"Läheskään kaikki vammat eivät näy ulospäin" – rankasta lapsuudesta toipunut Mirkku Merimaa, 51, aloitti taideprojektin, jossa on mukana jo 1200 ihmistä

Valokuvaaja Mirkku Merimaa tietää, millaista on varttua alkoholistiperheessä. Hänen ja Niina Stoltin valokuvanäyttely on esillä kulttuurikeskus Caisassa. Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Valokuvaaja Mirkku Merimaan, 51, lapsuus ei ole mahtunut kiiltokuvakansion uumeniin.

Hurja, perheväkivallan ja vanhempien alkoholismin täyttämä lapsuus jätti haavansa Mirkku-tytön sieluun – niitä haavoja hän on paikannut jo vuosikymmenien ajan.

– Minun tarinani on oikeastaan aika tyypillinen kertomus siitä, miten tuhoisasti sota voi vaikuttaa peräkkäisiin sukupolviin, Merimaa kertoo.

Merimaan isoisä kaatui talvisodassa ja hänen 20-vuotias nuorikkonsa odotti Mirkku Merimaan äitiä.

– Äitini syntyi keskosena ja isoäitini jäi särkynein sydämin yksin hoitamaan isoa rusthollia.

– Isänisäni oli merimiespastori ja hänen merellä syntyneet sotatraumansa tekivät hänestä arvaamattoman ja äkkipikaisen miehen, joka ei piiskaa lastensa kasvatuksessa säästänyt.

Epävakaa, arvaamaton elämä siirtyi osaksi Mirkun vanhempien elämää. Vanhemmat kärsivät mielenterveysongelmista ja alkoholisoituivat.

Väkivalta ja sen uhka toivat usein poliisipartioita kotiovelle.

Vuosien mittainen pelko jätti jälkensä Mirkun elämään. Alkoi koulukiusaamisen kierre, jonka imussa tyttö koki niin kiusatun kuin kiusaajankin roolit omikseen.

Vaikeiden traumojen seurauksena Merimaa yritti itsemurhaa 15-vuotiaana.

Siitä selvittiin, mutta iso pohjakosketus elämään tuli Merimaan ollessa 35-vuotias, jolloin kuluttavasta työstä mainostoimistossa oli pakko luopua. Syynä oli uupumiskierre ja vakava masennus.

Nousu ahdistuksen pimentämästä elämästä kohti valoa alkoi kuutisen vuotta sitten, kun Merimaa aloitti intensiivisen traumaterapian.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa vaikeiden asioiden käsittelyä. Apua on varmasti saatavissa, kunhan sitä vain osaa pyytää oikeista suunnista, Merimaa vakuuttaa.

– Etsi hyviä ihmisiä ympärillesi ja uskalla olla juuri sellainen kuin olet. Ei ole olemassakaan täysin ehjää ihmistä.

Merimaa kantaa huolta lisääntyneestä eriarvoisuudesta suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Aivan varmasti nämä erot ovat lisääntyneet. Enemmistö nuorista voi hyvin, mutta pieni osa voi erittäin huonosti.

– Eniten minua kammoksuttaa ylisukupolvinen syrjäytyminen. Jos lapsen taustoissa on päihteidenkäyttöä ja risaista elämää jo neljännessä polvessa, sieltä on todella vaikeaa kohota, Merimaa pohtii.

Traumatisoitunut nuori katselee usein itseään ulkopuolisin, ylikriittisin silmin.

Vaikeankin lapsuuden voi kuitenkin kääntää elämälle voitokkaaksi.

Mirkku Merimaa ja Niina Stolt ovat perustaneet Älä mahdu muottiin -taideprojektin, jonka puitteissa he ovat kuvanneet jo yli 1 200 ihmistä alasti mallinukketorson kanssa.

Nyt projektin valokuvia on näytteillä kulttuurikeskus Caisassa Sörnäisissä 27. helmikuuta saakka.

Kuvien lisäksi näyttelyssä on kuultavissa yhdeksän mallin omaa tarinaa masennuksen, syömishäiriön ja rintasyövän voittaneista suomalaisista.

Joku liikkuu pyörätuolilla, toisella taas on mielenterveysongelma. Kaikki ovat halunneet riisua sielunsa valokuvattaviksi.

Ystävänpäivänä 14. helmikuuta Stolt ja Merimaa kuvaavat Caisassa (Kaikukatu 4B) jälleen vapaaehtoisia malleja. Ilmainen kuvaus kestää parisen minuuttia.

– Koko kuvaprojektin ytimessä on ajatus siitä, että jokainen ihminen on arvokas, olipa hän kuinka puutteellinen tahansa.

– Läheskään kaikki vammat eivät näy ulospäin, Mirkku Merimaa muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.