Moni HSL:n matkakortin lataaja on kiitollinen R-kioskikauppias Jani Hietaselle, koska hänen muistutuksen ansiosta matkustajat ovat säästäneet jopa useita kymmeniä euroja kuukaudessa.
Tallinnanaukion ja Länsi-Pasilan R-Kioskien kauppias kertoo, että hän muistuttaa asiakkaita päivittäin siitä, että 14 vuorokauden lipun hinta on lähes yhtä korkea kuin 30 vuorokautta.
Ennen kevään vyöhykeuudistusta kahden viikon lippu oli vielä yleinen valinta, koska se maksoi noin puolet kuukausilipun hinnasta.
14 vuorokautta on edelleen lyhin aika, jonka kausilippuun voi ladata.
– Nyt kuukausi AB-vyöhykettä maksaa 59,70 euroa, mutta kaksi viikkoa 40,40 euroa. Asiakkaat ovat tyytyväisiä, kun kerron tästä.
Kahdessa erässä kuukausilipun ostaminen maksaa siis reilut 80 euroa. Erotus on yli 20 euroa.
ABC-lipun ostajalle hintaero on vieläkin suurempi. 30 vuorokauden lippu maksaa 96,70 euroa. Kahdessa 15 vuorokauden erässä ostettuna se maksaa yhteensä 135,20 euroa. Erotus on siis 38,50 euroa kuukaudessa.
Alle kuukauden matkakortteja myydään edelleen. Syinä voi olla, ettei ihmisen käytössä ole juuri sillä hetkellä kuukausilippuun tarvittavaa rahamäärä tai korttia ei tarvita pidemmäksi aikaa.
Hietanen laskee, että 30 vuorokauden lippu on kahta viikkoa halvempia, vaikka kortin käyttöön tulisi viikonkin tauko.
HSL:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sari Kotikangas sanoo, että sekä ennen vyöhykeuudistusta että sen jälkeen noin 30 päivän lataus on tyypillisin asiakkaiden ostama kausilippu.
– Toisin sanoen hinnoittelua ei ole missään vaiheessa painotettu siten, että 14 vuorokauden kausilippu olisi kannattavin hankinta, vaan tulee kalliimmaksi ladata näitä lyhyitä kausia.
– Asiakkailla voi olla myös muita syitä ostaa 30 vuorokautta lyhyempi kuin kokonaistaloudellinen edullisuus. Ainakaan saamastamme asiakaspalautteesta ei ole luettavissa tietovajetta tästä asiasta.
Kotikangas sanoo, että älypuhelimessa käytettävän mobiilikausilippujen myynti on vahvasti kasvussa.
–Siellä onkin kaikessa yksinkertaisuudessa mahdollisuus valita ainoastaan tuo suosituin 30 vrk kausi.
HSL:n matkalippujen jälleenmyyntipisteissä on voitu periä palvelumaksua vuoden alusta lähtien. Jani Hietasen mukaan muutos ei ole juurikaan näkynyt R-kioskin asiakasmäärissä.
– Kortteja ladataan edelleen runsaasti. Olemme selittäneet, mistä palvelumaksu johtuu ja asiakkaat ovat sen hyvin ymmärtäneet. Suuremmilta murheilta on vältytty.
HSL:n jälleenmyyjien hintoja voi vertailla helsinkiläisen opiskelija Tarmo Ylhävuoren ideoimalla laskurilla. Hänen tietojenkäsittelytiedettä opiskeleva isoveljensä Arttu Ylhävuori toteutti idean.
– Kuluttajan on vaikea vertailla myyntipisteiden palvelumaksuja. Siksi loimme Joukkoliikennelaskurin, jolla hintojen vertailu onnistuu. Parhaimmillaan laskuri auttaa säästämään rahaa ja kannustamaan joukkoliikenteen käyttöön, Arttu Ylhävuori kuvailee.
Halvin myyntipiste on laskurin mukaan poikkeuksetta HSL-automaatti tai HSL-palvelupiste, koska HSL:n omilla myyntipisteillä ei veloiteta palvelumaksua.
Tämän jälkeen edullisin vaihtoehto on laskurin laskurin mukaan HOK-Elannon kaupat eli Prismat, S-marketit ja Alepat. Niissä palvelumaksu on aina 1 euron.
Myös K-ryhmän kaupat ovat lapsille ja alennusryhmille yhtä edullisia kuin HOK-Elannon kaupat. Näille asiakasryhmille palvelumaksu on korkeintaan 1 euron. Aikuisten kausilipuissa palvelumaksu on 2 euroa. K-ryhmän palvelumaksuissa voi esiintyä kauppakohtaista vaihtelua.
Laskurin mukaan kallein vaihtoehto on useimmin R-kioski, jossa palvelumaksu on 3,5 prosenttia lipun hinnasta. R-kioski saattaa kuitenkin olla K- ja S-ryhmää edullisempi vaihtoehto lyhyiden ja halpojen kausilippujen lataamisessa.
Laskuri on osoitteessa www.joukkoliikennelaskuri.com