Oranssit ojat ihmetyttävät Helsingissä – nyt ilmiölle löytyi selitys

Rautapitoiseen veteen kertyvät rautabakteerit voivat värjätä ojan oranssiksi. Anni Korhonen

toimitus

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut tiedottaa saaneensa yhteydenottoja, joissa on ihmetelty ojien oranssia väriä. Ojan pohjalla, järven tai joen rannalla tai lähdepurossa voi ilmetä epämiellyttävän näköistä oranssia sakkaa. Kyseessä on vaaraton luonnonilmiö, jossa rautapitoiseen veteen kertyy oransseja rautabakteereita. Ilmiön aiheuttaa hapettomassa tilassa olevan pohjaveden purkautuminen maan alta, kerrotaan tiedotteessa.

Tilanteessa hapettomaan pohjaveteen on liuennut maaperästä rautaa, mangaania ja muita metalleja. Kun tällainen vesi pääsee kosketuksiin ilman tai veden hapen kanssa, metallit saostuvat. Muodostuu sakkaa, jonka väri on punaruskeaa, kerrotaan tiedotteessa.

Rautapitoiseen veteen kertyy monesti rautabakteereita, jotka hapettavat rautaa. Bakteerimassa on yleensä väriltään voimakkaan oranssia. Rautabakteerit tuottavat usein epämiellyttävää mudan hajua ympäristöönsä. Bakteerimassa on vaaratonta.

Ilmiöön liittyy usein myös öljymäinen, sateenkaaren väreissä hohtava kalvo veden pinnalla. Saostuessaan veden pintaan mangaani ja rauta näyttävät erehdyttävästi öljykalvolta. Asian voi selvittää vetämällä viirun veden pintaan. Jos veden pinnalla on öljyä, se sulkeutuu välittömästi uudestaan tasaiseksi peiliksi. Rautayhdiste taas hajoaa veden pinnalla sirpaleiksi. Öljyn voi tunnistaa myös hajun perusteella.

Vantaalla on havaittu samalla seudulla olevien ojien värjäytyvän ainakin vihreäksi ja verenpunaiseksi vuosien varrella.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vesi värjäytyi myrkynvihreäksi Vantaalla – kuva 3.1.2017 15:44

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut