Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Meri-Rastilan metsäalueiden puolesta kerätään adressia – luonnonsuojelijat uskovat että uudet lajilöydöt vaikuttavat kaavoitukseen

Meri-Rastilan Pohjavedenpuiston ja Ullaksenpuiston säilyttämisen puolesta kerätään adressia Maanantaihin mennessä siihen oli kertynyt 481 allekirjoitusta.

Adressin mukaan alueiden luontoarvot, pohjaveden muodostumisalue ja viheryhteys Kallvikinniemeltä Niinisaareen ja Mustavuoreen ovat uhattuina.

Meri-Rastilan itäosan asemakaavassa suunnitellaan adressin mukaan Pohjavedenpuiston kalliosta puolet rakennettavaksi täyteen korkeita asuinkerrostaloja. Jäljelle jäävä pikkukallio muuttuisi luonnontilaisesta kalliometsästä liikunta- ja virkistysalueeksi, jolle voitaisiin rakentaa esimerkiksi liikuntapaikkoja.

Puistojen käyttäjämäärä lisääntyisi nykyisestä tuhansilla ja lisäksi puiston läpi ohjattaisiin sekä raskasta että kevyttä liikennettä omilla väylillään. Monimuotoinen vanha metsä arvokkaine eläin-, kasvi- ja sienilajistoineen ei kestä suunniteltua rakentamista, ei myöskään alueen pohjavesi, adressin tekijät muistuttavat.

Helsingin varavaltuutettu Mika Välipirtti (vas.) kertoo Facebookissa, että luontotutkija on luonnonsuojelijoiden pyynnöstä tutkinut kaavoitettavaa aluetta ja tehnyt merkittäviä löytöjä. Pohjavedenpuistosta, Ullaksenpuistosta ja Ison Kallahdenpuistosta havaittiin muun muassa uhanalaisen ja suojeltavan lahokaviosammalen ydinalueita.

Rusokantokääpä, rakkosammal ja ruostekääpä puolestaan ovat indikaattorilajeja, jotka esiintyvät vain poikkeuksellisen vanhoissa ja monimuotoisissa metsissä. Näitä lajeja ei Välipirtin mukaan ole merkitty lainkaan alueen luontotietoihin.

Lajeista silmälläpidettäviä ja alueellisesti uhanalaisia ovat rusokantokääpä ja rakkosammal. Niiden hävittäminen tai elinolosuhteiden heikentäminen ei ole lajikadon ehkäisyn kannalta hyväksyttävää.