Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ruoki poroja, käy karhunpesässä – Nuuksiosta löytyy talvilomatekemistä koko perheelle

Ulkoile luonnossa, ruoki poroja tai vieraile vaikkapa karhunpesässä. Espoon Nuuksio tarjoaa monenlaista koko perheelle sopivaa talvilomatekemistä.

Suomen luontokeskus Haltiassa voi talvilomien aikaankin tutustua luontoon, vaikka sää ei suosisi ulkoilua. Monien talvilomaviikolla 8 Haltia on poikkeuksellisesti avoinna joka päivä kello 10–17.

Haltian näyttelyissä voi talvilomaviikolla tutustua lintukirjan kuvituksiin, lumileopardeihin ja Suomen luontoon eri vuodenaikoina. Lapsille ihmeteltävää tarjoaa ainakin Suomen luonto -päänäyttelyn pesämaailma, jossa voi vierailla esimerkiksi ketunkolossa tai uinuvan karhun pesässä.

Tiibetin ylängöillä elävien lumileopardien elämään voi kurkistaa Lumileopardin mailla -näyttelyssä valokuvien kautta. Nähtävillä on myös lumileopardeja kuvanneen ranskalaisen Frédéric Larreyn kuvausmatkasta kertova dokumenttielokuva. Näyttelyn kuvia on esillä myös ulkona Haltian luontokeskuksen kupeessa sijaitsevalla tapahtumakentällä.

Lintunaapurini-näyttelyssä puolestaan voi katsella Karoliina Pertamon lasten lintukirjan kuvituksia. Esillä on myös Filippa Loikkasen aidoilta linnuilta näyttäviä villalintuja.

Liput Haltian näyttelyihin maksavat aikuisilta 13 euroa ja alennusryhmiltä 8 euroa. Perhelippu maksaa 25 euroa. Museokortin haltijat ja alle 7-vuotiaat pääsevät näyttelyihin maksutta.

Haltian tapahtumakentällä voi talvilomaviikolla 8 osallistua myös omatoimiseen tai Stadin ammattiopiston opiskelijoiden ohjaamaan maksuttomaan toimintaan, joka sisältää lumileopardeihin liittyviä puuharasteja.

Ohjatut puuharastit ovat avoinna jo lauantaina 15. helmikuuta kello 11–15 ja sunnuntaina 16. helmikuuta kello 11–16. Talvilomaviikolla 8 rastit ovat auki maanantaista sunnuntaihin kello 11–16. Rasteille kannattaa sonnustautua ulkoiluvarusteisiin.

Aivan Haltian pihapiiristä pääsee myös ulkoilureiteille, joita pitkin voi tehdä lyhyemmän tai pidemmän kävelyretken luonnossa. Haltian läheltä alkavien rengasreittien pituudet vaihtelevat 200 metristä kahteen kilometriin, joten ne sopivat myös perheen pienemmille ulkoilijoille.

Ulkoilijat ja retkeilijät voivat myös käyttää Haltian tapahtumakentän kotaa ja nuotiopaikkaa evästelyyn talvilomien aikana kello 10–17. Nuotiopaikalle on syytä ottaa mukaan omat eväät ja tulentekovälineet.

– Kotaan saa meiltä puut, kertoo Haltian markkinointipäällikkö Katja Määttä

Nuuksion kansallispuiston puolella hieman etäämmällä Haltiasta on niin ikään evästelyyn sopivia paikkoja. Nuotioeväitä voi nautiskella koko perheen voimin esimerkiksi Mustalammella, jonne pääsee Haukkalammelta lähteviä patikkareittejä pitkin.

– Mustalammen rannalla olevat kaksi tulipaikkaa toimivat samaan tapaan kuin kotakin eli puuta löytyy, mutta tulentekovälineet ja eväät pitää olla itsellä mukana, Määttä opastaa.

Koko perheen retkikohteeksi sopii myös reilun kilometrin päässä Haltiasta sijaitseva Nuuksion poropuisto, jossa voi ruokkia poroja ja seurailla niiden touhuja. Poropuisto on talvilomaviikolla 8 avoinna yleisölle keskiviikkona, lauantaina ja sunnuntaina kello 12–15.

Puistossa on kuusi poroa ja sinne kuljetaan parkkipaikalta pitkospuita pitkin.

Sisäänpääsymaksu poropuistoon on aikuisilta 25 euroa, 4–11-vuotiailta lapsilta 10 euroa tai perheeltä (2 aikuista ja 2 lasta) 60 euroa. Sisäänpääsymaksu sisältää poroille syötettäväksi tarkoitettua jäkälää, lämpimän juoman ja pienen makean purtavan kodan nuotiolla.