Isä pettyi: Helsinki lopetti 5 euron työosuusrahan kehitysvammaiselta Arskalta – "Stadi säästää"

Helsinkiläinen kehitysvammainen Aarni Mietala, 29, on viettänyt arkipäivänsä vuosikymmenen ajan Pasilan toimintakeskuksessa. Hän on osallistunut päivätoimintaan, johon on kuulunut monenlaisia askareita, kuten siivoamista ja pyykinpesua.

Aarni Mietalalle on maksettu toimintakeskuksessa päivittäisenä korvauksena 5 euroa työsosuusrahaa, jolla hän on pystynyt kustantamaan lounaansa toimintakeskuksessa.

Nyt 5 euron korvauksen maksaminen on päätetty lopettaa. Päätöksen taustalla on vanha, jo kuuden vuoden takainen päätös, jonka mukaan Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kehitysvammaisille maksettavan korvausta vain työtoimintatehtävistä, ei päivätoimintaan osallistumisesta.

Asian toi julkisuuteen Aarni Mietalan isä Matti Laitinen, jonka koskettava Facebook-kirjoitus leviää vauhdilla. Kirjoituksensa Laitinen on otsikoinut sarkastisesti "Stadi säästää nerokkaasti".

Hän taustoittaa tilannetta kertomalla säästötoimia edeltäneestä ajasta seitsemän vuoden takaa. Tuolloin kehitysvammaisille maksettiin alle kymmen euron päiväkorvausta sekä työ- että päivätoimintaan osallistumisesta.

– Asiakkaita oli työ- ja päivätoiminnassa vuoden 2013 aikana yhteensä 1 087. Työtoiminnasta aiheutui vauraalle Helsingin kaupungille tuolloin kustannuksia ruhtinaalliset 309 000 euroa vuodessa, Laitinen kertoo.

Vuonna 2014 tehdyn linjauksen mukaisesti on nyt katsottu, ettei Aarni Mietala ole enää oikeutettu 5 euron korvaukseen päivätoimintaan osallistuessaan. Hän tarvitsee työssään ohjausta.

– Sain 30.1.2020 Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen, jonka mukaisesti työosuusraha maksetaan asiakkaalle vain työtoimintatehtävistä. Pasilan toimintakeskus tarjoaa pääsääntöisesti vain päivätoimintaa, josta ei työosuusrahaa makseta. Tätä ohjeistusta on alettu soveltaa tiukemmin myös Stadissa. Näin ollen työosuusrahan maksu Arskan kohdalta päättyi Pasilassa 1.1.2020. Stadi säästää, Matti Laitinen kirjoittaa.

Hän kertoo esimerkin poikansa tyypillisestä päivästä Pasilan toimintakeskuksessa. Kehitysvammaisen Aarnin päivätoimintaan osallistuminen alkaa aamuyhdeksältä.

Ensitöikseen hän vaihtaa ylleen työvaatteet, jonka jälkeen alkaa pyykinpesu, pyykkien ripustaminen ja lajittelu. Isän mukaan työ tuo hänen pojalleen iloa.

– Hän oppinut työnsä tekemällä oppien. Arskan työskentely tapahtuu valvottuna ja ohjattuna. Hän viihtyy parhaiten pienryhmässä tai yksikseen. Henkilökunnan mukaan kundilta löytyy vastuuta tekemisissään, Laitinen kirjoittaa.

– Iltapäivällä Arska järjestelee paperisilppurihuonetta kondikseen ja silppuaa Stadin tuhottavia papruja. Monesta tällainen duuni olisi tylsää, mutta tämän kundin mielestä se on nastaa puuhaa. Siinä näkee työnsä tulokset.

Sunnuntaina 2.2.2020 isä ja poika perustivat nettiadressin, jossa he vaativat 5 euron päiväkorvauksen palauttamista, sekä kaikille kehitysvammaisille työ- ja päivätoiminnan maksukäytäntöjen palauttamista vuoden 2013 tasolle.

– Me vaadimme, että Helsingin valtuusto palauttaa kaikille niille helsinkiläisille kehitysvammaisille ihmisille oikeuden työosuusrahaan, jotka ovat sen tämän päätöksen seurauksena menettäneet, kaksikko vaatii.

Toimituksemme ei tavoittanut Matti Laitista kommentoimaan asiaa.

Kehitysvammaliitossa Aarni Mietalan tapaus on vielä maanantaina aamupäivällä uutinen. Tiedottaja Anneli Puhakka lupaa palata asiaan, kunhan liitto on ehtinyt perehtyä asiaan perusteellisesti.

Lue myös uudempi juttu:Kehitysvammaisilla teetettävä ilmaistyö on arkipäivää – liitto vaatii lakimuutosta: "Nykykäytäntö on monin tavoin ongelmallinen"

Päivitys kello 14.05: Korjattu jutun otsikkoa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut