Sofialehdonkadun varrella sijaitsevaan entiseen Kätilöopiston sairaalaan ryhdytään tutkimaan uutta käyttötarkoitusta.
Kaupunki aikoo selvittää tyhjilleen jääneen rakennuksen soveltuvuutta asumiseen ja majoitustoimintaan. Tavoitteena on rakennuksen pääasiallinen säilyttäminen, mahdollisesti osittainen purkaminen sekä täydentävä uudisrakentaminen.
Vuonna 1960 valmistunut Kätilöopisto suljettiin pikaisella aikataululla 2017–2018, kun vuoden 2017 huhtikuussa sairaalan rakenteista löytyi laajasti sädesientä sekä laho- ja mikrobivaurioita.
Helsingin Uutiset uutisoi aikanaan "Kättärin" sisäilmasta sairastuneiden kätiöiden tilanteesta useita kertoja. Hoitajat kertoivat muun muassa (HU 26.4.2017), että usea työntekijä kärsi sairaalan synnytysosastoilla oireista vuosikaudet, eivätkä korjaukset tuoneet parannusta tilanteeseen.
Kätilöopiston rakennuksella on erityinen asema kaupunkirakenteessa ja maisemassa. Martti Välikankaan suunnittelema talo on maamerkki, joka näkyy kauas Vallilanlaakson yli sekä Pasilan suutaan.
Rakennuksella on myös suuri symboliarvo, sillä siellä on syntynyt noin puoli miljoonaa helsinkiläisen syntymäpaikkana. Suunnittelussa otetaan huomioon rakennuksen asema kaupunkikuvassa ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä.
Suunnittelualueeseen kuuluvat sairaalan tontti alkuperäisessä kokonaisuudessaan, sen viereisiä katu- ja puistoalueita sekä Isonniitynkadun varrella sijaitseva pysäköintialue.
Kaavatyössä tutkitaan uusien asuntojen pysäköintipaikkojen ratkaisun lisäksi korttelissa nykyisin sijaitsevien naapurikortteleiden parkkipaikkojen uudelleenjärjestelyä ja mahdollista siirtämistä uuteen pysäköintilaitokseen.
Kohteesta on tarkoitus järjestää kilpailu.
Hankkeesta voi keskustella Uutta Keski-Helsinkiä -asukastilaisuudessa, Käpylän peruskoululla Mäkelänkatu 93, 27. helmikuuta kello 16–19.