Rikosilmoitukset lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä liki tuplaantuivat parissa vuodessa – Helsingin poliisin tilastot julki

Vuodesta 2017 vuoteen 2019 lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rikosilmoitusten lukumäärä on lähes kaksinkertaistunut Helsingissä. Kuvituskuva. Arkisto / Johanna Erjonsalo

toimitus

Helsingissä poliisin tietoon tulleet lapsiin kohdistuneet seksuaaliset hyväksikäyttörikokset lisääntyivät vuonna 2019 edellisvuoteen verrattuna liki yhdeksän prosenttia, kerrotaan tiedotteessa. Vuodesta 2017 vuoteen 2019 lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rikosilmoitusten lukumäärä sen sijaan on lähes kaksinkertaistunut.

Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Saara Asmundela painottaa, että lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rikosilmoitusten lukumäärä vaihtelee vuosittain.

– Tapausten lukumäärä vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon olemme pystyneet omien tutkimusten mukaan paljastamaan juttuja. Vuonna 2019 tuli poliisin omien tutkimusten kautta ilmi kaksi isoa rikossarjaa, joissa kummassakin on kymmeniä asianomistajia. Tällaiset sarjat aiheuttavat tilastoihin piikin, jos sellaisia ei ole paljastettu tai tullut ilmi aiempina vuosina, Asmundela sanoo tiedotteessa.

Koska myös vuonna 2018 tutkittiin isoa sarjaa, nousu ei ollut kovin suuri kahtena perättäisenä vuonna.

Tiedotteen mukaan Helsingin poliisille ilmoitettujen seksuaalirikosten määrä on viime vuonna pysynyt melko samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna. Seksuaalisen ahdistelun kohdalla vähennystä on vajaa 14 prosenttia ja raiskausrikoksissa noin 5,5 prosenttia. Asmundela muistuttaa, että suurin osa seksuaalirikoksista jää uhritutkimusten valossa edelleen ilmoittamatta.

– Seksuaalisten ahdistelujen määrä on laskenut suhteessa eniten. Ahdistelusta on puhuttu viime aikoina julkisuudessa paljon. Kun #Metoo-keskustelu oli kuumimmillaan, tehtiin melko paljon rikosilmoituksia myös suusanallisesta häirinnästä ja ehdottelusta, jotka eivät täytä seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöä, Asmundela sanoo tiedotteessa.

Nyt tällaisia ilmoituksia tulee hänen mukaansa vähemmän ja tehdyissä ilmoituksissa kuvattu menettely täyttää hyvin usein vähintäänkin seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistön eli pitää sisällään seksuaalista koskettelua.

Helsingin poliisin tietoon tulleiden huumausainerikosten määrä kasvoi viime vuonna edellisvuoteen verrattuna reilu 12 prosenttia. Eniten nousi törkeiden huumausainerikosten määrä, kasvua oli yli 35 prosenttia.

– Huumausainerikoksia ei yleensä ilmoiteta poliisille, vaan poliisin pitää itse pystyä paljastamaan niitä. Suurempi lukumäärä selittyy osin sillä, että poliisi on tutkinut tehokkaasti yksittäisten tekijöiden huumausainerikoksia ja tunnistanut kustannustehokkaan tutkinnan rajat, kertoo rikosylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Poliisityön paras vaikuttavuus saadaan Niinimäen mukaan silloin, kun koko huumausainerikoksia tekevän organisaation toiminta saadaan lopetettua.

– Tällöin poliisi saa tyypillisesti kiinni, esimerkiksi organisaation johtajat, isot ja keskisuuret välittäjät sekä maahantuonnista vastaavia henkilöitä. Heitä on vaikea korvata ja rikollisorganisaation toiminta loppuu. Tällöin saadaan sekä laatua että lukumäärää, Niinimäki jatkaa.

Tuoreen tilaston mukaan asuntomurtojen ja liikennerikosten määrä väheni Helsingissä viime vuonna. Omaisuusrikosten määrä pysyi vuonna 2019 lähes edellisvuoden tasolla, mutta rikosryhmään kuuluvat asuntomurrot vähenivät peräti neljänneksellä. Tiedotteen mukaan lukema on koko viime vuosikymmenen toiseksi pienin ja perustuu pitkälti kyseisten rikosten priorisoimiseen Helsingin poliisilaitoksella.

Helsingin poliisilaitokselle ilmoitettiin viime vuonna kaikkiaan 98 194 rikosta, mikä on 18 123 vähemmän kuin vuonna. Lasku johtuu pääasiassa liikennerikkomusten määrän laskusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 2. Kansanmusiikkin festivaali Etno-Espa toteutuu elokuun alussa – järjestäjät rajaavat yleisömäärää
 3. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 4. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 5. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 6. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 7. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 8. T24: Myrsky riepotteli Viroa viikonloppuna
 9. Lukijalta: Suurkiitos kuntoportaista
 10. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 11. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
 12. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
 13. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 2. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 3. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 4. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 5. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 6. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 7. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 10. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 11. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 12. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 13. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.