Heurekan K18-ilta vie oluen maailmaan – "Kotioluen valmistuksesta on viime vuosina tullut Suomessa hyvin suosittua puuhaa"

Kuinka paljon mallasta tarvitaan pullolliseen olutta? Tähän ja moneen muuhun kysymykseen saa Heurekan tapahtumavastaava Rosaliina Munnukan mukaan vastauksen aikuisille suunnatussa illassa. Johanna Erjonsalo

Marika Lumme

Humala, hiiva ja maltaat ovat pian päätähtinä tiedekeskus Heurekassa, mutta vain yhden illan ajan. Ystävänpäivänä järjestettävä Bisseä ja tiedettä -tapahtuma on tiedekeskuksen vuoden ensimmäinen aikuisille suunnattu teemailta.

– Kotioluen valmistuksesta on viime vuosina tullut Suomessa hyvin suosittua puuhaa. Myös käsityöläisoluiden suosio on noussut. Oluen juonnin tavoitteena ei ole enää päästä känniin, vaan löytää uudenlaisia makuelämyksiä, selvittää tiedekeskus Heurekan tapahtumavastaava Rosaliina Munnukka

Heureka kutsuu aikuisille suunnattuja teemailtoja H18-tapahtumiksi. Lähes koko Heureka on silloin anniskelualuetta, joka helmikuun tapahtumaan sopii erityisen hyvin. Illan aikana on asiantuntijaesityksiä ja laboratoriossa voi muun muassa tutkia mikroskoopilla humalakävyn katkero- ja aromiyhdisteitä sisältäviä lupuliinirakkuloita. Työpajoissa pääsee valmistamaan lasin- tai tuopinalusia.

Yksi ystävänpäiväiltana Heurekassa esiintyvä on tutkija Jarkko Nikulin, joka avaa oluen ystäville panimohiivojen evoluutiota.

Nikulin allekirjoittaa ajatuksen, että olut on pitkälti tiedettä.

– Vaikka meille lager-oluet ovat usein arkipäiväisiä, niiden menestystarina kokonaisuudessaan on sekoitus luovuutta, tiedettä ja teknologiaa, Nikulin kertoo.

VTT:n Panimolaboratorion tutkijana työskentelevän Nikulinin oma lempiolut on tällä hetkellä tuore sahti. Tärkein asia, jonka hän toivoo olutillan kävijöiden muistavan, liittyy sekin hiivoihin.

– Lager-hiiva syntyi, kun kaksi hiivalajia, S. cerevisiae ja S. eubayanus, kohtasivat toisensa panimon hämärissä satoja vuosia sitten Saksassa. Alkoholilla oli osuutta asiaan, Nikulin vitsailee.

Heurekan näyttelyt ovat myös avoinna koko tapahtuman ajan.

Bisseä ja tiedettä -tapahtuma ystävänpäivänä 14. helmikuuta. Yli 18-vuotiaille suunnatussa tapahtumassa on mukana muun muassa pienpanimoita ja musiikista vastaa dj.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut