Meri-Rastilan metsäalueiden puolesta kerätään adressia – luonnonsuojelijat uskovat että uudet lajilöydöt vaikuttavat kaavoitukseen

Kaupunki haluaa kaavoittaa Meri-Rastilaan lisää asuntoja yhteensä jopa 3000 uudelle asukkaalle. Jukka Hämäläinen/arkisto

toimitus

Meri-Rastilan Pohjavedenpuiston ja Ullaksenpuiston säilyttämisen puolesta kerätään adressia Maanantaihin mennessä siihen oli kertynyt 481 allekirjoitusta.

Adressin mukaan alueiden luontoarvot, pohjaveden muodostumisalue ja viheryhteys Kallvikinniemeltä Niinisaareen ja Mustavuoreen ovat uhattuina.

Meri-Rastilan itäosan asemakaavassa suunnitellaan adressin mukaan Pohjavedenpuiston kalliosta puolet rakennettavaksi täyteen korkeita asuinkerrostaloja. Jäljelle jäävä pikkukallio muuttuisi luonnontilaisesta kalliometsästä liikunta- ja virkistysalueeksi, jolle voitaisiin rakentaa esimerkiksi liikuntapaikkoja.

Puistojen käyttäjämäärä lisääntyisi nykyisestä tuhansilla ja lisäksi puiston läpi ohjattaisiin sekä raskasta että kevyttä liikennettä omilla väylillään. Monimuotoinen vanha metsä arvokkaine eläin-, kasvi- ja sienilajistoineen ei kestä suunniteltua rakentamista, ei myöskään alueen pohjavesi, adressin tekijät muistuttavat.

Helsingin varavaltuutettu Mika Välipirtti (vas.) kertoo Facebookissa, että luontotutkija on luonnonsuojelijoiden pyynnöstä tutkinut kaavoitettavaa aluetta ja tehnyt merkittäviä löytöjä. Pohjavedenpuistosta, Ullaksenpuistosta ja Ison Kallahdenpuistosta havaittiin muun muassa uhanalaisen ja suojeltavan lahokaviosammalen ydinalueita.

Rusokantokääpä, rakkosammal ja ruostekääpä puolestaan ovat indikaattorilajeja, jotka esiintyvät vain poikkeuksellisen vanhoissa ja monimuotoisissa metsissä. Näitä lajeja ei Välipirtin mukaan ole merkitty lainkaan alueen luontotietoihin.

Lajeista silmälläpidettäviä ja alueellisesti uhanalaisia ovat rusokantokääpä ja rakkosammal. Niiden hävittäminen tai elinolosuhteiden heikentäminen ei ole lajikadon ehkäisyn kannalta hyväksyttävää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 10. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.