Kulttuuritalon vapaaottelijat ja potkunyrkkeilijät herättävät huomiota maailmalla – "Hurjannäköistä"

Kamppailulajien ammattilaisiltojen järjestäjät suosivat Kulttuuritaloa, koska siitä saa urheiluhalleja näyttävämmän paikan. Teemu Siikarla / CAGE

Aapo Siippainen

Kulttuuritalosta on tullut yksi Suomen tärkeimmistä kamppailulajien ammattilaisotteluiden tapahtumapaikoista. Esimerkiksi Cage-vapaaotteluiltoja on järjestetty Kultsalla yli 20 kertaa. Seuraavan kerran ammattilaisottelijat kohtaavat Cagessa lauantaina 15. helmikuuta. Se on 50. kerta, kun tapahtuma järjestetään Suomessa.

Aikaisemmin otteluita on järjestetty urheiluhalleissa, mutta nykyään järjestäjät haluavat tapahtumalleen näyttävämmät puitteet.

– Kulttuuritalo on ollut hyvä paikka järjestää Cage-tapahtumia helpon saavutettavuuden ja tilojen omaperäisen ilmeen vuoksi, sanoo tapahtumaa järjestävän MMA Finlandin toimitusjohtaja One Silvera

–Tapahtuma saadaan Kulttuuritalolla näyttämään Cage:lta, eikä urheiluhallitapahtumalta. Visuaalinen ilme ja tunnelma ovat osa tavaramerkkiämme. Kääntöpuolella Kultsan puolentoistatuhannen hengen yleisökapasiteetti on rajallinen ja kustannuksetkin ovat kaukana urheiluhallien tasosta.

Silveran mukaan tapahtumat ovat olleet säännöllisesti loppuunmyytyjä.

Vapaaottelun lisäksi Kulttuuritalolla järjestetään potkunyrkkeilyn ammattilaisiltoja. Suomessa lajin suosio on vapaaottelua pienempi. Tapahtuman järjestää liettualainen KOK Fights -organisaatio.

– Vuosi sitten järjestetyssä ensimmäisessä potkunyrkkeilyillassa oli noin 700-800 katsojaa. Enemmän saisi aina olla. Tavoittelemme nyt yli tuhatta, kertoo tapahtumaa Suomen päässä järjestävä Timo Tamminen

Kulttuuritalon suosiolle on Tammisen mielestä selvät syyt.

– Se on tällä hetkellä Suomen mittakaavassa juuri sopivan kokoinen. Seuraavaksi suurimmat paikat ovat jäähalleja. Ne eivät ole vielä näille lajeille realismia. Aikaisemmin kamppailuiltoja on järjestetty muun muassa Töölön kisahallissa.

Toinen syy Kulttuuritalon käyttöön liittyy tekniikkaan.

– Koska Kulttuuritaloa käytetään paljon musiikkitapahtumiin, on sen audiotekniikka huippuluokkaa. Sieltä on helppo tehdä myös tv-lähetyksiä. KOK-organisaatio sanoo, että otteluja voidaan lähettää jopa 60 maahan.

Myös Cage televisioidaan.

– Tv-oikeudet onkin nyt myyty jo 21:een maahan. Muun muassa USA, Kanada, Britit, Skandinavia. Suunnitelmissa on kyllä jatkossa tehdä tapahtumia myös muualla, koska yleisö ja tapahtumapaikat eri puolilta Suomea ja ulkomailtakin lähestyvät meitä tällä toiveella, One Silvera sanoo.

Silvera uskoo, että tv-oikeuksien ansiosta Cage-ottelijat herättävät kiinnostusta myös maailman tunnetuimmassa vapaaotteluorganisaatio UFC:ssä.

Hän hehkuttaa, että tulevaisuuden UFC-nimet, voi nähdä nyt Cagessa.

– Cage on kaikilla mittareilla selkeä johtaja Pohjois-Euroopan vapaaottelukentässä ja koko Euroopan laajuisestikin ihan kärkikastia. Urheilijat edustavat tätä samaa tasoa. Cage-tapahtumien ottelijoita on viime vuosina siirtynyt UFC:n ja muiden maailman kärkiorganisaatioiden riveihin jatkuvasti.

Cage 50:n pääottelussa Suomen Edward “Bad Teddiebear” Walls kohtaa Viron Sten Saaremäen

Helmikuun 29. päivä järjestettävässä KOK World Series -potkunyrkkeilyillassa nähdään kymmenen ottelua.

Tammisen tavoitteena on saada jokaiseen kamppailuun yksi suomalainen ottelija.

Illan aikana nähdään kaksi KOK-organisaation maailmanmestaruusottelua. Alle 85-sarjassa titteliä puolustaa turkulainen Daniel Forsberg

– Euroopassa on tietysti monia organisaatioita, mutta KOK on yksi isoimmista. MM-ottelussa on myös helsinkiläinen Pok Biil alle 65-kilon sarjassa. Muut suomalaiset ovat SM-voittajia sekä amatööreissä EM- ja MM-tasolla kilpaileita.

Kulttuuritalon tapahtuma on Tammisen mukaan yksi harvoista mahdollisuuksista nähdään potku- ja thainyrkkeilyn huippuja tositoimissa.

–  Laji on hurjannäköistä joidenkin mielestä, mutta kaikki tehdään sääntöjen puitteissa. Suomessa ei ole tämän lisäksi kuin ehkä yksi toinen isompi tapahtuma vuositasolla.

Vuonna 1958 avatulla Kulttuuritalolla on oteltu ennenkin.

– Kulttuuritalossa aloitettiin järjestämään heti talon valmistumisen jälkeen muun muassa paini- ja nyrkkeilykisoja. Harrastustiloissa on toiminut muun muassa painonnostokerho, sanoo Kulttuuritalon toiminnanjohtaja Minna Nyman

Vuosittain Kultsalla järjestetään myös fitness- ja kehonrakennuskilpailuja, biljardin SM-kisat sekä tanssikilpailutapahtumia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut