Joutokäynti heikentää ilmanlaatua – pysäköinninvalvoja: Useimmiten seuraus on suullinen huomautus

Katri Tastin mielestä joutokäyntikielto on hyvä. Hän välttää tyhjäkäyntiä, eikä esimerkiksi koulun edessä pidä autoa käynnissä odottaessaan tytärtään. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Lämpötila huitelee +5 asteessa, joten auton moottoria ei tarvitse lämmittää ja tuulilasia sulattaa jäästä. Silti moni auto seisoo tarpeettomalla joutokäynnillä kadunvarsilla ja parkkipaikoilla – jopa minuuttikaupalla.

Jos pysäköinnintarkastaja tai poliisi huomaa tällaisen, siitä voi rapsahtaa 35 euron sakko.

Joutokäyntiä alettiin rajoittaa lailla jo 1990-luvun alussa ja sitä on täydennetty asetuksella viimeksi 2000-luvun alussa. Moottorikäyttöistä ajoneuvoa ei sen seistessä saa pitää käynnissä enempää kuin kaksi minuuttia, ellei se ole esimerkiksi laitteiden toiminnan vuoksi välttämätöntä.

Jos pakkasasteita on vähintään 15, moottoria saa ennen lähtöä käyttää enintään neljä minuuttia.

Talven sää on Etelä-Suomessa yhä useammin leuto ja joutokäynnistä on tullut jopa yleisempää kesäkuumalla kuin talvella. Autot hurisevat ilmastoinnin takia. Se ei kuitenkaan käy perustelusta tyhjäkäynnille, ei edes takseissa.

Joutokäynnistä ei juuri enää puhuta, vaikka se vaikuttaa suoraan hengitysilmaan. Liikenne ylipäätään on ilman pahin saastuttaja pääkaupunkiseudulla. Aiempaa vähäpäästöisemmät autot eivät ole mullistaneet tilannetta.

– Paikallisesti joutokäynnillä on edelleen vaikutusta hengitysilmaan auton välittömässä läheisyydessä, sanoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa

– Haitta korostuu tyynellä pakkassäällä.

Vantaan kaupungin pysäköinnintarkastaja Ari Mäkinen kertoo, että esimerkiksi vuonna 2017 Vantaalla kirjoitettiin yhteensä 41 tarpeettomasta joutokäynnistä johtuvaa virhemaksua ja viime vuonna 11.

– Ne ovat pitkälti sellaisia, joissa kuljettaja on ollut pois autosta, Mäkinen sanoo.

Näissä tapauksissa pysäköinnintarkastaja jää odottamaan kuljettajan paluuta, sillä tyhjäkäynnistä annettava virhemaksu pitää lain mukaan antaa kuljettajalle.

Usein joutokäyntiin liittyy myös väärinpysäköinti ja kuljettaja saa joutokäyntiin liittyvän virhemaksun lisäksi parkkisakon.

Mäkinen tarkentaa, että tavarantoimittajia joutokäyntikielto ei useimmiten koske, koska heidän kalustonsa voi vaatia auton pitämistä käynnissä.

Luvaton tyhjäkäynti on paljon yleisempää kuin virhemaksumäärästä voisi päätellä, koska yleinen seuraus on suullinen huomautus.

Myös poliisi valvoo joutokäyntiä muiden töiden ohella.

Pakokaasuja hengityskorkeudelle

Pääkaupunkiseudulla hengitysilman laatua heikentävät eniten liikenteen päästöt, koska ne purkautuvat lähelle hengityskorkeutta.

Pakokaasu sisältää terveydelle ja ympäristölle haitallisia aineita. Pakokaasun hengittäminen aiheuttaa päänsärkyä, limakalvojen ärsytystä ja silmien kirvelyä.

Herkimpiä ilmansaasteille ovat muun muassa lapset ja astmaatikot.

Ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa huomauttaa, että joutokäynnin haitoista on hyvä muistuttaa, sillä auton turha käyttäminen saastuttaa tarpeettomasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 2. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 3. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 4. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 5. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 6. Myllypuron kampusalue paisuu yhä – uudet tilat jopa 800 opiskelijalle
 7. T24: Viron koronavirustilanne: 1 870 tartuntaa, 26 sairaalahoidossa ja 68 kuolemantapausta
 8. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"
 9. T24: Raparperikuohuviinistään tunnettu virolainen Nudist avaa Telliskiveen vierailukeskuksen ja ravintolan
 10. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 11. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 12. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
 13. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 14. T24: Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa
 15. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.