Kalasatamaan ei vielä ole tiedossa venepaikkoja, myös Verkkosaaren talvisäilytyksen kohtalo kysymysmerkki – "Kyllähän sinne varmasti niitä haluttaisiin"

Venepaikkoja on suunniteltu Sompasaaren ja Hanasaaren väliin, Sompasaaren kärkeen ja Itäväylän pohjoispuolelle Verkkosaareen. Havainnekuva. Helsingin kaupunki

Janne Koivisto

Kalasataman uudet asukkaat joutuvat vielä odottamaan venepaikkoja.

Helsingin kaupungin rakennuttamisen projektipäällikkö Jussi Mäkinen kertoo, ettei vielä ole tiedossa, milloin Kalasataman venesatamat rakennetaan.

– Kyllähän sinne varmasti haluttaisiin paikkoja, mutta toistaiseksi niitä ei ole tulossa.

Osayleiskaavassa venelaitureita on sijoitettu sekä Itäväylän pohjois- että eteläpuolelle: Hanasaaren ja Sompasaaren väliin, Sompasaaren kärkeen ja Verkkosaareen. Verkkosaareen on tarkoitus rakentaa kokonainen pienvenesatama.

Tulevaisuudessa Kalasataman asukkailla on veneilleen lyhyt matka, mutta sitä hetkeä saadaan vielä odottaa.

Tällä hetkellä lähin pienvenesatama sijaitsee vastakkaisella rannalla Kulosaaressa, jossa pitää satamaansa Helsingin Meriveneilijät ry.

Kerhon kommodori Harri Sirén kertoo, ettei Kalasataman kasvu ole vielä näkynyt voimakkaasti kerhon toiminnassa.

– Muutamia veneilijöitä on siltä alueelta, mutta he ovat olleet jäseniä pidempään. Mutta kyllä se varmasti tulee näkymään, kun alueelle muuttaa lisää asukkaita.

Meriveneilijöiden satama tulee taas kesäksi täyteen. Enempää veneitä ei ole mahdollista ottaa. Sirén ennakoi, että Kalasataman kasvu tulee näkymään polttoaineen myynnissä. Seura pitää satamassa polttoainejakelua.

22 vuotta kommodorina toiminut Sirén pitää uusien venepaikkojen rakentamista hyvänä. Hän kuitenkin huomauttaa, että parkkipaikkoja on Kalasatamassa vähän.

– Veneilijät tulevat yleensä veneelle autolla. Siksi meilläkin on iso pysäköintialue. Kalasatamassa on niukasti autopaikkoja. Siitä voi tulla ongelmia.

Sirénin mukaan Helsingissä mietityttää myös veneiden talvisäilytys. Neljällä kerholla on tällä hetkellä Verkkosaaressa talvisäilytyksessä noin 700 venettä.

– Olemme saaneet olla siinä 20 vuotta. Kun Kalasatama laajenee pohjoiseen, siitä täytyy lähteä jossain vaiheessa. En tiedä, millä aikataululla. Vuokrasopimus on taas katkolla syksyllä.

– Jos veneen joutuu viemään jonnekin Porvooseen, se vaikeuttaa veneen laittamista ja lisää veneilyn kustannuksia.

Helsingin Uutiset kertoi äskettäin, että Uutelaan suunniteltu veneiden talvisäilytyspaikka ei ole toteutumassa, sillä se vaarantaisi luontoarvot. Lisäksi Uutela on alati kasvavalle Vuosaarelle tärkeä virkistysalue.

Veneharrastus on Sirénin mukaan lisääntynyt Helsingissä ja veneet ovat kasvaneet elintason nousun myötä.

– Polttoainekustannukset tulevat varmaan hidastamaan isojen moottoriveneiden lisääntymistä. Moottoriveneilyssä menee 10–50-kertainen määrä polttoainetta kilometriä kohden autoiluun verrattuna. Moottoriveneily isoilla veneillä nykyisillä polttoainehinnoilla on palkansaajille kallis harrastus.

Lämmin talvi on saanut jo monet haikailemaan vesille. Sirén pyrkii aloittamaan veneilykauden hyvissä ajoin ennen vappua.

– Kevät on hienointa aikaa vesillä, kun linnut laulavat, luonto herää ja päivät ovat pitkiä.

12 000 venepaikkaa

Helsingissä on useita kymmeniä venesatamia, joissa on yhteensä noin 12 000 venepaikkaa.

Kolmannes kaupungin venepaikoista vuokrataan suoraan veneilijöille. Loput on vuokrattu venekerhoille ja pursiseuroille, jotka vuokraavat niitä edelleen jäsenilleen.

Helsingin kaupungin rakennuttamisen projektipäällikkö Jussi Mäkinen kertoo, että kesällä kaikki venepaikat ovat täynnä, mutta paikan voi saada vielä tähän aikaan vuodesta.

Venepaikkaa haetaan osoitteessa venepaikat.hel.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut