Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tv-sarjasta tutun "Söderit"-poliisikaksikon Sebastian Söderholm: – "Jouduin kertomaan 10-vuotiaalle tytölle hänen äitinsä kuolemasta"

Helsingin poliisilaitoksen vanhemmat konstaapelit Anders Södermann, 37, ja Sebastian Söderholm, 36, ovat saaneet Stadin Skoude -palkinnon. Kyseinen palkinto myönnetään vuosittain ansioituneelle Helsingin poliisilaitoksen poliisille. Yleensä kunnianosoitus annetaan yhdelle, tänä vuonna poliiseja on kaksi, kerrotaan tiedotteessa.

Södermann ja Söderholm eli niin sanotut "Söderit" ovat vuosien varrella tulleet tutuiksi myös tv-katsojille Poliisit-sarjasta. He ovat jo useamman vuoden ajan työskennelleet Helsingin poliisilaitoksella kenttäpoliiseina.

Jotkut keikat ovat rankempia kuin toiset.

– Kerran oli tilanne, jossa jouduin kertomaan 10-vuotiaalle tytölle hänen äitinsä kuolemasta. Se oli kova paikka. Juuri lasten kohtaaminen uhreina on henkisesti kaikkein raskainta, sillä meillä molemmilla on omiakin lapsia, Söderholm kertoo tiedotteessa.

– Tässä ammatissa koetaan niin paljon yhdessä, että vuosien varrella ehditään kyllä käymään läpi kaikki tunneskaalat naurusta itkuun. Kun partioautossa istutaan työkaverin kanssa useita tunteja monena päivänä, se säästä puhuminen loppuu aika äkkiä, Södermann jatkaa.

Kaksikon palkintoperusteluissa miehiä kehutaan muun muassa siitä, että he ovat toimineet esimerkillisesti vaativassa kenttätyössä. Molemmat ovat tuoneet omalla persoonallaan poliisin työtä tunnetuksi ja edistäneet poliisin mainetta. Miehet ovat heittäytymisellään antaneet poliisille inhimilliset kasvot.

Söderholm on työskennellyt Helsingin poliisilaitoksella vuodesta 2006, Södermann vuodesta 2012. Miehet ovat olleet ystäviä jo ennen poliisin ammattiaan.

– Tutustuimme jo kauan aikaa sitten työn ulkopuolella, ja jo tuolloin Sebastian suunnitteli poliisin ammattia. Meidän yhteytemme katkesi jossain vaiheessa, menimme eri teille, tuli perheet ja muut. Myöhemmin minäkin päätin hakea poliisikouluun, aloitin poliisissa harjoittelun ja huomasin, että Sebastian onkin ohjaajani, Södermann naurahtaa tiedotteessa.

Poliisit-sarja on tuonut siinä esiintyville poliiseille tunnettavuutta, "Södereiden" mielestä julkisuus on ollut maltillista. Tv-työ on kuitenkin ollut antoisaa.

– Työkaverit tietenkin naljailevat, mutta yleisesti ottaen ihmiset ovat kohteliaita, eikä sellaisia olalle taputtelijoita ole hirveästi tullut vastaan. Tietenkin silloin, kun olemme samassa partiossa, monet tunnistavat ja yleensä mainitsevat jotakin. Palaute on ollut enimmäkseen positiivista, Söderholm kertoo.

Södermann ja Söderholm nauttivat työnsä monipuolisuudesta, yhteisöllisyydestä ja päivien erilaisuudesta.

– Varsinkin se veljellisyys työkavereiden kesken on jotain, mitä en usko muissa ammateissa olevan, Södermann kuvaa.

Toisaalta miehet harmittelevat poliisin työn muuttumista vuosien myötä yhä kiireisemmäksi. Keikkoja on paljon, ja resurssien puutteen vuoksi niitä on priorisoitava. Silloin ne ei niin kiireelliset keikat, mutta silti ne tärkeät, saattavat jäädä väliin.

Nimiensä perustella Södermann ja Söderholm sekoittuvat monelta työkaveriltakin, mutta ulkonäöltään he sentään erottuvat toisistaan. Vaikka työparit partioautossa vaihtuvat, silloin tällöin kaksikko osuu samaan vuoroon. Näin kävi kerran joulun alla, ja keikka jäi ikuisesti mieleen.

– Menimme taloon, jossa oli täysi kaaos päällä, kun teini-ikäinen poika ei suostunut tottelemaan isäänsä. Isä oli suunniltaan heittämässä poikaa ulos kadulle. Oli hirveä huuto ja pikkusisko ja äiti itkivät. Olimme siellä kämpillä pitkään ja yritimme rauhoitella ja avata sitä keskusteluyhteyttä riitapukareiden välillä. Lopulta saimme martti ahtisaari -sovinnon aikaiseksi, ja kun olimme lähdössä, huomasimme perheen halaavan ja itkevän kimpassa. Me hiivimme ihan hiljaa ulos ja kuiskasimme vain, että me poistumme nyt, Södermann kuvailee työkeikkaansa tiedotteessa.