Velkoja maksetaan uudella velalla – yhä harvempi päätyy ulosottoon

Suomalaiset maksavat aiempia velkojaan uudella velalla, tiedottaa Takuusäätiö. Peräti 80 prosenttia Takuusäätiön velkaneuvonnan asiakkaista kertoo ottavansa uutta velkaa välttyäkseen maksuhäiriömerkinnältä ja ulosottoperinnältä.

Velkaongelmat ovat entistä vakavampia, mutta samalla yhä on harvempi on velkojensa vuoksi ulosotossa.

Neuvonnan asiakkaista vain 30 prosentilla oli ulosottovelkaa ja maksuhäiriömerkintä oli 38 prosentilla.

– Ulosotossa olevien määrä on vähentynyt vuosittain viimeiset kahdeksan vuotta, vaikka velkaongelmat ovat samaan aikaan lisääntyneet ja vaikeutuneet. Vuonna 2012 jopa 70 prosentilla neuvotuista oli velkoja ulosotossa, neuvonnan vastaava asiantuntija Henri Hölttä vertaa tiedotteessa.

Yli 40 prosenttia velkaneuvonnan asiakkaista kertoi, että pienituloisuus ja luotonoton helppous ovat suurimmat syyt velkakierteeseen.

Toisaalta neuvonnassa on entistä enemmän myös hyvätuloisia asiakkaita, jotka hekin ovat ylivelkaantuneet liian helpon luotonsaannin vuoksi.

Takuusäätiön neuvontaan otetaan yleensä yhteyttä vasta, kun velkaa on jo todella paljon ja omat keinot ovat lopussa. Takuusäätiön Velkalinja- ja chat-neuvontaan tuli viime vuonna 45 800 yhteydenottoa, mikä oli lähes 3 000 enemmän kuin aiempana ennätysvuonna 2018.

Takuusäätiön mukaan velallisten neuvonnasta on tullut entistä vaikeampaa.

–  Erityisesti työssäkäyvä ja maksukykyynsä luottava keskiluokka odottaa velkaongelmiinsa nopeita ratkaisuja. Kun velkamäärä ylittää 50 000 euroa, myös ratkaisukeinot vähenevät, Hölttä kertoo tiedotteessa.

– Takuusäätiön tarjoaman edullisen järjestelylainan enimmäistakaus on tavallisesti 34 000 euroa ja maksuohjelma on tiukka. Ihmisten on myös vaikea luopua elintasostaan tai tarvittaessa omaisuudestaan velkojen maksamiseksi, Hölttä jatkaa

Samalla kun suurivelkaisten neuvottujen määrä lisääntyi, osalla neuvotuista oli vakuudetonta velkaa aiempaa vähemmän. Joka toisen vakuudettomat velat, kuten kulutusluotot, pikalainat, laskurästit ja osamaksut olivat enintään 23 000 euroa.

Vakuudettomien velkojen keskiarvo oli neuvotuilla 33 300 euroa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut