Jos talvi jatkuu yhtä lauhana, Helsinki säästää aurauksessa miljoonia – kaupunki toivoo kuitenkin vielä lumisateita yhdestä syystä

Staran Vuosaaren varikolla autot seisoivat parkissa, kun valtuutettu Ville Jalovaara (sd.) vieraili paikalla. - Jos auraamisesta tulee säästöä, sillä voitaisiin tehostaa kevätsiivousta, hän ehdottaa. Ville Jalovaara

Jukka Hämäläinen

Tasan vuosi sitten Helsingissä elettiin lumikaaosta. Lunta kuljetettiin tauotta kahdeksalle vastaanottopaikalle, joista osa oli auki ympäri vuorokauden.

Pääradalla nähtiin sellainenkin erikoisuus kuin lumijuna, joka kuskasi lunta sulatettavaksi kuuman vesipatjan päälle.

Tänä talvena lunta on hädin tuskin ollut pois ajettavaksi. Miten paljon kaupunki säästää aurauksessa?

– Moni ajattelee, että vähäluminen talvi säästää kustannuksissa. Toki jossain määrin näin on, mutta talviporukka on puhtaanapitotuotannon väkeä, joka on töissä joka tapauksessa, kaupungin yleisten alueiden ylläpitoyksikön päällikkö Pekka Isoniemi kertoo.

– Puhtaanapidossa kerätään roskia, ajetaan katuja imulakaisukoneella ja tyhjennetään roska-astioita.

Talviporukan vastuulla on myös liukkaudentorjunta.

– Tämä talvi on ollut helpompi myös liukkauden osalta, mutta torjuntaa on silti jouduttu tekemään. Yöaikaan on välillä ollut pakkasta, ja siksi katuja on täytynyt suolata ja hiekoittaa, Isoniemi kuvailee.

Säästöä tulee siitä, että lunta ei tarvitse kuljettaa.

– Jos laskee, että normitalvena kaupungin palveluntuottajat kuljettavat lunta pois 20 000 – 30 000 kuormaa, ja yhden kuorman kustannus on vajaat sata euroa, siitä voi laskea säästöjen kokoa, Isoniemi sanoo.

Koska talvi on vielä kesken, ja lunta on monesti satanut paljon helmikuussa, kuljetussäästöjäkin on vaikea arvioida. Jos lopputalvenakaan ei tuiskuttaisi, säästöä voisi kertyä pari miljoonaa euroa. Helsingin lumibudjetti on tänä vuonna 24,8 miljoonaa euroa.

– Myös liukkaudentorjunnan materiaaleissa tulee säästöä. Ne on hankittu etukäteen, mutta niitä jää varastoon, Isoniemi arvioi.

Mitään yllättäviä haittoja katujen kunnossapitoon lämpimästä talvesta Isoniemi ei keksi.

Helsingin piti tänä talvena testata uusia keinoja parantaa lumenkäsittelyn ympäristöystävällisyyttä. Näitä keinoja löydettiin innovaatiokilpailussa.

Hernesaaren merivastaanottopaikalla oli tarkoitus kokeilla uutta verhopuomia, jolla poistetaan roskia ja ehkäistään niiden kulkeutumista merelle.

Kyläsaaressa piti testata lumen sulatuksen tehostamista ja orgaanisen aineen haittojen vähentämistä sekä sulamisvesien laadun reaaliaikaista seurantaa. Vuosaaressa aiottiin kokeilla kaukolämmön paluulämmön hyödyntämistä lumen sulatuksessa.

Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtajan Ville Alatypön mukaan innovaatiokumppanuuksien kehittämisprojektit on valmisteltu suunnitelmien mukaisesti.

– Mikäli lunta ei tänä talvena Helsinkiin saada, niin ajatuksena on käynyt, että kokeilisimme lumensulatuskonttia pienemmässä määrin jäähalleilta tulevalla lumella. Mutta toivomme, että lunta tulee vielä helmi–maaliskuussa, hän sanoo.

– Hernesaareen kaavaillun verhopuomin toimitus on viivästynyt, joten sen suhteen kokeilu saattaa siirtyä ensi talveen.

Lumenvastaanottopaikat ammottavat tällä hetkellä tyhjillään eikä niille ole juuri muuta ajettu kuin jäähallien lumia.

– Tänä talvena on ollut yksi aurausta vaatinut lumisade, kertoo kaupungin yleisten alueiden ylläpidosta vastaava tiimipäällikkö Kaisa Komulainen

Lumitöistä säästyvät rahat palautuvat kaupungin kassaan, sillä yksiköt eivät saa siirtää niitä tuleville vuosille.

Talvihoito maksaa 20–30 miljoonaa

Kuluvalle vuodelle talvihoitoon on varattu 24,8 miljoonaa euroa.

Siitä lumenkuljetuksen osuus on noin 2 miljoonaa euroa.

Viime vuodelle talvihoitoon oli varattu 26,1 miljoonaa euroa, mutta rahaa kului poikkeuksellisen suurten lumimäärien takia 31,4 miljoonaa euroa.

Suurin osa budjetista menee siihen, että talvihoitoon mitoitettu kalusto ja henkilöstö on kaupungin käytössä.

Jos lunta joudutaan kuljettamaan normaalia enemmän, kustannukset kasvavat.

Kaupungin yhtiö Stara vastaa 90 prosentista talvikunnossapitoa, lopusta huolehtivat yksityiset palveluntuottajat.

Aiheeseen liittyvää

  1. Pakkanen tuo lisää hiihtolatua Paloheinään – metsälenkki ja lasten opetusalue valmistuvat viikonlopuksi 7.2.2020 19:50
  2. Tammikuu oli isossa osassa Suomea ennätyslämmin – "Keskilämpötila vastasi tyypillistä maalis–huhtikuun vaihdetta" 3.2.2020 10:45
  3. Kielletäänkö lumen kippaaminen mereen lailla? – Yrittäjällä olisi ratkaisu Helsingin roskalumeen: "Jokainen käsittelykerta pitää laskea" 10.12.2019 19:50
  4. Helsinki varautuu talven lumikaaokseen – pohtii uudestaan mitä katuja aurataan ensimmäisenä ja mitkä voivat odottaa 14.10.2019 19:25
  5. Helsinki ei luovu lumen kaatamisesta mereen – Tässäkö uusi ratkaisu? 31.8.2019 8:40
  6. Katso video: Lumensulatuskone pörisee nyt täysillä Espoossa – polttimossa 1 800-asteinen liekki 14.2.2019 19:10

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut