Hanasaaren kivihiilen korvaava biovoimalaitos ei herätä hurraa-huutoja – "Helsinki on Suomen huonoimpia paikkoja polttaa puuta metsästä"

Energiayhtiö Helen aikoo lopettaa hiilen polton Hanasaaren lämpövoimalaitoksessa vuoden etuajassa 2023. Tämän mahdollistaa Vuosaaren uuden biovoimalaitoksen aikaistettava käyttöönotto.

Vaikka uusiutuvaa energiaa käyttävä biovoimalaitos korvaa hiilivoimalan, uutinen ei varsinaisesti nostattanut riemunkiljahduksia.

– Iso metsähakelaitos on monella tapaa onneton asia, harmitteli pormestari Jan Vapaavuori (kok.) Twitterissä.

Energia-alaan erikoistunut Aalto-yliopiston emeritusprofessori Raimo Lovio kertoo, että suhtautuminen puunpolttoon on muuttunut viime vuosina.

– Ennen puu miellettiin nollapäästöiseksi. Nykyisin ajatellaan, että parempi olisi, jos ei poltettaisi mitään. Puuta poltettaessa myös hiilinielut pienenevät.

Puun polttaminen on Lovion mukaan välttämätön välivaihe, kun lämmöntuotantonsa hiilen ja maakaasun varaan rakentanut Helsinki muuntautuu hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

– Helsinki on historian seurauksena kaupungeista ehkä kaikkein vaikeimmassa tilanteessa. Täällä puhutaan isoista lämpömääristä, joita ei ihan pienillä vaihtoehdoilla tuoteta.

Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr.) jakaa Vapaavuoren ja Lovion näkemyksen.

– Vaikka Helsingissä olemme vakuuttuneita siitä, että biovoimalaitoksessa tullaan polttamaan harmitonta haketta, jota syntyy metsäteollisuuden sivutuotteena, niin kaikkien Suomeen suunniteltujen puuta käyttävien laitosten toteutuminen johtaisi ei-kestävään puunpolttoon.

Energiapuu on Soininvaaran mukaan myös epätaloudellista kuljetettavaa, sillä kuutiometri puuta sisältää suhteellisen vähän energiaa.

– Helsinki on Suomen huonoimpia paikkoja polttaa puuta metsästä. Puunpoltossa on myös hintariski. Kepulaiset saattavat päättää nostaa puun hinnan pilviin, Soininvaara huomauttaa.

Loviota harmittaa, että Helsinki on vitkastelullaan ajanut itsensä pakkorakoon.

– Valtuustohan esitti jo vuonna 2008 Hanasaaren sulkemista. Jos päätös olisi silloin tehty, valmistautumisaikaa olisi ollut enemmän.

Siitä huolimatta Lovio ja Soininvaara uskovat, että Helsinki saavuttaa hiilineutraalisuustavoitteensa: hiiletöntä energiaa voidaan saada tulevaisuudessa erilaisilla lämpöpumpuilla, maalämmöstä ja esimerkiksi Nesteen Kilpilahden öljynjalostamon hukkalämmöstä.

– Meillä on erittäin monta rautaa tulessa. Geotermistä lämpöä etsitään syvistä kaivannoista. Kaukolämpöputken vetäminen Kilpilahdesta vaikuttaa lupaavalta. Energiaa otetaan talteen kaukojäähdytyksestä ja jätevedestä, Soininvaara luettelee.

Tulevaisuuden lämpölaitoksia ovat myös palvelinsalit, joita Helsinkiin pitäisi hänen mielestään saada lisää.

– Tällä hetkellä palvelinkeskukset menevät Ruotsiin verotuksemme takia. Palvelinkeskusten verotus pitäisi saada teollisen energian tasolle, Soininvaara ehdottaa.

Vapaavuori peräsi kestävämpiä ratkaisuja hiilen korvaamiseen. Niitä hän toivoo löytyvän kansainvälisen Helsinki Energy Challenge –kilpailun kautta.

– Paljon hyviä hankkeita ja selvityksiä on käytössä, mutta onko vielä muuta? Tämä on tarkoitus haastekilpailulla selvittää, hän sanoo.

Hakkeenajoa 60 rekkaa päivässä

Vuosaaren biolämpölaitoksen pääpolttoaineena on metsätalouden sivutuotteena syntyvä metsähake.

Hake tulee pääosin Suomesta, mutta toimitusvarmuuden takaamiseksi sitä hankitaan jonkin verran myös ulkomailta Suomen lähialueilta.

Hakekuljetukset eivät Helenin mukaan nosta merkittävästi liikennemääriä, vaikka ne tuodaan laitosalueelle rekoilla valmiiksi murskattuna.

Arvion mukaan hake- ja muita kuljetuksia tulee päivittäin noin 60, kun laitos toimii täydellä teholla.

Jos alueelle ajetaan Niinisaarentien kautta, liikenne kasvaisi hiljaisimmalla osuudella vajaat 4 prosenttia. Jos Vuosaaren Satamatien kautta, liikennemäärät kasvaisivat noin prosentin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut