Kaksi vuotta tyhjillään ollut sisäilmaongelmainen Kätilöopisto halutaan nyt muuttaa asunnoiksi – jopa hotellitoimintaa selvitetään

Kätilöopiston sairaalan ovet sulkeutuivat lopullisesti 2018 ja helsinkiläissynnyttäjät keskitettiin Naistenklinikalle. Marjo Rämö/Arkisto

toimitus

Sofialehdonkadun varrella sijaitsevaan entiseen Kätilöopiston sairaalaan ryhdytään tutkimaan uutta käyttötarkoitusta.

Kaupunki aikoo selvittää tyhjilleen jääneen rakennuksen soveltuvuutta asumiseen ja majoitustoimintaan. Tavoitteena on rakennuksen pääasiallinen säilyttäminen, mahdollisesti osittainen purkaminen sekä täydentävä uudisrakentaminen.

Vuonna 1960 valmistunut Kätilöopisto suljettiin pikaisella aikataululla 2017–2018, kun vuoden 2017 huhtikuussa sairaalan rakenteista löytyi laajasti sädesientä sekä laho- ja mikrobivaurioita.

Helsingin Uutiset uutisoi aikanaan "Kättärin" sisäilmasta sairastuneiden kätiöiden tilanteesta useita kertoja. Hoitajat kertoivat muun muassa (HU 26.4.2017), että usea työntekijä kärsi sairaalan synnytysosastoilla oireista vuosikaudet, eivätkä korjaukset tuoneet parannusta tilanteeseen.

Kätilöopiston rakennuksella on erityinen asema kaupunkirakenteessa ja maisemassa. Martti Välikankaan suunnittelema talo on maamerkki, joka näkyy kauas Vallilanlaakson yli sekä Pasilan suutaan.

Rakennuksella on myös suuri symboliarvo, sillä siellä on syntynyt noin puoli miljoonaa helsinkiläisen syntymäpaikkana. Suunnittelussa otetaan huomioon rakennuksen asema kaupunkikuvassa ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä.

Suunnittelualueeseen kuuluvat sairaalan tontti alkuperäisessä kokonaisuudessaan, sen viereisiä katu- ja puistoalueita sekä Isonniitynkadun varrella sijaitseva pysäköintialue.

Kaavatyössä tutkitaan uusien asuntojen pysäköintipaikkojen ratkaisun lisäksi korttelissa nykyisin sijaitsevien naapurikortteleiden parkkipaikkojen uudelleenjärjestelyä ja mahdollista siirtämistä uuteen pysäköintilaitokseen.

Kohteesta on tarkoitus järjestää kilpailu.

Hankkeesta voi keskustella Uutta Keski-Helsinkiä -asukastilaisuudessa, Käpylän peruskoululla Mäkelänkatu 93, 27. helmikuuta kello 16–19.

Aiheeseen liittyvää

  1. Hus: Helsingin toisen synnytyssairaalan sulkeminen ei ollut virhe – "Synnyttäjiä voidaan lähettää tarvittaessa vaikka Turkuun" 16.8.2019 6:40
  2. Helsinki aikoo myydä sisäilmaongelmaisen Kätilöopiston sairaalan – "Selvitämme eri vaihtoehtoja" 7.5.2018 14:58
  3. Sisäilmaongelmaisesta Kätilöopistosta siirretty kalusteita Naistenklinikalle – "Satojen tuhansien eurojen edestä omaisuutta jää silti hyödyntämättä" 2.11.2017 16:22
  4. Viimeiset vauvat syntyvät Kättärillä kuukauden kuluttua – Näin Kätilöopisto ajetaan alas lokakuussa 18.9.2017 19:04
  5. Kätilöopistosta tulee vielä jälkipyykki ­– pitäisikö sisäilmaoireet tunnustaa työperäisiksi? 30.4.2017 11:10
  6. Kätilö Husin päätöksestä sulkea Kätilöopisto: "Tämä tuntuu todella osavoitolta" 26.4.2017 16:36
  7. Synnytyssairaaloiden sisäilmaongelma laajenee, haittaa myös Naistenklinikalla – Kätilö: "Oireita ei ole uskottu ja asiaa on vähätelty" 25.4.2017 11:52

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut