Mirka osti Helsingistä uuden hitas-asunnon, jossa ei pysty asumaan: "6-vuotiaasta tyttärestä suuri huoli" – ATT: Valtaosa asukkaista tyytyväisiä

Osa Kruunuvuorenrantaan vuonna 2018 valmistuneen kerrostalon asukkaista kärsii huonosta sisäilmasta.

Jotkut asukkaat ovat saaneet oireita, ja yksi asukas on jopa joutunut muuttamaan evakkoon ostamastaan asunnosta.

– Tämä on ihan katastrofi. Ostat uuden asunnon ja luulet, että siellä on kaikki kunnossa, mutta sitten tuleekin tällaisia terveysongelmia. Minulla ei ole koskaan ennen ollut tällaisia oireita, Mirka Kolehmainen kertoo.

Kolehmainen osti As Oy Helsingin Hopealaaksosta uuden hitas-asunnon ja muutti siihen lokakuussa 2018.

Ongelmat alkoivat keväällä. Kolehmainen kertoo, että ensin asuntoon alkoi tulla viemärinhajua ja tupakansavua. Sen jälkeen sisällä alkoi tuntua kemikaalinhajua.

– Sitten alkoi tulla ihottumaa, yskää ja aivastelua. Silmät kirvelevät, nenä on tukossa, ja kurkussa on kuristava tunne. Keuhkoputket kipeytyvät todella voimakkaasti, pulssi nousee, ja lopulta hengitys ei enää kulje kunnolla.

– Suuri huoli on 6-vuotiaan tyttären terveydestä. Hän oireilee myös mutta lievemmin: ääni lähtee, ja posket punottavat.

Lopulta Kolehmainen päätti vuokrata evakkoasunnon, jonne hän muutti joulukuussa.

– Siellä ei tule mitään oireita.

Kohteen rakennuttaja on Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto (ATT) ja urakoitsija Lujatalo Oy. Kolehmainen kertoo, että hän reklamoi ongelmista jo toukokuussa 2019.

– Olisin toivonut ATT:ltä ja Lujatalolta nopeampaa reagointia. Minun mielestäni ne ovat viivytelleet ihan kohtuuttomasti. Asumisterveyshaitta tulisi tutkia lain mukaan viipymättä.

Kolehmainen vaatii kaupan purkamista tai ainakin hinnanalennusta.

Kohteen nykyinen isännöitsijä Jouni Lehikoinen HelsinkiHub Oy:stä vahvistaa, että kiinteistössä on ollut ongelmia sisäilman ja ikkunoiden huurtumisen kanssa.

– Asukkaille järjestetyssä kyselyssä tuli toistakymmentä hajuihin liittyvää palautetta. Ikkunoiden välitilan huurtumista oli isossa osassa huoneistoja.

Isännöitsijä kertoo, että ensimmäiset ilmanvaihtoon liittyvät reklamaatiot tehtiin jo vuoden 2018 lopulla. Hän kertoo olevansa pettynyt ATT:n toimintaan.

– ATT vetoaa hyvin tottuneesti asuntokauppalakiin ja unohtaa virhevastuun ja edes alkeellisen inhimillisyyden. Tilanne on kestänyt pitkään, eikä vieläkään ole uskottavaa aikataulua, jolla asia saadaan kuntoon.

– Silloin kun puhutaan terveydestä ja turvallisuudesta, toimiin pitää ryhtyä heti. Olen rakennuttanut vuosien varrella kohtuullisen paljon, ja minun täytyy sanoa, että ATT on ehkä huonoin ja välinpitämättömin rakennuttaja, johon olen ikinä törmännyt.

Nyt asunto-osakeyhtiö on puun ja kuoren välissä.

– Jos alamme korjata virheitä itse, joudumme todennäköisesti vaatimaan korjauskustannuksia oikeusteitse. Jos koskisimme takuun alaisiin rakenteisiin, menettäisimme myös takuun. Tilanne on haasteellinen.

ATT:n tiimipäällikkö Johan Hellberg kertoo, että valtaosa asukkaista on ollut asuntoihinsa tyytyväisiä.

– Kohteessa oli joulukuussa vuositakuutarkastus. Siellä oli varsin tyytyväistä porukkaa.

Tarkastuksessa havaittiin Hellbergin mukaan pääasiassa pieniä puutteita, jotka urakoitsija korjaa.

Ilmanvaihdon ongelmia on aiheuttanut hänen mukaansa se, että Kruunuvuorenranta on tuulinen alue. Tuulisuus aiheuttaa ilmanpaineen vaihteluita, minkä vuoksi ilmanvaihdon säätäminen on haastavaa.

– Ilmanvaihtoa on säädetty kolme kertaa ja säätö tehdään vielä uudestaan.

Hellberg kertoo, että asuntoon, josta asukas joutui muuttamaan pois, on tilattu laajin mahdollinen sisäilmatutkimus. Tutkimusta ei kuitenkaan ole haluttu tehdä ennen kuin ilmanvaihto on säädetty.

– Olemme ryhtyneet poikkeuksellisen laajoihin toimenpiteisiin. Rakennuttajat eivät yleensä lähde tilaamaan tutkimuksia tässä mittakaavassa. Olemme tilanneet Vahanen Rakennusfysiikka Oy:ltä selvityksiä yhteen huoneistoon lähes 10 000 euron edestä.

Hellberg kertoo, että ympäristöterveysyksikkö kävi asunnossa 30. tammikuussa, eikä todennut sisäilmaongelmiin viittaavia hajuja eikä terveyshaittaa aiheuttavaa olosuhdetta.

– Uskallan väittää, että meidän asuntotuotannon taso on hyvin korkea. Pyrimme pitkäikäisiin ratkaisuihin, jotka ylittävät määräysten minimivaatimukset. Jos epäkohtia on, ne hoidetaan kuntoon. Tämäkin kohde on nyt resursoitu sillä tavalla, että hoidamme sen hyvin loppuun asti.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut