Hanasaaren kivihiilen korvaava biovoimalaitos ei herätä hurraa-huutoja – "Helsinki on Suomen huonoimpia paikkoja polttaa puuta metsästä"

Vähentäessään kivihiilen polttoa Helen hyödyntää ainakin välivaiheessa bioenergiaa. Sitä saadaan esimerkiksi pelleteistä, joita poltetaan Salmisaaren voimalaitoksessa hiilen ohella. Helen Oy

Jukka Hämäläinen

Energiayhtiö Helen aikoo lopettaa hiilen polton Hanasaaren lämpövoimalaitoksessa vuoden etuajassa 2023. Tämän mahdollistaa Vuosaaren uuden biovoimalaitoksen aikaistettava käyttöönotto.

Vaikka uusiutuvaa energiaa käyttävä biovoimalaitos korvaa hiilivoimalan, uutinen ei varsinaisesti nostattanut riemunkiljahduksia.

– Iso metsähakelaitos on monella tapaa onneton asia, harmitteli pormestari Jan Vapaavuori (kok.) Twitterissä.

Energia-alaan erikoistunut Aalto-yliopiston emeritusprofessori Raimo Lovio kertoo, että suhtautuminen puunpolttoon on muuttunut viime vuosina.

– Ennen puu miellettiin nollapäästöiseksi. Nykyisin ajatellaan, että parempi olisi, jos ei poltettaisi mitään. Puuta poltettaessa myös hiilinielut pienenevät.

Puun polttaminen on Lovion mukaan välttämätön välivaihe, kun lämmöntuotantonsa hiilen ja maakaasun varaan rakentanut Helsinki muuntautuu hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

– Helsinki on historian seurauksena kaupungeista ehkä kaikkein vaikeimmassa tilanteessa. Täällä puhutaan isoista lämpömääristä, joita ei ihan pienillä vaihtoehdoilla tuoteta.

Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr.) jakaa Vapaavuoren ja Lovion näkemyksen.

– Vaikka Helsingissä olemme vakuuttuneita siitä, että biovoimalaitoksessa tullaan polttamaan harmitonta haketta, jota syntyy metsäteollisuuden sivutuotteena, niin kaikkien Suomeen suunniteltujen puuta käyttävien laitosten toteutuminen johtaisi ei-kestävään puunpolttoon.

Energiapuu on Soininvaaran mukaan myös epätaloudellista kuljetettavaa, sillä kuutiometri puuta sisältää suhteellisen vähän energiaa.

– Helsinki on Suomen huonoimpia paikkoja polttaa puuta metsästä. Puunpoltossa on myös hintariski. Kepulaiset saattavat päättää nostaa puun hinnan pilviin, Soininvaara huomauttaa.

Loviota harmittaa, että Helsinki on vitkastelullaan ajanut itsensä pakkorakoon.

– Valtuustohan esitti jo vuonna 2008 Hanasaaren sulkemista. Jos päätös olisi silloin tehty, valmistautumisaikaa olisi ollut enemmän.

Siitä huolimatta Lovio ja Soininvaara uskovat, että Helsinki saavuttaa hiilineutraalisuustavoitteensa: hiiletöntä energiaa voidaan saada tulevaisuudessa erilaisilla lämpöpumpuilla, maalämmöstä ja esimerkiksi Nesteen Kilpilahden öljynjalostamon hukkalämmöstä.

– Meillä on erittäin monta rautaa tulessa. Geotermistä lämpöä etsitään syvistä kaivannoista. Kaukolämpöputken vetäminen Kilpilahdesta vaikuttaa lupaavalta. Energiaa otetaan talteen kaukojäähdytyksestä ja jätevedestä, Soininvaara luettelee.

Tulevaisuuden lämpölaitoksia ovat myös palvelinsalit, joita Helsinkiin pitäisi hänen mielestään saada lisää.

– Tällä hetkellä palvelinkeskukset menevät Ruotsiin verotuksemme takia. Palvelinkeskusten verotus pitäisi saada teollisen energian tasolle, Soininvaara ehdottaa.

Vapaavuori peräsi kestävämpiä ratkaisuja hiilen korvaamiseen. Niitä hän toivoo löytyvän kansainvälisen Helsinki Energy Challenge –kilpailun kautta.

– Paljon hyviä hankkeita ja selvityksiä on käytössä, mutta onko vielä muuta? Tämä on tarkoitus haastekilpailulla selvittää, hän sanoo.

Hakkeenajoa 60 rekkaa päivässä

Vuosaaren biolämpölaitoksen pääpolttoaineena on metsätalouden sivutuotteena syntyvä metsähake.

Hake tulee pääosin Suomesta, mutta toimitusvarmuuden takaamiseksi sitä hankitaan jonkin verran myös ulkomailta Suomen lähialueilta.

Hakekuljetukset eivät Helenin mukaan nosta merkittävästi liikennemääriä, vaikka ne tuodaan laitosalueelle rekoilla valmiiksi murskattuna.

Arvion mukaan hake- ja muita kuljetuksia tulee päivittäin noin 60, kun laitos toimii täydellä teholla.

Jos alueelle ajetaan Niinisaarentien kautta, liikenne kasvaisi hiljaisimmalla osuudella vajaat 4 prosenttia. Jos Vuosaaren Satamatien kautta, liikennemäärät kasvaisivat noin prosentin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 15. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 11. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 12. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 13. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.