Helsinki Garden -hanke taas askeleen edempänä toteutumista – kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavan muutoksen

Helsinki Garden -hanke etenee. Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy / PES-arkkitehdit

Anniina Virtanen

Taka-Töölön jättimäinen Helsinki Garden -hanke hyväksytiin keskiviikkona kaupunginvaltuustossa äänestyksen jälkeen. Hankkeessa vanhan jäähallin läheisyyteen rakennetaan monitoimiareena sekä toimitiloja ja asuntoja.

Asemakaavan muutosehdotus koskee puistoalueita, urheilualuetta, katualueita ja pysäköintialuetta, jotka sijaitsevat Eläintarhan puiston pohjoisosassa Taka-Töölössä.

Vieressä sijaitseva Helsingin jäähallin rakennus on tarkoitus yhdistää hankkeeseen ja muuttaa se pienemmäksi monitoimiareenaksi sekä liikuntatiloiksi. Maan alle on suunniteltu lisäksi harjoitusjäähallitiloja ja pysäköintilaitos.

Alueelle voi rakentaa monitoimiareenan maksimissaan 16 000 henkilölle. Maanalaiseen pysäköintilaitokseen on tulossa noin 1000 pysäköintipaikkaa. Hankkeeseen laadittu liikennesuunnitelma ottaa huomioon mittavan rakennushankkeen aiheuttamat vaikutukset eri liikennemuodoille.

Kaavan toteuttamisesta tulee kaupungille sekä kustannuksia että tuloja. Kaupunginvaltuustin varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kiveläkritisoivat viime vuonna hankkeen taustalla olevaa rahoituskuviota (HU 25.6.19).

Kertaluonteisia investointeja ovat muun muassa puistorakennustyöt, pallokentän rakentaminen talvikäyttöön sekä ylipainehallin purkaminen, joista tulee kustannuksia noin 4,5 miljoonaa euroa.

Mahdollisen uuden harjoitushallin hankkiminen Jääkenttäsäätiölle on kustannusarvioltaan 6,5–10,5 miljoonaa euroa. Käyttötalousmenojen osuus on vuosittain arviolta 400 000–1,2 miljoonaa euroa.

Kaupungin on laskettu saavan tuloja tonttien myynnistä ja vuokraamisesta. Kaavoitetun rakennusoikeuden pääoma-arvo on noin 65 miljoonaa euroa. Suuntaa antavan arvion mukaan Helsinki Garden -hanke lisäisi Helsingin kunnallisverotuloja rakentamisvaiheessa yhteensä noin 10 miljoonaa euroa ja yhteisöverotuloja noin 3 miljoonaa euroa.

Asiassa tehtiin hylkäämisehdotus. Mia Haglundin (vas.) esittämä ja Annan Vuorjoen (vas.) kannattama hylkäysehdotus kaatui äänestyksessä äänin 70–12.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut