Mielipide: Raha on helposti este liikuntaharrastuksille

Mielipidekirjoittajan mukaan maksuton tai hyvin edullinen liikuntakortti säästäisi kaupungin rahaa. Helsingin tulisi harkita kortin tarjoamista erityisesti työttömille, pienituloisille eläkeläisille ja sosiaalitoimen asiakkaille, kirjoitti Tiina Sandberg HU:n Lukijan areenalla (5.2.).

Rahasta tulee helposti este liikuntaharrastuksille ja kun se johtaa terveyden huononemiseen, ollaan kalliissa kierteessä.

Kuntalaisten terveydestä huolehtiminen säästäisi Helsingiltä vuosittain valtavan summan rahaa ja erityisen suuri tarve tähän on työttömien ja sosiaalitoimen asiakkaiden keskuudessa. Tähän on olemassa toimiva ratkaisu, joka ei edes tule kaupungille kalliiksi.

Sain reilu vuosi sitten astmadiagnoosin. Sen positiivisena seurauksena minulle tuli mahdolliseksi saada erityisuimakortti, eli ostaa vuosikortti kaikkiin helsinkiläisiin uimahalleihin, niin kaupungin kuin Urheiluhallienkin, ja maauimaloihin 56 euron hintaan.

Tämä kortti mahdollisti sen, että pystyn halutessani käymään uimassa vaikka päivittäin. Vaikka olenkin töissäkäyvä, ei uimapaikkojen noin kuuden euron sisäänpääsymaksu ollut merkityksetön, vaan muodosti esteen liikuntaharrastukselle.

Nyt kun sisäänpääsymaksusta ei tarvitse huolehtia, olen käynyt säännöllisesti uimassa noin 1–4 kertaa viikossa. Olen oppinut kohtuullisen vapaauintitekniikan ja uin yleensä noin kilometrin kerrallaan. Tämä on johtanut siihen, että kuntoni pysyy myös talvella kohtuullisena, olen laihtunut muutamia kiloja ja esimerkiksi kolesteroliarvoni ovat nykyään normaalit kun ne ennen olivat hiukan koholla.

Vaikutus ei kuitenkaan ole jäänyt pelkästään itseeni. Uimisesta on tullut koko perheen yhteinen harrastus. Käyn hallilla nykyään paljon useammin myös lasteni kanssa. Ennen vierailun hinta oli noin 12 euroa ja nyt maksan vain lastenlipuista noin 6 euroa. Tämä on vaikuttanut suuresti myös lasteni liikuntaharrastuksiin. Tuskin olen ainoa, jonka taloudessa viikoittainen 12 euron tai 24 euron summa olisi jo huomattava rasitus ja siten este myös lasten liikkumiselle.

Vaikka en kuulu kaikkein vähiten liikkuviin tai muuten elä erityisen epäterveellisesti, pikemminkin päinvastoin, on uimakortin vaikutus elämänlaatuuni ollut suuri. Minusta olisi kohtuullista, että kaupungissa nostettaisiin jälleen keskusteluun se, miten ihmisten liikkumista voidaan konkreettisesti tukea.

Erityisesti työttömille, pienituloisille eläkeläisille ja sosiaalitoimen asiakkaille kohdennettu ilmainen tai hyvin edullinen liikuntakortti maksaisi itsensä pian takaisin ja parantaisi monen helsinkiläisen elämänlaatua.

Tiina Sandberg

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut