Historiallisen rullakioskin kohtalo ratkeamassa – siirtoa paremmalle paikalle puuhattu vuodesta 2012

Ruskeasuo-Seura ja sen puheenjohtaja Jyrki Erra ovat ajaneet kioskin siirtoa vuodesta 2012. Omastadi-äänestyksessä 2019 siirtoselvitys oli mukana, mutta se ei päässyt jatkoon. Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Vuoden 1940 olympialaisiin rakennettu funkiskioski sai vuokralaisen. Kerran viikossa kioskin teräksinen luukku avautuu ja sieltä saa uunituoreita piirakoita ja pullia.

Muuten kioski on ollut suljettuna noin 50 vuotta. Tämä on paikallinen perimätieto. Vuonna 2013 kioski oli tosin pop up -luonteisesti auki muutaman kerran.

Ruskeasuo-Seura ja sen puheenjohtaja Jyrki Erra ovat ajaneet kioskin siirtoa vuodesta 2012. Omastadi-äänestyksessä 2019 siirtoselvitys oli mukana, mutta se ei päässytjatkoon.

Erran mukaan nykyinen paikka on toivoton, koska vieressä on kauppa ja huoltamo – molemmat auki 24/7. Sadan metrin päästä löytyy hampurilaisravintola.

– Nykyisellä paikallaan se ei voi olla kultakaivos kenellekään, pelkkä kuluerä kaupungille, Erra arvioi.

Ympäristöstä tekevät piinallisen suuret liikennevirrat. Tilanne vain kiristyy, kun kiskot uudelle ratikkahallille tulevat menemään kioskin luukun alta.

– Siksi siirto olisi parasta tehdä nyt ennen kiskotöitä. Ja miksei se onnistuisi, siirrettiinhän se pois Rautatientoriltakin 1941.

Lankarulla Ruskeasuo-seuran tekemässä havainnekuvassa. Kuva: Ruskeasuo-Seura Ruskeasuo-Seura

Piirakkaleipomo Rädyssä ei olla kuultu siirtosuunnitelmista. Toisaalta heidän sopimuksensa on voimassa vain maaliskuun loppuun. Sen jälkeen kaupunki aikoo kilpailuttaa kohteen.

– Kaupunki otti yhteyttä ja tarjosi meille tätä tilaa, koska olimme hoitaneet hyvin Pitkänsillan kioskia, Silvo Räty kertoo.

Lippamallinen kioski sijaitsee Unioninkadulla Kaisaniemen puolella.

– Asiakkaat ovat löytäneet hyvin myös tämän toisen paikan. Kioski on pieni ja bunkkerimainen, mutta sisältä siisti. Viime viikolla saimme kiinnitettyä siihen myös mainoksen. Olemme paikalla keskiviikkona 12:sta iltakuuteen.

Kioskin uusi sijoituspaikka olisi Ratsaspuisto toisessa päässä Ruskeasuota.

Puistossa ei toistaiseksi ole mitään palveluja. Jalankulkijat ja pyöräilijät kulkevat puiston ja kioskin suunnitellun sijoituspaikan ohi. Kesäisin puisto on suosittu auringonottopaikka. Läheltä löytyvät leikki- ja koirapuistot sekä Keskuspuiston ulkoilumaastot.

Läheisyydessä sijaitsee myös ikäihmisten taloja, joiden asukkaita tällainen retkikohde houkuttelisi. Erra uskoo, että uuteen paikkaan saataisiin ainakin kesäisin pysyvää yritystoimintaa.

Rullakioski Rautatientorilla vuonna 1940. Kuva: Pietinen Aarne Oy/ Helsingin kaupunginmuseo

OIKAISU 14.2. Rahoja kioskin siirtoselvityksen tekoon ei tullut Omastadi-budjetissa, koska esitys ei saanut riittävästi ääniä.

Kioskit: Sota sotki suunnitelmat

Kaupunginarkkitehti Gunnar Taucher suunnitteli Helsingin ensimmäisen funktionalistisen kioskin 1928. Niitä oli eri puolilla Helsinkiä: toreilla ja yhä muun muassa Esplanadilla.

Palvelu rakennettiin vuoden 1940 olympialaisia varten. Olympialaiset jäivät tulematta suursodan sytyttyä.

Ruskeasuon lankarullakioskin siirto tapahtui 1941. Todiste kioskin uudesta sijainnista nykyisellä paikalla, silloisella ratikan kääntöpaikalla, on väkevä muisto. Sen kertoo paljasjalkainen ruskeasuolainen kaupungiosalehdessä.Hänet lähetettiin 1941 sotalapseksi Ruotsiin, ja hän sai viimeiseksi evääksi kioskilta pastillirasian, joka sitten aukesi matkalaukussa sotkien vaatteita. Myöhemmin hän sai myös lahjan, jonka oli signeerannut ”Kiosktanten”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.