Lapsiperheet bongasivat yllättävän suosikkikohteen Helsingistä: tuplasi kävijämääränsä – alunperin kohderyhmä oli aivan muualla

Kummituksen keksintökojeen kummitus näyttäytyy, jos pallon saa reittiä pitkin maaliinsa. Näyttelyn viimeinen osuus on kolmevuotiaan Lukan mielestä paras. Päivi Tuovinen

Anniina Virtanen

Tekniikan museon kävijämäärät ovat olleet jo kolme peräkkäistä vuotta ennätyksellisiä. Kävijämäärä oli viime vuonna 42 545, mikä oli viisi prosenttia nousua vuodesta 2018.

– Vajaassa kymmenessä vuodessa kävijämäärän kaksinkertaistuminen on ollut meille aika iso juttu. Se on myös mahdollistanut enemmän tapahtumia, mikä on taas lisännyt kävijöitä, va. elämys- ja oppimispäällikkö Saara Klemetti Tekniikan museosta kertoo.

Myös Museokortin suosio on näkynyt kävijämäärissä. Jos nousukausi jatkuu, museo saattaa päästä 45 000 kävijän tavoitteeseen vuoden 2021 aikana.

– En tiedä, uskaltaako toivoa sen rikkoutumista jo tänä vuonna, mutta ennätysjahdissa olemme edelleen, Klemetti sanoo.

Museo vietti viime vuonna 50-vuotisjuhlaansa. Tekniikan museo sijaitsee historiallisella Kuninkaankartanonsaarella Vanhankaupungin tuntumassa, johon Kustaa Vaasa perusti vuonna 1550 Helsingin kaupungin ja kuninkaankartanon.

Klemetin mukaan Tekniikan museo oli alkuaikoinaan suunnattu ennemminkin tekniikan alan ammattilaisille ja harrastajille.

– Vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme muuttuneet museona niin, että tavoitamme myös suuremmat yleisöt. Olemme pyrkineet huomioimaan enemmän lapsia ja perhekävijöitä näyttelyiden suunnittelussa.

Hiihtolomaviikolla lapsilla on mahdollisuus osallistua museossa työpajaan. Jos lunta ei ole helmikuussakaan siunaantunut hiihtolomaviikolle, lapset pääsevät rakentamaan oman pörisevän hiihtäjän. Se rakentuu muun muassa pahvisesta kahvimukista ja pienoismoottorista, ja tietenkin pahvisuksista.

Tekniikan museo on nyt karistellut loputkin pölyt harteiltaan, kun perusnäyttelyuudistuksen viimeinen osa aukesi marraskuussa 2019. Kummituksen keksintökoje -niminen näyttely on museon ensimmäinen lähtökohtaisesti lapsille suunnattu näyttely.

Se on museolehtori Marianna Karttusen mukaan suunniteltu 6–8-vuotiaille lapsille, mutta viipottaapa näyteikkunoiden ohitse myös 3-vuotias Luka aivan into piukeana.

– Tämä on meidän vakiopaikka, käymme täällä ainakin kerran kuussa. Asumme tässä aika lähellä. Tulemme monesti torstaisin, kun on vapaa pääsy, Lukan äiti, Krista Hurmalainen sanoo.

Lukan, kuten monen muunkin lapsen lempiosuus on itse kummituskoje, joka täytyy osata käynnistää monen eri teknisen vaiheen kautta.

– Näyttelyssä tutustutaan itse tekniikkaan ja lapsilla on mahdollisuus tehdä ja kokeilla. Toiminnallisuuden lisäämisestä olemmekin saanut paljon kiitosta, Saara Klemetti sanoo.

Kummituksen keksintökoje -näyttelyssä myös näyttelyesineet on sijoitettu lasten korkeudelle. Yhdessä vitriinissä on puhelimia eri vuosisadoilta, toisessa erilaisia vettä pitäviä materiaaleja.

Yksi koje demonstroi roskien lajittelua, mutta se oli hetkellisesti epäkunnossa.

– Olemme ajatelleet näyttelyn kestävän noin viisi vuotta, mutta saa nähdä, miten hyvin toiminnalliset osuudet kestävät. Varmasti meidän täytyy välillä huoltaa kojeita, Marianna Karttunen aprikoi.

Jotkut näyttelyesineet ovat vitriinissä, koska niillä on oikeaa museoarvoa. Esimerkiksi yksi vitriini pistää kummastelemaan.

Mikä ihme tuo on? moni saattaa kysyä. Harva ehkä arvaa, miltä kravatinsuoristin ja 60-luvun sitruunapuristin näyttää. Lapsille suunnatussa näyttelyssä on siis aikuisillekin mielenkiintoista nähtävää.

– Näyttelyesineet ovat virittäneet hyvää keskustelua lasten ja vanhempien tai isovanhempien välille. Moni täällä oleva esine on voinut olla isovanhempien nuoruudessa käytössä, Karttunen kuvailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aluksi muinaisjäännöksiä ei kunnioitettu, nyt ne jätetään rapistumaan – Antti Kekki on ottanut Patolan juoksuhaudat hoitoonsa
 2. Kuva: Koivusaaren metroaseman halkeamille löytyi 3 syytä – "En halua olla jälkiviisas"
 3. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 4. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 5. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
 6. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 7. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 8. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 9. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 10. Helsinkiläisiä kosiskellaan nyt kausitöihin perunamaille – työntekijöille saattaa järjestyä myös kuljetus
 11. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 12. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 13. Kansallinen kaupunkipuisto nytkähti eteenpäin – aletaan valmistella Keskuspuiston ja Haltialan pohjalta
 14. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 15. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 6. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 7. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 8. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 9. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 10. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 12. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 13. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 14. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
 15. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.