Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punavuoressa asuva lentoemäntä Heidi, 39, käyttää liki kaiken vapaa-aikansa vähävaraisten auttamiseen – lomien lähestyessä hätäviestejä saattaa tulla satoja päivässä

Lähestyvä talviloma ei ole kaikille rentoutumisen aikaa. Vähävaraisissa lapsiperheissä se merkitsee suurempien ruokakassien ostamista, kun koulun tai päiväkodin ilmaiset ateriat jäävät saamatta.

Lomien lähestyessä Heidi Jaari saattaa vastaanottaa jopa satoja hätäviestejä päivässä. Kun tilanne on erittäin kriittinen, hän lähtee vaikka itse ruokakauppaan kokoamaan ruokatarpeita viiteen lämpöiseen ruoka-ateriaan sekä aamu- ja iltapaloihin.

Jaari on perustanut viisi vuotta sitten Apuna ry hyväntekeväisyysjärjestön, joka auttaa vähävaraisia lapsia ja perheitä selviämään taloudellisesta ahdingosta eteenpäin. Toisinaan ahdingon ylipääsemiseen riittää yksi avustus, että perhe pääsee jaloilleen, toisinaan apua tarvitsee useammin.

Järjestö tarjoaa ruoka- ja vaateapua sekä maksaa esimerkiksi syntymäpäiväjuhlia ja harrastuksia.

– Kukaan, joka todella tarvitsee apua, ei ole jäänyt sitä ilman, Jaari kertoo.

Jaarin avuksi vapaaehtoistoimintaan tuli vuonna 2016 Merja Rantasalmi, jolloin kaksikko saa jaettua työtaakkaa puoliksi.

Hyväntekeväisyystyön lisäksi Jaari työskentelee lentoemäntänä. Työpäivät voivat olla jopa 13 tuntisia, kun kohteena on vaikkapa Kiina. Vastapainona on pidempiä vapaita, jolloin ihmisiä ehtii paremmin auttaa.

Lauttasaaressa syntynyt ja yhteensä 18 vuotta siellä asunut Jaari on myös kahden lapsen äiti, joka asuu nykyisin perheensä kanssa Punavuoressa.

– Ei tarvitse miettiä, mitä vapaa-ajalla tekisi. Pahemmin ei tule katsottua televisiota tai nähtyä kovasti ystäviäkään. Lasten kanssa olen läsnä, mutta kun he menevät nukkumaan, ehtii hyvin tehdä avustustyötä, Jaari toteaa.

Ainoa hiljaisempi hetki on joulun aika, jolloin Jaari ja Rantasalmikin saattavat hengähtää. Hiljaisuus johtuu myös siitä, että marras-joulukuun he ovat paiskineet kovasti töitä. Tammikuussa työ taas jatkuu.

Auttamisenhalu on niin voimakas, ettei heillä olisi aikomustakaan lopettaa hyväntekeväisyyttä. Jaari saa mielelleen rauhaa, kun he saavat onnistuneesti autettua ahdingossa olevia.

– Ei tätä jaksaisi tehdä, jos ei olisi niin suurta paloa tähän. Toisten auttaminen tulee oikeastaan äidinmaidossa, kun isoäitini ja äitini ovat aikanaan tehneet hyväntekeväisyyttä.

Järjestö toimii pääkaupunkiseudulla ja avunpyyntöjä tulee monenlaisista perheistä. On yksinhuoltajia, eläkeläisiä ja lapsettomia pariskuntia, niin sanotusti vauvasta vaariin. Jaari on viiden vuoden aikana huomannut, että monien tilanne on pahentunut toimeentulotuen uudistusten myötä vuoden 2017 jälkeen.

– Meillä on Suomessa erittäin pienet tuet, joita on kiristetty paljon. Monestikaan ne eivät riitä koko kuukaudelle. Monesti pohdimme, miten nämä ihmiset pärjäisivät ilman meidän apuamme.

Jaari myöntää, että joskus vastaantulevat elämäntilanteet ja talousvaikeudet vetävät toisinaan mielen mustaksi, vaikka päivä olisi muutoin alkanut pirteästi.

– Käsittelemme ja puhumme asioista paljon Merjan kanssa, mikä auttaa. Puran omia fiiliksiä myös urheiluun.