Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Arvokkaalle metsäalueelle suunniteltiin liki 9000 neliön asvalttikenttää Vuosaaressa – asukkaat nousivat vastarintaan ja nyt kaupunki on pyörtämässä päätöstään

Helsingissä on pulaa veneiden talvisäilytyspaikoista, mutta Vuosaaren Uutelaan niitä ei todennäköisesti ole tulossa, kuten kaupunki oli suunnitellut.

Suunnitelma Skatanniementien veneiden talvitelakointialueesta torpattiin asukkaiden ja yhdistysten toimesta.

Esimerkiksi Helsingin luonnonsuojeluyhdistys otti suunnitelmaan kantaa ja ilmoitti, että se on luonnonsuojelulain vastainen.

– Lahokaviosammalen kasvupaikat alueella ovat jo sinänsä yksinään täysin riittävä syy luopua hankkeen jatkosuunnittelusta Uutelassa, yhdistyksen kannanotossa todetaan.

Myös monia asukkaita hiertää se, että Uutelan ulkoilualuetta yritetään vähän väliä nakertaa milloin mistäkin.

Viime vuonna Uutelan Nuottasaareen kaavailtiin uudenlaista ekomökkikylää (HU 9.2.19), mutta vastustuksen takia paikkavaraus siirrettiin Laajasalon Vuorilahdenniemeen (HU 7.5.19).

Suunnitelma veneiden talvisäilytyspaikasta Uutelaan on tehty voimassa olevan asemakaavan mukaisesti. Kaava on hyväksytty aikoinaan 2000-luvulla.

Puistosuunnitelmat olisivat valmistuneet keväällä 2020 ja tarkoitus oli aloittaa rakennustyöt syksyllä 2020.

Projektinjohtaja Tomas Palmgren kaupunkiympäristön toimialalta sanoo, että tuolloin alue katsottiin sopivaksi. Nyt tilanne on toinen.

– Sen jälkeen on löytynyt uusia luontoarvoja, joista tärkein on äärimmäisen uhanalainen lahokaviosammal, joka löydettiin vuonna 2018.

Voimassa olevassa asemakaavassa veneille on kaavoitettu 8 755 neliötä ja autojen pysäköintipaikalle 900 neliötä

– On kyseenalaista, onko meillä varaa rakentaa vanhan metsän tilalle asvalttikenttiä tänä päivänä, Palmgren sanoo.

Sopivia paikkoja veneiden talvisäilytykselle Helsingissä on ollut haasteellista löytää. Kaupunki on linjannut, että arvokkaat ranta-alueet ovat laajasti kansalaisten käytössä.

– Mielestäni mahdolliset venesäilytyspaikat olisivat pienvenesatamien yhteydessä.

Suunnitelma oli esillä kahden viikon ajan tammikuun lopulla, ja siihen tuli Palmgrenin mukaan hyvin paljon palautetta kaupunkilaisilta.

– Valtaosa siitä on hyvin kriittistä. Alue halutaan ilman muuta säilyttää luonnontilaisena. Monet palautteet puoltavat veneiden säilytysmahdollisuutta, mutta ei Uutelassa, Palmgren sanoo.

Osa Vuosaari-ryhmän Facebook-sivuilla harmittelee sitäkin, ettei veneille löydy talvisäilytyspaikkaa läheltä, vaan ne on vietävä esimerkiksi Porvooseen tai Malmin lentokentälle.

– Asukkaiden ja eri käyttäjäryhmien tasapuolinen kohtelu on Helsingissä tärkeä arvo. Siitäkin voidaan olla montaa mieltä, kuinka tarpeellinen veneiden talvisäilytyspalvelu kaupungilta on siitäkin huolimatta, että Helsinki pyrkii olemaan merellinen kaupunki, Palmgren toteaa.