Raportti paljastaa: maahanmuuttajien kotoutuminen ei onnistu toivotusti edes toisessa sukupolvessa – ”Luvut ovat huolestuttavat"

Kela myöntää perustoimeentulotuen ja kunnat harkinnan mukaan täydentävää sekä ehkäisevää tukea. Arkisto / Ella Kajaste

Anniina Virtanen

Toimeentulotuen saajien osuus osassa maahanmuuttajaryhmistä on korkea kantaväestöön verrattuna vielä vuosien maassaoloajan jälkeen. Esimerkiksi pakolaismaista tulleiden henkilöiden nostamat toimeentulotuet olivat keskimäärin 15-kertaiset vielä 20 massaolovuoden jälkeen verrattuna kantaväestöön.

Myös kaikkien suurimpien maahanmuuttajaryhmien lapset, eli toisen sukupolven maahanmuuttajat, saavat tukia jopa moninkertaisesti enemmän kuin samanikäiset kantaväestön nuoret.

Luvut selviävät tutkija Samuli Salmisen Suomen Perustalle kokoamastaMaahanmuuttajien toimeentulotuet-tutkimusraportista. Salminen on käyttänyt raportissa tilastokeskuksen kokoamasta rekisteriaineistosta, jonka taustalla ovat THL ja Kela.

Helsingin sinisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Toni Ahva näkee luvut huolestuttavina.

– Luvut viittaavat siihen, että Suomessa ollaan epäonnistumassa siinä, mikä kotoutumisessa on tärkeintä: Suomessa tarvittavien työelämätaitojen hankkiminen ja suomen kielen oppiminen. Ilman näitä taitoja työllistyminen on haastavaa, Ahva kertoo.

Yhtenä ratkaisuna Ahva lisäisi maahanmuuttajien yrittäjyyttä sekä anonyymia työnhakua.

– Kaikki olisivat silloin työnhaussa samalla viivalla. Se on realismia ilman rasismia.

Kokoomuksen kansanedustaja, helsinkiläinen Terhi Koulumies toteaa myös, että työnantajilla on yhä paljon ennakkoluuloja ja rasismia maahanmuuttajataustaisia työnhakijoita kohtaan.

– Ylipäätään nuorten koulumenestykseen ja pärjäämiseen opinnoissa ja jatko-opintojen mahdollisuuteen pitäisi panostaa enemmän. Syrjäytymistä pitäisi torjua varhaisesta iästä lähtien. Kaikkien nuorten on saatava samat edellytykset opiskella, Koulumies sanoo.

Hänen mukaansa suuri ongelma on myös etenkin maahanmuuttajataustaisten naisten työllistyminen.

– Edelleen on kulttuurillisia tekijöitä, minkä vuoksi naisia ei yhteisössä kannusteta lähtemään töihin. Sukupuoliroolit voivat olla edelleen vahvat, naiset nähdään kotiäiteinä.

Toinen epäkohta Koulumiehen mukaan on se, että toimeentulotukea ja vastaanottorahaa maksetaan perheelle, eikä kunkin perheenjäsenen henkilökohtaiselle tilille. Tällöin tuet toimitetaan tavallisesti miehelle.

– Onhan se aivan järkyttävää. Se ei tue maahanmuuttajanaisten itsenäistymistä ja integroitumista.

Koulumies on jättänyt eduskunnassa toimenpidealoitteen turvapaikanhakijoille maksettavien tukien tasa-arvosta.

Kuntien myöntämät harkinnanvaraiset eli täydentävät tai ehkäisevät toimeentulotuet Salminen on saanut selville yhdistelemällä THL:n ja Kelan tietoja. Raportista selviää, että Suomessa syntyneet toisen polven maahanmuuttajanuoret saavat harkinnanvaraisia tukia kunnilta moninkertaisesti samanikäiseen kantaväestöön verrattuna.

Esimerkiksi 30 prosenttia 19-vuotiaista somalinuorista on saanut harkinnanvaraista toimeentulotukea kunnilta. Kantaväestön luku on noin viisi prosenttia.

Helsingin pohjoisen aikuissosiaalityön päällikkö Anne Qvist kertoo, ettei heillä itsellään ole tilastoa, josta selviäisi, onko tuen saaja toisen polven maahanmuuttaja vai ei. Siksi hän ei suostu kommentoimaan Salmisen kokoamaa tilastoraporttia lainkaan.

Yleisellä tasolla hän sanoo, että jokaisen asiakkaan kohdalla käytetään yksilökohtaista harkintaa, kun arvioidaan ehkäisevän ja täydentävän toimeentulotuen myöntämistä.

Muokattu 18.2. Lisätty tutkimusraportin nimi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 2. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 3. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 4. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 5. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 3. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 7. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 8. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 9. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 10. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 11. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.