Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Historiallisen rullakioskin kohtalo ratkeamassa – siirtoa paremmalle paikalle puuhattu vuodesta 2012

Vuoden 1940 olympialaisiin rakennettu funkiskioski sai vuokralaisen. Kerran viikossa kioskin teräksinen luukku avautuu ja sieltä saa uunituoreita piirakoita ja pullia.

Muuten kioski on ollut suljettuna noin 50 vuotta. Tämä on paikallinen perimätieto. Vuonna 2013 kioski oli tosin pop up -luonteisesti auki muutaman kerran.

Ruskeasuo-Seura ja sen puheenjohtaja Jyrki Erra ovat ajaneet kioskin siirtoa vuodesta 2012. Omastadi-äänestyksessä 2019 siirtoselvitys oli mukana, mutta se ei päässytjatkoon.

Erran mukaan nykyinen paikka on toivoton, koska vieressä on kauppa ja huoltamo – molemmat auki 24/7. Sadan metrin päästä löytyy hampurilaisravintola.

– Nykyisellä paikallaan se ei voi olla kultakaivos kenellekään, pelkkä kuluerä kaupungille, Erra arvioi.

Ympäristöstä tekevät piinallisen suuret liikennevirrat. Tilanne vain kiristyy, kun kiskot uudelle ratikkahallille tulevat menemään kioskin luukun alta.

– Siksi siirto olisi parasta tehdä nyt ennen kiskotöitä. Ja miksei se onnistuisi, siirrettiinhän se pois Rautatientoriltakin 1941.

Piirakkaleipomo Rädyssä ei olla kuultu siirtosuunnitelmista. Toisaalta heidän sopimuksensa on voimassa vain maaliskuun loppuun. Sen jälkeen kaupunki aikoo kilpailuttaa kohteen.

– Kaupunki otti yhteyttä ja tarjosi meille tätä tilaa, koska olimme hoitaneet hyvin Pitkänsillan kioskia, Silvo Räty kertoo.

Lippamallinen kioski sijaitsee Unioninkadulla Kaisaniemen puolella.

– Asiakkaat ovat löytäneet hyvin myös tämän toisen paikan. Kioski on pieni ja bunkkerimainen, mutta sisältä siisti. Viime viikolla saimme kiinnitettyä siihen myös mainoksen. Olemme paikalla keskiviikkona 12:sta iltakuuteen.

Kioskin uusi sijoituspaikka olisi Ratsaspuisto toisessa päässä Ruskeasuota.

Puistossa ei toistaiseksi ole mitään palveluja. Jalankulkijat ja pyöräilijät kulkevat puiston ja kioskin suunnitellun sijoituspaikan ohi. Kesäisin puisto on suosittu auringonottopaikka. Läheltä löytyvät leikki- ja koirapuistot sekä Keskuspuiston ulkoilumaastot.

Läheisyydessä sijaitsee myös ikäihmisten taloja, joiden asukkaita tällainen retkikohde houkuttelisi. Erra uskoo, että uuteen paikkaan saataisiin ainakin kesäisin pysyvää yritystoimintaa.

Rullakioski Rautatientorilla vuonna 1940. Kuva: Pietinen Aarne Oy/ Helsingin kaupunginmuseo

OIKAISU 14.2. Rahoja kioskin siirtoselvityksen tekoon ei tullut Omastadi-budjetissa, koska esitys ei saanut riittävästi ääniä.