Lapsiperheet bongasivat yllättävän suosikkikohteen Helsingistä: tuplasi kävijämääränsä – alunperin kohderyhmä oli aivan muualla
2
Kummituksen keksintökojeen kummitus näyttäytyy, jos pallon saa reittiä pitkin maaliinsa. Näyttelyn viimeinen osuus on kolmevuotiaan Lukan mielestä paras. Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaHiihtolomalla Tekniikan museon työpajoissa pääsee askartelemaan päriseviä hiihtäjiä, joilla voi oottaa hiihtokisaa. Päivi Tuovinen
Tekniikan museon kävijämäärät ovat olleet jo kolme peräkkäistä vuotta ennätyksellisiä. Kävijämäärä oli viime vuonna 42 545, mikä oli viisi prosenttia nousua vuodesta 2018.
– Vajaassa kymmenessä vuodessa kävijämäärän kaksinkertaistuminen on ollut meille aika iso juttu. Se on myös mahdollistanut enemmän tapahtumia, mikä on taas lisännyt kävijöitä, va. elämys- ja oppimispäällikkö Saara Klemetti Tekniikan museosta kertoo.
Myös Museokortin suosio on näkynyt kävijämäärissä. Jos nousukausi jatkuu, museo saattaa päästä 45 000 kävijän tavoitteeseen vuoden 2021 aikana.
– En tiedä, uskaltaako toivoa sen rikkoutumista jo tänä vuonna, mutta ennätysjahdissa olemme edelleen, Klemetti sanoo.
Museo vietti viime vuonna 50-vuotisjuhlaansa. Tekniikan museo sijaitsee historiallisella Kuninkaankartanonsaarella Vanhankaupungin tuntumassa, johon Kustaa Vaasa perusti vuonna 1550 Helsingin kaupungin ja kuninkaankartanon.
Klemetin mukaan Tekniikan museo oli alkuaikoinaan suunnattu ennemminkin tekniikan alan ammattilaisille ja harrastajille.
– Vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme muuttuneet museona niin, että tavoitamme myös suuremmat yleisöt. Olemme pyrkineet huomioimaan enemmän lapsia ja perhekävijöitä näyttelyiden suunnittelussa.
Hiihtolomaviikolla lapsilla on mahdollisuus osallistua museossa työpajaan. Jos lunta ei ole helmikuussakaan siunaantunut hiihtolomaviikolle, lapset pääsevät rakentamaan oman pörisevän hiihtäjän. Se rakentuu muun muassa pahvisesta kahvimukista ja pienoismoottorista, ja tietenkin pahvisuksista.
Tekniikan museo on nyt karistellut loputkin pölyt harteiltaan, kun perusnäyttelyuudistuksen viimeinen osa aukesi marraskuussa 2019. Kummituksen keksintökoje -niminen näyttely on museon ensimmäinen lähtökohtaisesti lapsille suunnattu näyttely.
Se on museolehtori Marianna Karttusen mukaan suunniteltu 6–8-vuotiaille lapsille, mutta viipottaapa näyteikkunoiden ohitse myös 3-vuotias Luka aivan into piukeana.
– Tämä on meidän vakiopaikka, käymme täällä ainakin kerran kuussa. Asumme tässä aika lähellä. Tulemme monesti torstaisin, kun on vapaa pääsy, Lukan äiti, Krista Hurmalainen sanoo.
Lukan, kuten monen muunkin lapsen lempiosuus on itse kummituskoje, joka täytyy osata käynnistää monen eri teknisen vaiheen kautta.
– Näyttelyssä tutustutaan itse tekniikkaan ja lapsilla on mahdollisuus tehdä ja kokeilla. Toiminnallisuuden lisäämisestä olemmekin saanut paljon kiitosta, Saara Klemetti sanoo.
Kummituksen keksintökoje -näyttelyssä myös näyttelyesineet on sijoitettu lasten korkeudelle. Yhdessä vitriinissä on puhelimia eri vuosisadoilta, toisessa erilaisia vettä pitäviä materiaaleja.
Yksi koje demonstroi roskien lajittelua, mutta se oli hetkellisesti epäkunnossa.
– Olemme ajatelleet näyttelyn kestävän noin viisi vuotta, mutta saa nähdä, miten hyvin toiminnalliset osuudet kestävät. Varmasti meidän täytyy välillä huoltaa kojeita, Marianna Karttunen aprikoi.
Jotkut näyttelyesineet ovat vitriinissä, koska niillä on oikeaa museoarvoa. Esimerkiksi yksi vitriini pistää kummastelemaan.
Mikä ihme tuo on? moni saattaa kysyä. Harva ehkä arvaa, miltä kravatinsuoristin ja 60-luvun sitruunapuristin näyttää. Lapsille suunnatussa näyttelyssä on siis aikuisillekin mielenkiintoista nähtävää.
– Näyttelyesineet ovat virittäneet hyvää keskustelua lasten ja vanhempien tai isovanhempien välille. Moni täällä oleva esine on voinut olla isovanhempien nuoruudessa käytössä, Karttunen kuvailee.