koti on siellä, minne se tehdään.

– Kotona pitää voida olla rennosti ja aivan rauhassa. Nykyperheissä on aivan liikaa kiirettä ja vilinää. Kyllä se meidänkin perhettämme on aina vaivannut. Viihtymistä se syö, Anja Tyrväinen muistuttaa.

– Pariisissa olemme paluumuuton jälkeen käyneet usein, samoin Madridissa. Nyt kotimme on sitten Meilahdessa, kertoo tasan 50 vuotta sitten toisensa löytänyt pariskunta.

– Penkkariajelu 13. helmikuuta 1970 oli aika kohtalokas. Silloin pussattiin ensimmäisen kerran ja siitä kaikki lähti, Timo myhäilee.

Taljankan eittämättä kaikkien aikojen kuuluisin kappale on ollut Huopikkaat, joka äänitettiin esikoisalbumille vuonna 1978.

Nyt yhtye valmistautuu 45-vuotiskonserttiinsa, joka pidetään Savoy-teatterissa 21. helmikuuta.

Juhlan kunniaksi Anja Tyrväinen kipaisee hakemaan kellarista ne aidot ja alkuperäiset huopikkaat.

– Nämä ovat ilmastonmuutokselle todellinen symboli. Jos ilmasto ei olisi Suomessa näin rajusti muuttunut, jokainen voisi nyt kävellä tuolla ulkona hangessa huopikkailla, Anja Tyrväinen muistuttaa ja silittää talvijalkineiden punaista pintaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut