Alle 500 metrin latu ei lannista Paloheinän sitkeimpiä hiihtäjiä – kaikkien aikojen huonoin talvi!

Paloheinässä toivotaan, että pakkanen kiristyy loppuviikosta. Silloin hiihtolatua saataisiin lisää. Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Helsingissä oli viime viikolla alle 500 metriä ulkolatua hiihtäjille. Siitä huolimatta kymmenkunta keski-iän ylittänyttä miestä kiersi Paloheinän pätkää edestakaisin keskiviikkona puolenpäivän aikaan. Taivaalta satoi koko ajan vettä ja räntää

– Tavallisena talvena hiihdän 600 kilometriä. Tänä talvena on tullut vain 120 kilometriä, sanoo Klaus Kuusi

Paloheinää kernaammin Kuusi hiihtää Espoon Oittaalla, jossa latua on parempien tykitysolosuhteiden vuoksi enemmän.

Yksi sitkeistä hiihtäjistä oli Håkan Löfgren. Hänelle 500 metriäkin riittää kunnon ylläpitämiseen, kun asenne on kunnossa.

– Kun sen hiihtää edestakaisin tulee yhteensä kilometri. Onhan tämä yksitoikkoista, mutta kyllä tässä tunnin kerrallaan jaksaa hiihtää. Mieluummin hiihdän ulkona kuin Kivikossa sisällä, jossa lumi on pehmeää. Pyrin hiihtämään 4-5 kertaa viikossa.

Missä kunnossa Paloheinän latu on?

– Olosuhteisiin nähden latu on hyvä. Onhan tämä lumi likaista. Se vaikuttaa luistoon. Hiekkaa on jonkin verran. Hatunnosto kuitenkin kaupungin työntekijöille, että ovat saaneet latua edes tämän verran, Löfgren sanoi keskiviikkona.

Hiihtäminen näissä keleissä vaatii todellista innostusta tai rutiinia hiihtoon. Hiihdolta elämyksiä hakeva ei hiihdä vesisateessa, sanoo Suomen Ladun aikuisliikunnan suunnittelija Sini Savolainen Suomen Latu järjestää Paloheinässä muun muassa hiihtokursseja ja vuokraa välineitä.

– Osa ihmisistä harrastaa ulkoliikuntaa kalenterin mukaan. Talvilajeja harrastetaan marraskuusta maaliskuulle, oli keli mikä tahansa.

Savolainen sanoo, että edellinen huono talvi oli 2012–2013. Silloin Paloheinään saatiin vain lyhyet ladut pellolle.

Helsingin kaupungin liikuntapaikanhoitajat eli "Lumimiehet" ovat kertoneet Savolaiselle, että tämä talvi on kaikkien aikojen huonoin.

– Paloheinässä on mitattu vain yksi pakkaspäivä tammikuussa.

Parhaimmillaan Paloheinän ulkoilualueella on latuja lähes 20 kilometriä. Jotta latua saadaan tänä talvena tykitettyä lisää, vaatii se Savolaisen mukaan usean pakkasia.

– Koska lunta tykitetään vesijohtovedestä, vaatii se lähes viiden asteen pakkasta. Espoon Oittaalla ja Vantaan Hakunilassa vesi otetaan järvestä tai joesta, joten se on valmiiksi alijäähtynyttä. Silloin riittää, että lämpötila menee pakkasen puolelle.

Lyhyestä ladusta huolimatta Paloheinässä järjestetään iltaisin ja viikonloppuisin hiihdon alkeiskursseja.

– Kaikille halukkaille kursseja ei ole pystytty järjestämään.

Jatkokurssia varten lunta tarvitaan lisää.

– Mäen nousu- ja laskuharjoituksiin tarvitaan monipuolisemmat ladut. Myös lasten muumihiihtokoulut on jouduttu siirtämään, koska lapset tarvitsevat hiihdon opettelualueen.

Tammikuussa Paloheinässä on ollut hiihtäjiä etenkin aurinkoisina päivinä.

– Viikonloppuisin täällä hiihtää myös perheitä. Puhelin soi koko ajan, että onko täällä tosiaan hiihtolatua. Mannerheimintiellä asuva ei välttämättä usko, että Helsingissä on näillä keleillä hiihtolatuja.

Helsingin kaupunki asensi täksi talveksi Paloheinään uuden kiinteän lumetusjärjestelmän.

Putkisto ja kaapelit on kaivettu ladun alle maahan noin puolentoista metrin syvyyteen.

Pääkaupunkiseudun latutilannetta voi seurata Ulkoliikunta.fi -karttapalvelusta. Kartasta löytyvät tiedot, milloin latu on viimeksi huollettu tai kunto todettu, ladun pituus ja valaistus sekä suositeltava hiihtotyyli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut