Jättihanke tuo vetovoimaa lähiöön – "Jakomäessä on draivi päällä"

On harmaata, koleaa ja synkkää, mutta Jakomäenpolun värikkäät pientalot piristävät näkymää. Niitä vastapäätä rakentuu massiivinen palvelurakennus. Helsingin kaupunkiympäristön rakennetun omaisuuden vs. hallintapalvelun päällikkö Jarmo Raveala ei kuitenkaan kutsuisi sitä jättihankkeeksi, vaan nykyaikaiseksi monikäyttöiseksi korttelitaloksi.

Sen katon alle on tulossa peruskoulun, päivähoidon ja nuorisopalvelun tilat. Hankkeen nimi, Jakomäen sydän kuvastaa Ravealan mielestä rakennusta hyvin.

– Etsimme ratkaisua, jolla olisi mahdollisimman paljon synergiaetuja. Kun saadaan useampi hanke yhdistettyä, asuinrakentamiselle vapautuu lisää alaa ja näin on mahdollisuus rikastuttaa aluetta lisää joskus tulevaisuudessa, Raveala sanoo.

Uudisrakennus tulee aivan Jakomäen uimahallin kylkeen kiinni, jolloin uudisrakennuksesta on pääsy uimahallin yläpuolella oleviin liikuntatiloihin. Myös liikuntatilat remontoidaan. Uimahalli säilyy ennallaan.

Palvelurakentamisella pyritään saamaan positiivinen vire alueelle. Projektipäällikkö Ritva Tanner toteaa, että erityisesti perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluilla on suuri merkitys asuntoalueen haluttavuudelle.

– Kyseiset palvelut ovat tärkeitä nuorille perheille juuri siinä vaiheessa, kun valitaan pidempiaikainen kotipaikka ja mahdollisesti hankitaan oma asunto, Tanner sanoo.

Uudistuksiin liittyen Jakomäen peruskoulu muuttaa nimensä ja on ensi elokuusta alkaen Kankarepuiston peruskoulu.

Aino Siltanen muutti Jakomäkeen neljä vuotta sitten Vantaalta työn perässä ja hän on viihtynyt hyvin. Vaunuissa torkkuu Ainon kahdeksankuukautinen tytär Vilma, joka todennäköisesti pääsee päivähoitoon uudisrakennukseen.

– Kyllä uskoisin, että tämä lisää viihtyvyyttä ja kehittää keskustaa. Nyt päiväkoteja on täällä melko ripotellen, toisaalta on kiva, että kaikki on tällä tavalla yhdessä paikassa, Siltanen sanoo.

Siltasen mielestä Jakomäen joukkoliikenne toimii hyvin. Hieman eri mieltä on 12 vuotta Jakomäessä asunut Inna Prela

– Liikenne on vilkastunut täällä todella paljon. Täällä oli paljon hiljaisempaa aikanaan, hän muistelee.

Prelankin mielestä uudisrakentaminen Jakomäessä on hyvästä, vaikka se harmittaakin, että uudisrakentamisen tieltä lähtee monesti luontoa. Hän ei myöskään itse viihdy kovin hyvin Jakomäessä.

Jakomäki on 1960-luvulla rakennettu lähiö, joka kuuluu Suurmetsän kaupunginosaan. Jakomäessä asuu noin 6 600 asukasta ja heidän keski-ikänsä on 39 vuotta. 93 prosenttia asunnoista on kerrostaloasuntoja.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Jakomäen yleisilme on parantunut, kun julkisivuja on kohennettu, uusia taloja rakennettu ja huoneistoja kunnostettu.

– Jakomäen asukasyhdistyksen ja osallistuvien ihmisten yhteishenki ja meininki oli minulle henkilökohtaisesti positiivinen yllätys. Jakomäessä on eräänlainen draivi päällä. Talot ovat vain taloja, ihmisethän sen fiiliksen tekevät, Raveala päättää.

Jakomäki kehittyy

Valmistuu syksyllä 2020.

Rakentuu allianssi-projektina.

Kaupunki ja rakennusliike NCC sekä joukko suunnittelijoita toteuttavat hanketta yhteistyössä.

Asuinrakentaminen ajoittuu vuosille 2019–25.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut