Helsinkiläinen peruskoulu tuottaa lähes kaiken tarvitsemansa energian itse – "Hanke on osoittanut sen, että jokainen voi vaikuttaa"

Matleena Paukkeri ja Elli Röyskö lataavat kännykkää koulun kuntopyörällä. Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Östersundomissa sijaitsevan Sakarinmäen peruskoulun pihakallioilla seisoo kuusitoista aurinkokeräintä.

Keräimet odottelevat kevätauringon pilkistävän pilvien raosta, jolloin taivaalta virtaa energiaa koulun ja käyttöveden lämmittämiseen – ilmaiseksi.

Pilvisellä säällä apuna on puolestaan parisenkymmentä 300-metristä maalämpökaivoa, joiden putkissa kiertävä bioetanoli kerää lämpöä talteen maaperästä.

Sisätiloissa toimivan laskurin avulla säästö konkretisoituu: tavallisena talvipäivänä pelkkä maalämmön käyttö voi tuottaa energiaa viidentoista lämpimän suihkun verran.

Helsingin Energian pilottihanke on tehnyt Sakarinmäen peruskoulusta energiantuoton suhteen 85-prosenttisesti omavaraisen.

Vastaavaa toimintaa ei samassa mittakaavassa ole missään muussa koulussa koko maassa.

Hanke on myös vähentänyt merkittävästi aiempia päästöjä. Esimerkiksi vuotuinen öljynkulutus on kutistunut noin 18 000 litraan eli vajaaseen säiliölliseen.

Kestävä kehitys on nyt nivoutunut osaksi koulun oppilaiden ja opettajien arkea.

– Tämä hanke on osoittanut selvästi sen, että jokainen voi vaikuttaa omilla toimillaan siihen, kuinka paljon energiaa säästyy, muistuttaa Sakarinmäen peruskoulun rehtori Kaisa Alanne

– Ja vaikka ilmastonmuutoksen vuoksi maalataan uhkakuvia, me suhtaudumme asiaan valoisammin. Pienilläkin teoilla on ympäristön kannalta ilman muuta merkitystä.

Koulun opetus on saanut uutta puhtia, kun oppilaat näkevät aivan konkreettisesti sen, mistä energiaa saadaan ja miten sitä voidaan säästää.

– Näin opettajana voi kyllä tuntea olevansa etuoikeutetussa asemassa, kun voin viedä oppilaat tuotantolähteiden luokse ja kertoa, että juuri tällä tavoin saadaan energiaa, kertoo koulun matematiikan, kemian ja fysiikan opettaja Heikki Hölttä

– Kyllä energia-asiat kiinnostavat, mutta myös huolestuttavat oppilaita. Näistä teemoista keskustellaan meillä paljon ja se osaltaan on helpottanut ilmastoahdistusta, arvioi maantietoa ja biologiaa opettava Lauri Aho

Koulun energiaratkaisu on ainutlaatuinen koko Suomessa.

– Ainakaan minun tiedossani ei ole toista kohdetta, jossa maa- ja aurinkolämpö olisi näin kokonaisvaltaisesti hoidettu, arvioi Helenin liiketoiminnan kehityspäällikkö Pirjo Jantunen.

– Helsingissä on kyllä kouluja, joissa on aurinkopaneeleja, mutta ne eivät ole toiminnassa yhtä laajamittaisesti kuin Sakarinmäessä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut