Helen teki stopin "vapaalle töhryilytilalle": Nyt jo 530 sähkökaappia on koristeltu taiteella – Bongaa kartasta Helsingin koristellut sähkökaapit

Taidekaappi Malminkartanossa. Helen

Sanna Jompero

Haluatko lähteä bongailemaan Helsingin taitteella päällystettyjä sähkökaappeja? Nyt se on helppoa, sillä sähköyhtiö Helen on julkaissut kartan kaikista taidesähkökaapeista, joita on Helsingissä jo 530.

– Taidekaappeja on joka puolella kaupunkia, kertoo Helenin kehityspäällikkö Minna Paavola

Kartta julkaistiin ensimmäisen kerran jo muutama vuosi sitten, mutta sitä täydennetään sitä mukaa kun uusia tiedeteoksia tulee tai niitä poistuu.

Alkujaan karttaa taidesähkökaapeista ei tehty niinkään bongailumielessä, vaan työmaita varten.

– Hankimme tuon karttaohjelman alun perin työmaiden sijainnin ja keston esittämiseksi. Sitten keksimme hyödyntää samaa ohjelmaa myös tähän, jotta kaupunkilaiset voisivat lähteä bongailemaan kaappeja, Paavola jatkaa.

Viime vuonna taidekaappeja syntyi ennätyksellisen paljon. Helen toteutti yhteensä 12 projektia eri sidosryhmien kanssa. Viime vuonna kaappeja maalattiin yhteensä 110. Kartta ja kuvat kaapeista löytyvät täältä

Heleniin voi olla yhteydessä, mikäli haluaa hakea lupaa sähkökaapin maalaamiseen. Helsingissä yhteensä 7 500 sähkön jakokaappia.

Taidekaappi Arabianrannassa.

Helsingin Uutiset (HU 1.–2.2.) kertoi viime viikolla Pihlajistoon reilu viikko sitten sähkökaappeihin kiinnitetyistä valokuvista, jotka syntyivät Helsingin työväenopiston valokuvauskurssilla. Valokuvilla päällystettyjä sähkökaappeja on Pihlajistossa yhteensä kahdeksan. Kaappien sijainteja ei ole vielä merkitty Helenin karttapohjalle.

– Tämä kyseinen työväenopiston projekti on sinänsä ainutlaatuinen, että käytetty tekniikka on aivan uusi. Tähän mennessä taidekaappeja on toteutettu pääosin maalaamalla, mutta joitain myös teippaamalla tai kaapin oveen kiinnitetyllä muovipleksillä. Tässä valokuva printattiin ohuelle alumiinilevylle, joka sitten liimattiin kaapin pintaan, Paavola kertoo.

Helen on toteuttanut sähkökaappien taideprojekteja jo yli kymmenen vuoden ajan. Idea taideprojekteihin lähti siitä, kun huomattiin, että kuvioimattomien kaappien pintaan ilmesty helposti töhryjä ja taidekuvat ainakin osaltaan vähensivät niitä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut