Malmin päivystyssairaalan lattiaremontin hinta voi paisua jopa 10 miljoonaan euroon: "Nyt teemme mieluummin yli kuin ali"

Malmin päivystyssairaalan väliaikaisiin laboratoriotiloihin saapuvat Keijo ja Anneli Harden joutuivat hetken etsimään oikeaa ovea. Taustalla remontissa olevat varsinaiset laboratoriotilat. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Malmin päivystyssairaalan lattiaremontti on osoittautumassa odotettua pitkäkestoisemmaksi ja todennäköisesti myös kalliimmaksikin kuin alkujaan luultiin.

Viime syksynä alkanut uudehkon sairalarakennuksen lattioiden uusiminenkestää arviolta kevääseen 2024 asti. Siihen saakkaaina joku sairaalan osastoista on evakkotiloissa ja myös remontissa. Remontin hintalappu tulee olemaan miljoonia euroja.

– 5–10 miljoonaa euroa. Siinä välimaastossa mennään, sanoo yksikön päällikkö Kalevi Hinkkanen kaupunkiympäristön toimialalta.

Kustannuksia tulee aiheutumaan myös väistötilojen rakentamisista, toimintojen muutoista ja väliaikaisratkaisuista.Remontti tulee etenemään tulevina vuosina osasto osastolta alhaalta ylöspäin.

Helsingin Uutiset vieraili huputetuilla laboratorio- ja välinehuollon osastoilla tällä viikolla. Osassa huoneista jopa katot ja kaikki huoneissa ollut irtaimisto oli kääritty muovien sisälle. Remontissa on kiinnitetty huomiota erityisesti pölyn torjuntaan. Osastot puhdistetaan erityisen huolellisesti pölystä jokaisen työvaiheen jälkeen.

Laboratoriotiloihin asennetaan vielä uusia laitteita. Kuvassa valvontakonsultti Lassi Uljas (vas.) ja remontin aikatauluttamisesta vastaava yksikön päällikkö Kalevi Hinkkanen. Kuva: Sanna Jompero Sanna Jompero

Väliaikaisiin laboratoriotiloihin saapuvat siltamäkeläiset Keijo ja Anneli Harden joutuvat hetken etsimään oikeaa ovea.

– Ollaan nyt ensimmäistä kertaa täällä ja ihan ulalla. Mentiin ensin vanhaan paikkaan, hymähtää Anneli Harden.

– Olihan tuossa opasteita, mutta aulassa pitäisi olla joku henkilö oikein opastamassa tänne.

Sekä varsinaiset että väliaikaiset laboratoriotilat sijaitsevat sairaalan A-siiven ensimmäisessä kerroksessa.

Hardenit ihmettelevät mittavaa remonttia uudehkossa sairaalassa.

– Mitä tämä kertoo rakentamisen laadusta? pohtii Anneli Harden.

Ensimmäiseksi remontissa oleville laboratoriotoiminnoille tuli tilaa, kun sisätautipoliklinikka muutti Herttoniemen entisen terveysaseman tiloihin.

– Koko remontti on vaatinut paljon suunnittelutyötä, koska tyhjiä sairaalatiloja ei Helsingissä ole, Hinkkanen huomauttaa.

Kaikki pinnat on peitetty suojamuovilla. Kuva: Sanna Jompero Sanna Jompero

Päivystyssairaalassa ensimmäiseksi uusittavat laboratoriotilat ovat uusien laitteiden asentamista vaille valmiit. Tilat otetaan käyttöön huhtikuussa eli hieman suunniteltua myöhemmin.

Lattioiden kuivattamisessa olisi valvontakonsultti Lassi Uljaksen mukaan mennyt jopa vuoden päivät, mikäli lattiamateriaalia ei oltaisi vaihdettu.

– Muovimatto otettiin pois ja tilalle laitettiin 3-kerroksinen epoksimaassa, joka ei vaadi niin pitkää kuivatusaikaa. Kuivuminen jatkuu vielä pinnoittamisen jälkeenkin.

Epoksimassan käyttöominaisuudet eivät sovi sairaalan kaikkiin tiloihin, joten osaan tiloista tullaan asentamaan muovimattoa huolellisen kuivatuksen jälkeen.

Lattioiden pitkä kuivatusaika tuli ilmi laboratoriotilojen vieressä sijaitsevissa koehuoneissa, joissa kuivattaminen alkoi jo ennen varsinaista remonttia viime syksynä.

Suojamuovia on lattiasta kattoon. Kuva: Sanna Jompero Sanna Jompero

Kaikki sairaalan jättimisen lattiaremontin työvaiheet tehdään nyt niin tarkasti ja huolella kuin osataan.

– Kyllä me siihen tähtäämme. Nyt teemme mieluummin yli kuin ali, Hinkkanen sanoo.

Osassa lattioista muovimaton alla ollut liima- ja tasoitekerros jyrsittiin kokonaan pois betoniin asti. Koekuivatuksissa havaittiin kuitenkin, ettei niin massiivista poistoa tarvita. Maton ja liimakerroksen huolellinen poisto ja hionta riittävät kuivausprosessia varten.

– Teemme kaiken sellaisella tarkkuudella, ettei tarvitse enää tehdä mitään uudelleen, Uljas sanoo.

Sisäilmamittauksia tekevä Ramboll käy kuukausittain mittaamassa lattioiden kosteuksia ennen uutta työvaihetta.

Malmin päivystyssairaala valmistui vuonna 2014. Kuva: Sanna Jompero Sanna Jompero

Väliaikaiset laboratoriotilat sijaitsevat päivystyssairaalan ensimmäisessä kerroksessa, vastapäätä varsinaisia tiloja, kunnes uudet laboratoriolaitteet on saatu asennettua paikoilleen.

– Labra muuttaa huhtikuussa, kun laitteet on saatu asennettua, kalibroitua ja testattua, sanoo Uljas.

Laitteita oltiin muutenkin uusimmassa Husin muiden sairaaloiden tapaan, mutta remontti nopeutti uusimista. Malmin laboratorion remontti aikataulutettiin samaan aikaan lattioiden kanssa.

Remontin jälkeen tilat ovat kuin uudet. Kuva: Sanna Jompero Sanna Jompero

Entä onko remontista opittu jotakin?

– Ehdottomasti. Paksuihin paikallavaluihin on suhtauduttava jatkossa varovaisesti. Tai luovuttava niistä kokonaan, sanoo Hinkkanen.

– Tästä tapauksesta on otettu opiksi ja siitä on keskusteltu myös maakunnissa, Hinkkanen jatkaa tarkoittaen julkisia sairaalahankkeita myös muualla Suomessa.

Korjaus 10.2. kello 11.30: Laboratoriotiloihin laitettuun lattiamassaan kuuluu lakka. Sitä ei laitettu erikseen, kuten jutussa alkuun kerrottiin.

Miljoonaremontti

Malmin uusi päivystyssairaala otettiin käyttöön syksyllä 2014.

Vuonna 2016 lattiamaton alla olevassa betonissa havaittiin kosteutta ylittäviä arvoja, kun matto alkoi kupruilla.

Kaupunki ajautui rakennuttajana toimineen YIT:n kanssa erimielisyyteen remontin maksajasta.

Kaupunki uusii lattiat ensin ja jatkaa sen jälkeen neuvotteluita YIT:n kanssa.

Korjattava lattiapinta-ala on 10 000 neliömetriä. Koko sairaalan pinta-ala on 14 000 neliömetriä.

Remontin on tarkoitus valmistua keväällä 2024.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut