Meri-Rastilan metsäalueiden puolesta kerätään adressia – luonnonsuojelijat uskovat että uudet lajilöydöt vaikuttavat kaavoitukseen

Kaupunki haluaa kaavoittaa Meri-Rastilaan lisää asuntoja yhteensä jopa 3000 uudelle asukkaalle. Jukka Hämäläinen/arkisto

toimitus

Meri-Rastilan Pohjavedenpuiston ja Ullaksenpuiston säilyttämisen puolesta kerätään adressia Maanantaihin mennessä siihen oli kertynyt 481 allekirjoitusta.

Adressin mukaan alueiden luontoarvot, pohjaveden muodostumisalue ja viheryhteys Kallvikinniemeltä Niinisaareen ja Mustavuoreen ovat uhattuina.

Meri-Rastilan itäosan asemakaavassa suunnitellaan adressin mukaan Pohjavedenpuiston kalliosta puolet rakennettavaksi täyteen korkeita asuinkerrostaloja. Jäljelle jäävä pikkukallio muuttuisi luonnontilaisesta kalliometsästä liikunta- ja virkistysalueeksi, jolle voitaisiin rakentaa esimerkiksi liikuntapaikkoja.

Puistojen käyttäjämäärä lisääntyisi nykyisestä tuhansilla ja lisäksi puiston läpi ohjattaisiin sekä raskasta että kevyttä liikennettä omilla väylillään. Monimuotoinen vanha metsä arvokkaine eläin-, kasvi- ja sienilajistoineen ei kestä suunniteltua rakentamista, ei myöskään alueen pohjavesi, adressin tekijät muistuttavat.

Helsingin varavaltuutettu Mika Välipirtti (vas.) kertoo Facebookissa, että luontotutkija on luonnonsuojelijoiden pyynnöstä tutkinut kaavoitettavaa aluetta ja tehnyt merkittäviä löytöjä. Pohjavedenpuistosta, Ullaksenpuistosta ja Ison Kallahdenpuistosta havaittiin muun muassa uhanalaisen ja suojeltavan lahokaviosammalen ydinalueita.

Rusokantokääpä, rakkosammal ja ruostekääpä puolestaan ovat indikaattorilajeja, jotka esiintyvät vain poikkeuksellisen vanhoissa ja monimuotoisissa metsissä. Näitä lajeja ei Välipirtin mukaan ole merkitty lainkaan alueen luontotietoihin.

Lajeista silmälläpidettäviä ja alueellisesti uhanalaisia ovat rusokantokääpä ja rakkosammal. Niiden hävittäminen tai elinolosuhteiden heikentäminen ei ole lajikadon ehkäisyn kannalta hyväksyttävää.

Aiheeseen liittyvää

  1. Meri-Rastila pyrkii eroon vuokra-asuntoalueen maineesta – nyt tavoitellaan perheitä, jotka sitoutuvat pitkäaikaiseen asumiseen 29.1.2020 20:05
  2. Helsinki aikoo purkaa nyt myös 1990-luvulla rakennettuja taloja – ”Nykyiset tontit väljiä suhteessa erinomaiseen sijaintiin” 21.1.2020 12:25
  3. Kaupunki uhkaa uhrata puistosta yli puolet rakentamiseen Vuosaaressa – yksi seikka paljastaa, että asukkaat palvovat lähimetsäänsä 11.7.2019 6:10
  4. Meri-Rastilan suunnitelmat muuttuivat – puistoalueille rakentamista vähennetty 17.3.2018 18:30
  5. Meri-Rastilaan 4 000 uutta asukasta – paljonko kaupungin vuokra-asuntoja tulee lisää? 27.9.2016 12:25

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut