Mirka osti Helsingistä uuden hitas-asunnon, jossa ei pysty asumaan: "6-vuotiaasta tyttärestä suuri huoli" – ATT: Valtaosa asukkaista tyytyväisiä

Mirka Kolehmainen joutui muuttamaan ostamastaan asunnosta evakkoon, koska asunnon sisäilma aiheuttaa hänelle voimakkaita oireita. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Osa Kruunuvuorenrantaan vuonna 2018 valmistuneen kerrostalon asukkaista kärsii huonosta sisäilmasta.

Jotkut asukkaat ovat saaneet oireita, ja yksi asukas on jopa joutunut muuttamaan evakkoon ostamastaan asunnosta.

– Tämä on ihan katastrofi. Ostat uuden asunnon ja luulet, että siellä on kaikki kunnossa, mutta sitten tuleekin tällaisia terveysongelmia. Minulla ei ole koskaan ennen ollut tällaisia oireita, Mirka Kolehmainen kertoo.

Kolehmainen osti As Oy Helsingin Hopealaaksosta uuden hitas-asunnon ja muutti siihen lokakuussa 2018.

Ongelmat alkoivat keväällä. Kolehmainen kertoo, että ensin asuntoon alkoi tulla viemärinhajua ja tupakansavua. Sen jälkeen sisällä alkoi tuntua kemikaalinhajua.

– Sitten alkoi tulla ihottumaa, yskää ja aivastelua. Silmät kirvelevät, nenä on tukossa, ja kurkussa on kuristava tunne. Keuhkoputket kipeytyvät todella voimakkaasti, pulssi nousee, ja lopulta hengitys ei enää kulje kunnolla.

– Suuri huoli on 6-vuotiaan tyttären terveydestä. Hän oireilee myös mutta lievemmin: ääni lähtee, ja posket punottavat.

Lopulta Kolehmainen päätti vuokrata evakkoasunnon, jonne hän muutti joulukuussa.

– Siellä ei tule mitään oireita.

Kohteen rakennuttaja on Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto (ATT) ja urakoitsija Lujatalo Oy. Kolehmainen kertoo, että hän reklamoi ongelmista jo toukokuussa 2019.

– Olisin toivonut ATT:ltä ja Lujatalolta nopeampaa reagointia. Minun mielestäni ne ovat viivytelleet ihan kohtuuttomasti. Asumisterveyshaitta tulisi tutkia lain mukaan viipymättä.

Kolehmainen vaatii kaupan purkamista tai ainakin hinnanalennusta.

Kohteen nykyinen isännöitsijä Jouni Lehikoinen HelsinkiHub Oy:stä vahvistaa, että kiinteistössä on ollut ongelmia sisäilman ja ikkunoiden huurtumisen kanssa.

– Asukkaille järjestetyssä kyselyssä tuli toistakymmentä hajuihin liittyvää palautetta. Ikkunoiden välitilan huurtumista oli isossa osassa huoneistoja.

Isännöitsijä kertoo, että ensimmäiset ilmanvaihtoon liittyvät reklamaatiot tehtiin jo vuoden 2018 lopulla. Hän kertoo olevansa pettynyt ATT:n toimintaan.

– ATT vetoaa hyvin tottuneesti asuntokauppalakiin ja unohtaa virhevastuun ja edes alkeellisen inhimillisyyden. Tilanne on kestänyt pitkään, eikä vieläkään ole uskottavaa aikataulua, jolla asia saadaan kuntoon.

– Silloin kun puhutaan terveydestä ja turvallisuudesta, toimiin pitää ryhtyä heti. Olen rakennuttanut vuosien varrella kohtuullisen paljon, ja minun täytyy sanoa, että ATT on ehkä huonoin ja välinpitämättömin rakennuttaja, johon olen ikinä törmännyt.

Nyt asunto-osakeyhtiö on puun ja kuoren välissä.

– Jos alamme korjata virheitä itse, joudumme todennäköisesti vaatimaan korjauskustannuksia oikeusteitse. Jos koskisimme takuun alaisiin rakenteisiin, menettäisimme myös takuun. Tilanne on haasteellinen.

ATT:n tiimipäällikkö Johan Hellberg kertoo, että valtaosa asukkaista on ollut asuntoihinsa tyytyväisiä.

– Kohteessa oli joulukuussa vuositakuutarkastus. Siellä oli varsin tyytyväistä porukkaa.

Tarkastuksessa havaittiin Hellbergin mukaan pääasiassa pieniä puutteita, jotka urakoitsija korjaa.

Ilmanvaihdon ongelmia on aiheuttanut hänen mukaansa se, että Kruunuvuorenranta on tuulinen alue. Tuulisuus aiheuttaa ilmanpaineen vaihteluita, minkä vuoksi ilmanvaihdon säätäminen on haastavaa.

– Ilmanvaihtoa on säädetty kolme kertaa ja säätö tehdään vielä uudestaan.

Hellberg kertoo, että asuntoon, josta asukas joutui muuttamaan pois, on tilattu laajin mahdollinen sisäilmatutkimus. Tutkimusta ei kuitenkaan ole haluttu tehdä ennen kuin ilmanvaihto on säädetty.

– Olemme ryhtyneet poikkeuksellisen laajoihin toimenpiteisiin. Rakennuttajat eivät yleensä lähde tilaamaan tutkimuksia tässä mittakaavassa. Olemme tilanneet Vahanen Rakennusfysiikka Oy:ltä selvityksiä yhteen huoneistoon lähes 10 000 euron edestä.

Hellberg kertoo, että ympäristöterveysyksikkö kävi asunnossa 30. tammikuussa, eikä todennut sisäilmaongelmiin viittaavia hajuja eikä terveyshaittaa aiheuttavaa olosuhdetta.

– Uskallan väittää, että meidän asuntotuotannon taso on hyvin korkea. Pyrimme pitkäikäisiin ratkaisuihin, jotka ylittävät määräysten minimivaatimukset. Jos epäkohtia on, ne hoidetaan kuntoon. Tämäkin kohde on nyt resursoitu sillä tavalla, että hoidamme sen hyvin loppuun asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.