Jättihanke tuo vetovoimaa lähiöön – "Jakomäessä on draivi päällä"

Aino Siltamäen kahdeksan kuukautta vanha Vilma-tytär saattaa tulevaisuudessa olla Jakomäen sydämessä päivähoidossa. Rakennus on taustalla parhaillaan rakentumassa. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

On harmaata, koleaa ja synkkää, mutta Jakomäenpolun värikkäät pientalot piristävät näkymää. Niitä vastapäätä rakentuu massiivinen palvelurakennus. Helsingin kaupunkiympäristön rakennetun omaisuuden vs. hallintapalvelun päällikkö Jarmo Raveala ei kuitenkaan kutsuisi sitä jättihankkeeksi, vaan nykyaikaiseksi monikäyttöiseksi korttelitaloksi.

Sen katon alle on tulossa peruskoulun, päivähoidon ja nuorisopalvelun tilat. Hankkeen nimi, Jakomäen sydän kuvastaa Ravealan mielestä rakennusta hyvin.

– Etsimme ratkaisua, jolla olisi mahdollisimman paljon synergiaetuja. Kun saadaan useampi hanke yhdistettyä, asuinrakentamiselle vapautuu lisää alaa ja näin on mahdollisuus rikastuttaa aluetta lisää joskus tulevaisuudessa, Raveala sanoo.

Uudisrakennus tulee aivan Jakomäen uimahallin kylkeen kiinni, jolloin uudisrakennuksesta on pääsy uimahallin yläpuolella oleviin liikuntatiloihin. Myös liikuntatilat remontoidaan. Uimahalli säilyy ennallaan.

Palvelurakentamisella pyritään saamaan positiivinen vire alueelle. Projektipäällikkö Ritva Tanner toteaa, että erityisesti perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluilla on suuri merkitys asuntoalueen haluttavuudelle.

– Kyseiset palvelut ovat tärkeitä nuorille perheille juuri siinä vaiheessa, kun valitaan pidempiaikainen kotipaikka ja mahdollisesti hankitaan oma asunto, Tanner sanoo.

Uudistuksiin liittyen Jakomäen peruskoulu muuttaa nimensä ja on ensi elokuusta alkaen Kankarepuiston peruskoulu.

Aino Siltanen muutti Jakomäkeen neljä vuotta sitten Vantaalta työn perässä ja hän on viihtynyt hyvin. Vaunuissa torkkuu Ainon kahdeksankuukautinen tytär Vilma, joka todennäköisesti pääsee päivähoitoon uudisrakennukseen.

– Kyllä uskoisin, että tämä lisää viihtyvyyttä ja kehittää keskustaa. Nyt päiväkoteja on täällä melko ripotellen, toisaalta on kiva, että kaikki on tällä tavalla yhdessä paikassa, Siltanen sanoo.

Siltasen mielestä Jakomäen joukkoliikenne toimii hyvin. Hieman eri mieltä on 12 vuotta Jakomäessä asunut Inna Prela

– Liikenne on vilkastunut täällä todella paljon. Täällä oli paljon hiljaisempaa aikanaan, hän muistelee.

Prelankin mielestä uudisrakentaminen Jakomäessä on hyvästä, vaikka se harmittaakin, että uudisrakentamisen tieltä lähtee monesti luontoa. Hän ei myöskään itse viihdy kovin hyvin Jakomäessä.

Jakomäki on 1960-luvulla rakennettu lähiö, joka kuuluu Suurmetsän kaupunginosaan. Jakomäessä asuu noin 6 600 asukasta ja heidän keski-ikänsä on 39 vuotta. 93 prosenttia asunnoista on kerrostaloasuntoja.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Jakomäen yleisilme on parantunut, kun julkisivuja on kohennettu, uusia taloja rakennettu ja huoneistoja kunnostettu.

– Jakomäen asukasyhdistyksen ja osallistuvien ihmisten yhteishenki ja meininki oli minulle henkilökohtaisesti positiivinen yllätys. Jakomäessä on eräänlainen draivi päällä. Talot ovat vain taloja, ihmisethän sen fiiliksen tekevät, Raveala päättää.

Jakomäki kehittyy

Valmistuu syksyllä 2020.

Rakentuu allianssi-projektina.

Kaupunki ja rakennusliike NCC sekä joukko suunnittelijoita toteuttavat hanketta yhteistyössä.

Asuinrakentaminen ajoittuu vuosille 2019–25.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 4. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.