Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aistihuone tuo muistisairaalle elämyksiä ja välähdyksiä menneestä – vähentänyt jopa rauhoittavien lääkkeiden tarvetta seniorikeskuksessa

Koivunrunkoja, heinäpaaleja, veden solinaa, tuttuja tuoksuja ja linnunlaulua sekä modernia teknologiaa. Kustaankartanon seniorikeskuksesta löytyy Pohjoismaiden ensimmäinen multisensorinen aistihuone, josta sen asukkaat ja henkilökunta ovat äärimmäisen innostuneita – syystäkin.

Seniorikeskuksessa asuu useita muistisairaita, joille aistihuoneesta on ollut jo näkyvää hyötyä. Muistisairaus voi aiheuttaa ihmiselle erilaisia käytöshäiriöitä, kuten levottomuutta ja ahdistuneisuutta.

Aistihuone on vaikuttanut asukkaiden mielialaan niin voimakkaasti, että joidenkin kohdalla rauhoittava lääke iltaisin on joskus voitu jättää väliin.

– Rauhoittavan efektin lisäksi aistihuone on tuonut meille iloa. En ole nähnyt moneen vuoteen, että eräs asukas hymyilisi tai purskahtaisi hersyvään nauruun, Kustaankartanon seniorikeskuksen osastonhoitaja Jaana Pilvinen kertoo.

Hän muistuttaa, että vaikka ihminen on muistisairas, kokemuksista jää muistijälki. Kun muistisairas nuuhkaisee pippuria, mieleen voi pulpahtaa kalakeitto, johon oma äiti laittoi pippureita. Tai heinäpaalien näkemisestä, kosketuksesta ja tuoksusta voi muistua mieleen leikit heinäladossa.

Kevään 2020 aikana Kustaankartano tutkii, millaisia vaikutuksia aistihuoneella on asukkaisiin. Kokeilu on Helsingin innovaatioyhtiö Forum Viriumin hanke, jonka tavoitteena on parantaa muistisairaiden ikäihmisten elämänlaatua ja tutkia mahdollisuutta korvata lääkehoitoa rauhoittavilla elämyksillä.

Tarkoituksena ei ole korvata esimerkiksi ulkoiluja, vaan lisätä virikkeitä ja aistikokemuksia.

Hoitohenkilökunnan resurssit ovat rajallisia ja muistisairaan asiakkaan ulkoilu ei aina ole mahdollista, kun asiakas sitä toivoisi.

– On myös sairauksia, jotka estävät ulkoilun tai luonnossa kulkemisen. Siksi olemme tuoneet aistihuoneeseen erilaisia luonnonmateriaaleja, Pilvinen kertoo.

Aistihuone on ollut Pilvisen mukaan päivittäin käytössä. Asukkaita ei ole yhtään harmittanut se, että yksi talon kolmesta takkahuoneesta ”uhrattiin” aistihuoneeksi. OiOi Collective Oy on vastannut aistihuoneen digitaalisesta teknologiasta.

– Tämä on myös malliesimerkki siitä, miten jo olemassa olevia tiloja voidaan helposti muuttaa elämyksellisiksi. On ollut hienoa päästä mukaan tähän kokeiluun, kertoo OiOin toinen perustaja Sami Kämppi

Jos asukkaan vointi on riittävän hyvä, hän voi käyttää huonetta itsekseen, mutta pääasiassa siellä käydään hoitajien tai omaisten kanssa. Asukkaiden lisäksi myös henkilökunta on kokenut huoneen rentouttavaksi ja iloa tuovaksi.

– Uskon vahvasti, että tämä on tulevaisuutta työpaikoilla. Saatan itsekin kiirepäivinä istahtaa kymmeneksi minuutiksi aistihuoneeseen, ja olo on sen jälkeen kuin olisi ottanut pienet päiväunet.

Aistihuoneesta on ollut kiinnostuneet myös uudet sairaalat. Pilvinen toivoo, että aistihuoneita tulisi muihinkin palvelu- ja senioritaloihin. Hän uskoo, että siitä olisi iloa myös lapsille ja kehitysvammaisille.

– Tämä on herättänyt kovasti kansainvälistä kiinnostusta, Pilvinen sanoo.